New Treatment Options for Cervical Cancer at Ohio State

Welke chemo baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: Lynn Mohan M  |  Laatste update: 14 december 2023
Score: 4.4/5 (36 stemmen)

Chemotherapie. Bij chemotherapie wordt de deling van de kankercellen geremd. In het geval van baarmoederhalskanker wordt u in dit ziekenhuis behandeld met het middel Cisplatin. U krijgt gedurende de dag via een infuus een aantal middelen toegediend waaronder de kuur Cisplatin.

Welke behandeling bij baarmoederhalskanker?

De behandeling van cervixcarcinoom met met als doel genezing, bestaat voornamelijk uit chirurgie, radiotherapie of een combinatie van radiotherapie met chemotherapie of hyperthermie. Baarmoederhalskanker kan ontstaan uit langdurige besmetting met het humaan papillomavirus (HPV).

Kun je baarmoederhalskanker overleven?

Overlevingscijfers variëren van 96% voor vrouwen met vroeg stadium ziekte tot 16% als de ziekte is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Hoe baarmoederhalskanker bestrijden?

Behandelingen bij baarmoederhalskanker die kan genezen zijn:
  1. een operatie.
  2. bestraling.
  3. chemotherapie met bestraling (chemoradiatie).
  4. bestraling met een warmtebehandeling (hyperthermie)

Kun je genezen van baarmoederhalskanker?

Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen. Als er echter uitzaaiingen worden vastgesteld buiten het bekken (bijvoorbeeld in de lever of in de longen) is de kans op genezing heel kleiner.

40 gerelateerde vragen gevonden

Is baarmoederkanker goed te behandelen?

Baarmoederkanker wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt, en is daardoor bijna altijd goed te genezen.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Hoe ernstig is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker kan uitzaaien. Als dat gebeurt, is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken. Soms zaait baarmoederhalskanker via het bloed uit naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, lever of het bot. Lees meer over uitzaaiingen bij baarmoederhalskanker.

Hoe zaait baarmoederhalskanker uit?

Uitzaaiingen van baarmoederkanker in de lymfeklieren

Baarmoederkanker zaait vaak als eerste uit via de lymfebanen. Via de lymfebanen kan de kanker uitzaaien naar de lymfeklieren in het bekken. Als dat gebeurt, heet het een regionale uitzaaiing. Er is dan nog steeds kans op genezing.

Wat betekent het als je een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt?

Ontstaan baarmoederhalskanker

Bij een aantal afwijkende cellen spreekt men nog van een voorstadium van baarmoederhalskanker. Gaat deze deling echter zo snel dat er veel afwijkende cellen groeien, dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. Dit proces van voorstadium naar kanker kan soms tien tot vijftien jaar duren.

Wat is het verschil tussen baarmoederkanker en baarmoederhalskanker?

Baarmoederkanker en baarmoederhalskanker: wat is het verschil? Kanker in de baarmoederhals is iets anders dan baarmoederkanker. Baarmoederhalskanker ontstaat in het onderste, smalle deel van de baarmoeder. Terwijl baarmoederkanker in het brede deel van de baarmoeder ontstaat.

Is baarmoederhalskanker altijd kwaadaardig?

Met een inwendig onderzoek (een uitstrijkje) kunnen we baarmoederhalskanker al in een voorstadium ontdekken. U hebt dan (nog) geen kanker. Als de aandoening niet is behandeld in het voorstadium, dan kan een kwaadaardige gezwel (een tumor) ontstaan.

Kun je baarmoederhalskanker krijgen als je niet seksueel actief bent?

Als u geen enkel seksueel contact heeft gehad, is er weinig kans op een HPV(humaan papillomavirus)-infectie. De kans op een voorstadium of baarmoederhalskanker is dan ook erg klein. Maar ook met deze kleine kans, is het zinvol om u te laten onderzoeken.

Kan baarmoederhalskanker uitzaaien?

Er kunnen ook uitzaaiingen zijn in de botten, de longen of in de lever. Misschien stuurt de gynaecoloog u door naar een ander ziekenhuis. De behandeling van baarmoederhalskanker gebeurt in een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen.

Kan baarmoederkanker terug komen?

Er is een kleine kans dat baarmoederhalskanker terugkomt. Daarom onderzoekt de gynaecoloog u tijdens de controles. Als de ziekte terugkomt, kunt u weer een behandeling krijgen.

Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in baarmoederhalskanker?

Het Catharina Ziekenhuis is één van de toonaangevende centra in Nederland voor de behandeling van gynaecologische kankers, zoals baarmoederhalskanker.

Hoelang leven met baarmoederkanker?

Wat is de overleving van baarmoederkanker? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 76 van de 100 vrouwen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.

Kan baarmoederhalskanker uitzaaien naar hersenen?

Elke vorm van kanker kan naar de hersenen uitzaaien.

Kun je baarmoederhalskanker voelen?

Vaak geeft baarmoederhalskanker geen klachten, zeker in het begin. Het wordt meestal ontdekt bij het uitstrijkje. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood. U verliest bloed terwijl u al een jaar of langer niet meer ongesteld bent.

Welk virus veroorzaakt baarmoederhalskanker?

HPV komt veel voor. Er bestaan meer dan 100 verschillende typen van het virus. Sommige typen HPV kunnen na lange tijd kanker veroorzaken. De meest voorkomende HPV-kanker is baarmoederhalskanker.

Wat wijst op baarmoederhalskanker?

De diagnose baarmoederhalskanker wordt gesteld wanneer kankercellen in de baarmoederhals worden aangetroffen. Het uitstrijkje (Pap-test) is een test om vrouwen te onderzoeken op baarmoederhalskanker. Bij deze test worden cellen van de baarmoedermond afgeschraapt en onder de microscoop onderzocht op afwijkende cellen.

Is pap 3 gevaarlijk?

De uitslag van een uitstrijkje wordt uitgedrukt in cijfers. Pap 1 is een goede, normale uitslag. Bij Pap 2 tot en met Pap 5 kan er iets aan de hand zijn: van een onschuldige irritatie of infectie tot onrustige cellen, een voorstadium van baarmoederhalskanker, of toch baarmoederhalskanker.

Hoeveel procent overleeft baarmoederhalskanker?

De vijfjaarsoverleving bedroeg in 2018 74 procent en in 1989 68 procent. Wenzel: 'Over het algemeen is een verbetering te zien, maar bij vrouwen die 75 jaar of ouder zijn op het moment van diagnose is dat niet zo. Dat is natuurlijk schrijnend om te zien.

Kun je baarmoederhalskanker in bloed zien?

Na de diagnose baarmoederhalskanker krijg je een bloedonderzoek.

Wat voel je bij baarmoederkanker?

Klachten en symptomen

onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.

Volgende artikel
Wat trek je baby aan in Maxi-Cosi?