Hoe schrijf je u of uw?
Gevraagd door: prof. Hidde Huisman | Laatste update: 23 november 2023Score: 4.7/5 (35 stemmen)
Vroeger werd u als aanspreekvorm met een hoofdletter geschreven, maar dat is tegenwoordig niet meer gebruikelijk. Conform de andere persoonlijke voornaamwoorden, schrijven we u (en ook het bezittelijk voornaamwoord uw) met een kleine letter, behalve als het aan het begin van een zin staat.
Hoe weet je of het u of uw is?
Het antwoord op de vraag hoe het nu zit met die u/jou en uw/jouw problemen is: U en jou zijn persoonlijke voornaamwoorden. Uw en jouw zijn bezittelijke voornaamwoorden. U en jou gebruik je dus als je verwijst naar personen. Uw en jouw gebruik je als je verwijst naar iemands bezit.
Wat is het verschil tussen u en uw?
'U' is een persoonlijk voornaamwoord: 'U bent op tijd', 'Ik heb het u gevraagd'. 'Uw' is een bezittelijk voornaamwoord: 'Het is uw boek', 'Ik heb om uw mening gevraagd'. Je schrijft 'u' met een kleine letter, behalve natuurlijk aan het begin van een zin.
Is het voor u of uw?
In het kort
Wanneer je verwijst naar een bezit (bezittelijk voornaamwoord), gebruik je 'uw'. Wanneer je verwijst naar een persoon (persoonlijk voornaamwoord), gebruik je 'u'.
Is het u of uw moeder?
Je schrijft een 'w' als je 'u' combineert met een substantief. Het substantief staat direct achter 'uw'. Je schrijft dus een 'w' als je 'u' possessief gebruikt. Uw koffie staat klaar.
Is het u of uw verjaardag?
Je zult niet zo snel per ongeluk zeggen: is het u verjaardag vandaag? Daar hóór je dat het 'uw' moet zijn. Zo kun je er gemakkelijk achter komen dat het in dat geval 'jouw' moet zijn. Het is uw verjaardag (met een w), dus het is ook jouw verjaardag (met een w).
Is het u of uw broer?
U is een persoonlijk voornaamwoord, uw is een bezittelijk voornaamwoord. Als je een persoon bedoelt, gebruik je het woord u: ik stuur u een brief.
Is het u of uw vraag?
Conform de andere persoonlijke voornaamwoorden, schrijven we u (en ook het bezittelijk voornaamwoord uw) met een kleine letter, behalve als het aan het begin van een zin staat. (1) Ik verzoek u vriendelijk om te vertrekken. (2) We hebben uw boek gevonden. (3) U kunt mij altijd bellen op kantoor.
Is het u of uw auto?
Want iemands auto aanrijden is één, maar een bezittelijk voornaamwoord verwisselen met een persoonlijk, dat is hem pas echt een gruwel. Bij het persoonlijk voornaamwoord uhoort het bezittelijk voornaamwoord uw. U hebt een auto en dat is uw auto.
Is het u of uw bedrijf?
Uw is een bezittelijk voornaamwoord. Uw kan worden vervangen door een ander bezittelijk voornaamwoord, bijvoorbeeld door mijn of zijn. Wat is uw naam?, zoals Wat is mijn naam? Dat is uw boek, uw zaak, uw zus, zoals Dat is zijn boek, zijn zaak, zijn zus.
Wat is de UW?
De Uw-waarde ('w' staat voor window) geeft mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam. Men rekent hierin zowel het glas (Ug), het profiel (Uf) als de afstandshouders van het glas.
Wat beteken u?
Het warmteverlies wordt uitgedrukt door de thermische isolatiewaarde ofwel de U-waarde (in W/m2K). Deze geeft de warmtestroom door 1m2 glas weer, bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin tussen de binnenruimte en buitenzijde van de beglazing. Hoe hoger de U-waarde hoe meer het verlies.
Is uw meervoud?
Uw gebruiken we zowel voor het enkelvoud als voor het meervoud. Sommige taalgebruikers gebruiken de vorm jullie als beleefdheidsvorm voor het meervoud, maar dat is niet aan te bevelen. We willen met deze uitnodiging graag een beroep doen op uw steun.
Is het je moeder of jouw moeder?
Je = jouw of jou zonder extra nadruk
Ik heb het jou gevraagd, want jij kunt dit het best. Ik heb het je (liever niet: jou) gevraagd, maar je gaf geen antwoord. Jouw moeder houdt erg van toneel, maar mijn moeder helaas niet. Je (liever niet: Jouw) moeder houdt erg van toneel, hoorde ik.
Is het jou of jouw broer?
Als je het kunt vervangen door het persoonlijk voornaamwoord “hem”, is het “jou”. Als je het kunt vervangen door het bezittelijk naamwoord “zijn”, is het “jouw”.
Is het Houd uw Of houdt uw?
Houd is goed in bijvoorbeeld: 'Ik houd de deur open', 'Houd jij de deur open? ' en 'Houd de deur open! ' Houdt is goed in bijvoorbeeld: 'Jij houdt de deur open', 'Maaike houdt de deur open' en 'Houdt u de deur open? '
Is het mij of mijn?
De juiste vorm is “mijn onderzoek”. Mijn is een bezittelijk voornaamwoord. Me is de onbenadrukte vorm van mij, zoals in “ik heb me vergist” en is nooit een bezittelijk voornaamwoord.
Hoe weet je of het jou of jouw is?
'Jouw' (4 letters, wel een w) is een bezittelijk voornaamwoord en verwijst dus naar bezit: 'ik heb jouw fiets geleend'. 'Jou' (3 letters, geen w) is een persoonlijk voornaamwoord en verwijst naar een persoon: 'Ik heb jou zien fietsen'.
Hoe wil u of hoe wilt u?
U wilt en u wil zijn allebei correct. In Nederland wordt u wil informeler en in geschreven taal minder verzorgd gevonden dan u wilt.
Welke persoon is u?
Tegenwoordig wordt u niet meer als derde persoon beschouwd maar als tweede persoon enkelvoud, net als jij/je. U wordt dan gecombineerd met de persoonsvorm van de tweede persoon: u hebt. U hebt is dus vergelijkbaar met jij hebt. Bij de keuze tussen u hebt en u heeft kunt u uw eigen voorkeur volgen.
Hoe schrijf je gefeliciteerd met uw verjaardag?
Gefeliciteerd met je verjaardag! Je bent mijn beste vriend en ik hoop dat we nog vele jaren samen gaan vieren. Lieve jarige, ik wens je een hele fijne dag met veel taart en nog meer cadeautjes. En ik wens ook dat we samen door dik en dun zullen blijven gaan, ik ben zo blij dat we vrienden zijn.
Is het jou of jij?
Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is jij de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is jou correct. Die dubbele analyse is bijvoorbeeld mogelijk bij werkwoorden die een oordeel of waardering uitdrukken (zoals vinden, appreciëren, achten).
Hoe gaat het met u of jou?
Hoe gaat het met jou is correct. In dit geval is er geen sprake van een bezitsrelatie en “jou” wordt niet gevolgd door een zelfstandig naamwoord, dus de vorm zonder w is correct. Jou is hier een persoonlijk voornaamwoord.
Welke vorm is u?
Voor de tweede persoon zijn er verschillende persoonlijke voornaamwoorden: de vertrouwelijke vormen je, jij en jullie, en de beleefdheidsvorm u, die we zowel voor het enkelvoud als voor het meervoud gebruiken.
Welke landen kindhuwelijk?
Wat kost een sterrenkijker?