Over wiegendood en veilig slapen....

Hoe vaak komt wiegendood voor?

Gevraagd door: Lily Mosley  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (70 stemmen)

In Nederland worden vijftien tot twintig kinderen per jaar getroffen door wiegendood: best zeldzaam dus. De kans dat dit na het eerste levensjaar gebeurt, is nog kleiner. Het wordt dan het sudden unexpected death in childhood (SUDC) genoemd.

Welke leeftijd meeste kans op wiegendood?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Is wiegendood te voorkomen?

Wereldwijd worden er vier maatregelen aanbevolen ter preventie van wiegendood:
  • Een veilige slaaphouding in ruglig.
  • Vermijd roken, alcohol en drugs tijdens en na de zwangerschap.
  • Zorg dat de temperatuur van de slaapomgeving niet te hoog is en dat het hoofd ten allen tijden vrij ligt.
  • Hou regelmatig toezicht.

Hoe vaak wiegendood Nederland?

In 2021 zijn van de 178.506 levendgeborenen 6 baby's overleden (ten opzichte van 11 baby's in 2020 en 13 baby's in 2019) die vallen onder de categorie wiegendood/SIDS (CBS, 2022).

Welke baby's hebben een verhoogd risico op wiegendood?

Jongensbaby's lopen een kleine kans meer op babysterfte. Baby's met een laag geboortegewicht ook. Meerlingbaby's (die hebben meestal ook een lager geboortegewicht). Gebruik van onveilig beddengoed.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat verhoogt de kans op wiegendood?

De kans op wiegendood is sterk verhoogd als een baby op de buik te slapen wordt gelegd. In rugligging is er het minste risico dat een baby met zijn gezichtje onder of tegen een dekentje of matrasje komt te liggen.

Hoe groot is de kans op wiegendood bij Buikslapen?

Nu vaststaat dat het op de buik te slapen leggen van een baby ('primaire buikligging') de kans op een onverwachte dood (wiegendood) 3 tot 7 maal zo groot maakt,1-4 doet zich de vraag voor wat het gevaar is van 'secundaire buikligging': het verschijnsel dat een baby zichzelf tijdens een slaapperiode uit rug- of ...

Wat zijn de symptomen van wiegendood?

Wiegendood is het plots, onverwacht overlijden van een baby die ogenschijnlijk gezond was en waarbij men geen lichamelijke afwijking kan vaststellen die de dood kan verklaren. Wiegendood is niet voorspelbaar. Het treedt op tijdens de slaap, is pijnloos en gebeurt stil.

Wat zijn de oorzaken van wiegendood?

Zes risicofactoren voor wiegendood
  • Over de oorzaken van wiegendood is nog steeds veel onduidelijk, maar door onderzoek weten we al veel meer over de omstandigheden die zich voordoen bij wiegendood. ...
  • Buikligging. ...
  • Warmtestuwing. ...
  • Onveilig beddengoed. ...
  • Samen slapen. ...
  • Roken. ...
  • Kalmerende medicijnen.

Kan je testen op wiegendood?

Een slaaponderzoek is een polysomnografie (PSG). Met dit onderzoek sporen we een eventueel verhoogd risico op wiegendood op. Dit slaaponderzoek gebeurt alleen op doorverwijzing van een huisarts of kinderarts.

Hoe kan je wiegendood vermijden?

Rugligging. Recente onderzoeken komen tot de conclusie dat in verhouding meer kinderen in buik- of zijligging aan wiegendood overlijden dan in rugligging. Rugligging is daarom de voorkeurhouding om baby's te slapen te leggen. Jonge zuigelingen kunnen ook het gemakkelijkst op hun rug liggen.

Waarom slaapt baby beter bij ouders in bed?

De baby heeft minder moeite met het naar bed gaan omdat de ouders dicht bij hem zijn. De baby valt sneller in slaap. Doordat de baby minder stress ervaart bij het in slaap vallen, is de kwaliteit van slapen beter.

Hoe veilig is aerosleep?

Het zou naar zeggen oververhitting en zelfs wiegendood voorkomen. Dit zijn we nagegaan bij de echte experts van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid én de Consumentenbond. Conclusie, ongegronde verkooppraat die de veiligheid van je kind zelfs in het geding kan brengen.

Welke factoren hebben een invloed op wiegendood Kind en Gezin?

Belang van rust en regelmaat

Rust en regelmaat hebben een goede invloed op de slaap. Een plotse verandering, zoals de start van de kinderopvang, druk bezoek of een verhuis kan door de baby als stresserend worden ervaren. Dit kan het slaappatroon veranderen en verhoogt de kans op wiegendood.

Welke leeftijd geen Nachtvoeding meer?

In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.

Wat moet je doen als je je baby niet direct wakker krijgt?

Krijg je je baby niet direct wakker? Kriebel je baby onder de voeten. Neem je baby in je armen en ondersteun zijn of haar nek. Schud je baby nooit.

Hoe vaak overlijd baby in buik?

Van elke 500 baby's die er in Nederland per dag worden geboren, overlijden er vier, gerekend vanaf 22 weken zwanger- schap. Dat zijn meer dan 1.400 baby's per jaar. Vijfenzestig procent overlijdt in de buik van de moeder.

Hoe krijg je baby s nachts weer in slaap?

Probeer hem in slaap te sussen door hem over z'n bolletje te aaien of zachtjes tegen hem te fluisteren en hem alleen te laten zodra weer hij stil is. Geef je baby de kans om de vaardigheid te ontwikkelen om zelf weer in slaap te vallen.

Waar leg je je baby overdag te slapen?

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.

Hoe merk je dat je baby gaat doorslapen?

Om te weten wanneer je baby met doorslapen begint, is het goed om de precieze betekenis van doorslapen te kennen. Vaak wordt onder doorslapen verstaan dat je baby slaapt van de laatste voeding rond middernacht tot de ochtendvoeding rond 6.00 uur.

Wat te doen als je baby stopt met ademen?

Je kind gaat vanzelf weer ademen en zal niet stikken. De periode dat de hersenen geen zuurstof krijgen is zo kort dat het geen gevolgen heeft. Om andere, ernstiger oorzaken uit te sluiten, is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je kind vaker zulke aanvallen heeft.

Hoe lang slaapt een baby bij je op de kamer?

Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.

Kan baby hele nacht op buik slapen?

Op het buikje is niet zo'n veilig manier. In die positie zal je baby namelijk iets minder lucht inademen en kan de bloeddruk minder goed gereguleerd worden, wat kan leiden tot het Sudden Infant Death Syndrome, ofwel wiegendood. Dat risico bestaat vooral in de eerste drie maanden.

Wat als baby s nachts op buik draait?

Sonia Krief, kinderverzorgster: Als je baby zich op zijn buik draait tijdens het slapen, wees gerust. Hij is in staat om zich direct terug te draaien op de rug wanneer dat nodig is! Dus het is zeker niet nodig de hele nacht naast zijn bedje te staan: vertrouw hem!

Hoe lang mag een baby op zijn zij slapen?

Als je jouw baby toch graag op de zij wilt laten slapen, dan mag dit tot een leeftijd van 2 weken. Daarna moet jouw baby op de rug slapen. Mede om SIDS (wiegendood) te voorkomen. Na 2 weken is jouw kindje sterk genoeg om vanuit een zijligging door te rollen naar zijn buik, met alle vervelende risico's van dien.

Volgende artikel
Hoelang leeft een autist?