Hoe pijnlijk is een curettage?
Gevraagd door: Fem Demir | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.6/5 (23 stemmen)
Omdat met name het oprekken van de baarmoedermond erg gevoelig kan zijn, is een verdoving bij een curettage noodzakelijk. Een curettage wordt meestal onder een lichte, algehele narcose uitgevoerd. Soms wordt de ingreep onder regionale verdoving (een ruggenprik) gedaan.
Hoeveel dagen rust na curretage?
Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten. Houd er rekening mee, dat een deel van de vrouwen na een curettage korte tijd wat vermoeider kan zijn. Autorijden en fietsen zijn geen probleem als uw conditie dit toelaat.
Heb je pijn na curretage?
Het is mogelijk dat je na de curettage last krijgt van pijnlijke buikkrampen. Je kunt hiervoor pijnstillers krijgen. De eerste 10 tot 14 dagen na de ingreep kan er licht bloedverlies optreden. Handel dan als bij een gewone menstruatie, maar gebruik bij voorkeur maandverband i.p.v. tampons.
Is curettage onder narcose?
Soms moet je voor de behandeling medicijnen nemen of inbrengen in de vagina. Na de curretage kun je meestal dezelfde dag weer naar huis. Omdat je voor deze behandeling onder narcose gaat, kun je daarna niet alleen naar huis. Vraag daarom van tevoren of iemand je naar huis kan brengen na de behandeling.
Hoe lang duurt narcose curettage?
De curettage zelf duurt ca. 10 minuten. U verblijft daarna ongeveer een uur op de uitslaapkamer. Bij een algehele verdoving wordt uw hele lichaam verdoofd en bent u tijdelijk buiten bewustzijn.
Hoe voel je je na een curettage?
Waarschijnlijk zult u zich na de curettage wat minder fit voelen en zult u enkele dagen nodig hebben om bij te komen van de ingreep. Ook kunt u nog last hebben van de narcose. U kunt zich dan bijvoorbeeld slaperig en moe voelen of u minder goed kunnen concentreren.
Wat zijn de nadelen van curettage?
Nadelen van een curettage
Een enkele keer komt een perforatie voor: het buisje of de curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms is het verstandig een extra nacht in het ziekenhuis te blijven. Vaak krijg je dan antibiotica.
Wat meenemen naar Curretage?
- een nachthemd of lang T-shirt.
- een trui of vest.
- 2 extra onderbroeken (geen strings)
- sokken.
- slippers.
- een badjas.
- maandverband.
- iets te eten en drinken voor na de behandeling.
Hoe lang duurt een curettage?
Heb je besloten dat je dit wilt, dan kan de curettage meestal binnen een week worden gedaan. Je bent ongeveer een halve dag in het ziekenhuis. Dit is een ochtend of een middag. De operatie duurt 10 tot 15 minuten.
Kan een curettage mislukken?
beschreven 14 uitgedragen zwangerschappen nadat een op abortus gerichte curettage mislukt was. Daarvan verliepen er 13 ongestoord en ongecompliceerd. In één geval was er een ernstige afwijking door het ontbreken van de linkerarm en schoudergordel. Ook hier is geen informatie gegeven over de gebruikte methoden.
Wat is beter abortuspil of curettage?
Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.
Kan je zwanger worden na curettage?
Het is echt mogelijk om na een curretage van de baarmoeder zwanger te worden.
Hoe lang krampen na curettage?
De eerste dagen na de curettage kunt u last hebben van pijnlijke buikkrampen. U kunt hiervoor pijnstillers innemen. Tien tot veertien dagen na de ingreep kunt u nog enig bloedverlies hebben.
Is curretage altijd nodig?
Soms is het bloedverlies zo erg dat je met spoed naar het ziekenhuis moet. Dit gebeurt bij 1 tot 2 van de 100 vrouwen. In dat geval is meestal alsnog een operatie (curettage) nodig. Als er een restje weefsel in de baarmoeder achterblijft, is er er een klein risico op ontsteking van de baarmoeder.
Wat is een roesje bij curettage?
Gebeurt de curettage onder sedatie of onder narcose, dan slaap je en zal je je de ingreep niet herinneren. Je krijgt steun op het moment dat je slaapmedicatie krijgt. Als je weer voldoende fit bent, kom je op de afdeling.
Waarom geen curretage?
Curettage is effectief maar brengt risico's met zich mee op complicaties, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap en verklevingen in de baarmoeder die tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden.
Hoe lang na curretage weer ongesteld?
De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later. Door de operatie kun je verklevingen hebben. Dit heet het Asherman syndroom. Veel vrouwen met verklevingen hebben hier geen klachten van.
Hoeveel kost curretage?
Kosten abortus
Woont u in Nederland en heeft u een zorgverzekering? Dan kost de behandeling u niets. Uw zorgverzekeraar vergoedt een abortus in een ziekenhuis. Een abortus in een abortuskliniek wordt aan de abortuskliniek vergoed via de Subsidieregeling abortusklinieken.
Wat doe je met je foetus na een miskraam?
Je kunt het vruchtje in een potje met water doen. Begraven kan ook als je dat wilt. Je hoeft het vruchtje niet mee te nemen naar de verloskundige, huisarts of het ziekenhuis. Het hoeft niet onderzocht te worden.
Wat gebeurt er met de baby na een miskraam?
Ook breken de vliezen en krijgt de vrouw hevige weeën. De foetus en de placenta verlaten meestal na elkaar de baarmoeder. Als de foetus nog leefde, overlijdt die meestal tijdens de bevalling. Als een foetus al overleden is en de miskraam komt niet spontaan op gang, dan moet de bevalling ingeleid worden.
Kan je werken na abortus?
Als je een job hebt waar je veel moet rechtstaan, rondlopen, dingen optillen, etc. kan het beter zijn om een paar dagen thuis te blijven. Als je zittend werk hebt kan je in principe de dag erna weer gaan werken. Bespreek dit zeker met de arts van het abortuscentrum.
Hoe groot is de kans op verklevingen na curettage?
Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe. Normaal gesproken is dat 6 procent. Na een curettage is dat volgens de onderzoekers 9 procent.
Hoe lang duurt ontzwangeren na miskraam?
Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben.
Waarom sneller zwanger na miskraam?
Je lichaam herstelt eigenlijk vrij snel na een miskraam. Als het bloedversies van de miskraam is gestopt begint de cyclus gewoon weer opnieuw. Feitelijk kun je er dan gewoon weer voor gaan en is een zwangerschap na miskraam weer mogelijk. Hoe snel je weer zwanger kunt worden na een miskraam is lastig in te schatten.
Hoe vruchtbaar ben je na een miskraam?
In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de eerste menstruatie tussen 4 tot 6 weken na de miskraam zal zijn. Bij een reguliere cyclus ben je dus tussen de 2 tot 3 weken na die miskraam alweer vruchtbaar.
Waarom is een vader zo belangrijk?
Hoeveel geld mag je overmaken zonder melding 2023?