Healthy Breakfast Recommendations for Pregnant Women

Wat is een goed ontbijt voor een zwangere vrouw?

Gevraagd door: ds. Fenna Ünal  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.8/5 (40 stemmen)

Liefst volkoren soorten zoals volkorenbrood, volkoren knäckebröd, mueslibrood of roggebrood. Liefst volkoren en ongezoet zoals muesli of havermout. Gekookt, als puree, gebakken, in stamppot, uit de oven of gepoft. Let op dat je het niet te bruin laat worden.

Wat moet een zwangere vrouw eten op een dag?

Gezond eten is:
 • veel groente en fruit.
 • veel volkoren producten, zoals volkoren brood en volkoren pasta en zilvervliesrijst. ...
 • minimaal 1 keer per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen of kikkererwten.
 • elke dag een handvol ongezouten noten.
 • elke dag 4 glazen melk, yoghurt of kwark.

Wat mag je op brood als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap mag je in principe gewoon vlees eten, zolang het maar goed doorbakken is. Dat geldt ook voor vleeswaren: neem het liefst alleen de varianten die gekookt, gebraden of gebakken zijn. Rauwe, gerookte of gedroogde vleeswaren kun je volgens het het Voedingscentrum beter vermijden.

Is banaan goed als je zwanger bent?

Banaan eten als je zwanger bent

Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer.

Is havermout goed als je zwanger bent?

Havermout is altijd goed. Ook tijdens je zwangerschap is havermout een gezond ontbijt, omdat je zo direct veel voedingsvezels binnenkrijgt. Bijna elke Nederlander heeft hier een tekort aan, terwijl deze vezels juist zo belangrijk zijn voor een goede darmflora. Havermout en je zwangerschap gaan dus perfect samen!

31 gerelateerde vragen gevonden

Is yoghurt goed als je zwanger bent?

Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, is meestal niet behandeld wat betekent dat deze melk nog rauw is en deze wordt bijgevolg ook afgeraden. Industrieel bereide yoghurt is veilig.

Welke saus mag je niet eten als je zwanger bent?

Kant-en-klare dipsaus kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.

Wat moet je echt niet eten als je zwanger bent?

Niet eten
 • Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. ...
 • Leverproducten, smeerworst of leverpaté. ...
 • Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. ...
 • Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk.

Is melk goed als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap zijn twee vitamines erg belangrijk: foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines vind je van nature in melkproducten. Het is daarom verstandig om ook tijdens je zwangerschap voldoende melk te drinken.

Wat s nachts eten zwanger?

Let op je voeding:

Drink laat in de middag en 's avonds geen cafeïne houdende koffie of thee en vermijd ook chocolade. Eet geen zware maaltijd voor het naar bed gaan. Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 3 uur de tijd heeft om het voedsel te verwerken voordat je naar bed gaat.

Wat is een goede lunch als je zwanger bent?

Lunch
 • 4 volkoren boterhammen besmeerd met halvarine of margarine uit een kuipje, 1 dubbele boterham met gekookt ei en plakjes tomaat, 1 dubbele boterham met 100% pindakaas en plakjes komkommer.
 • Glas halfvolle melk (150 ml)
 • Glas water.

Welke pizza mag je eten als je zwanger bent?

Pizza en zwanger: welke pizza's kan ik eten? Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden. Ook wordt het geadviseerd om niet te veel pesto te eten; pesto vind je op onze Caprese pizza.

Welke kaas mag je eten als je zwanger bent?

Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.

Hoeveel eieren per dag tijdens zwangerschap?

Je eet best niet meer dan zeven eieren per week. Indien je meer consumeert heb je mogelijk een hoger risico op diabetes. Daarom vind je ze in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek terug. Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten.

Waar zit veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Is avocado goed als je zwanger bent?

Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.

Hoeveel weken zwanger melk uit tepel?

Dat betekent dat er uit je tepels een beetje colostrum – de eerste moedermelk – kan lekken, dat nogal dik en kleverig is. Dat kan al bij 14 weken gebeuren, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap. Je kunt zoogkompressen in je beha dragen om vochtige plekken in je kleding te voorkomen.

Hoeveel kaas per dag zwanger?

Hoeveel zuivel is nodig? Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen.

Is slagroom altijd gepasteuriseerd?

Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is voor verwerking verhit tot een temperatuur van minimaal 70°C, waardoor schadelijke bacteriën zijn gedood.

Welke desserts mag je niet eten als je zwanger bent?

Chocolade, ijs, meringues, zandkoekjes, het kan allemaal! Beter vermijden: let op met desserts die rauwe eieren bevatten (chocolademousse, ganache, enz.), informeer je goed!

Wat is belangrijk om te eten als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Mogelijk is de kans op een hazenlip bij je baby ook kleiner.

Welke mayonaise mag je eten als je zwanger bent?

Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.

Waarom mag je geen kaas als je zwanger bent?

Niet eten: rauwmelkse kazen

Rauwmelkse kazen, ofwel kazen au lai cru, moet je vermijden tijdens de zwangerschap. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze kazen gemaakt van rauwe melk, oftewel melk die niet gepasteuriseerd. Hierdoor is er een risico dat de listeria bacterie achterblijft in de melk en dus in de kaas.

Kun je garnalen eten als je zwanger bent?

Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.

Kan je peper eten als je zwanger bent?

Het kan geen kwaad om pittig te eten tijdens je zwangerschap. Er zijn fabeltjes dat pittig eten tijdens je zwangerschap vroeggeboorte op gang zou helpen, omdat de baarmoeder door de chili zou samentrekken. Dit is echter niet waar.