ACOG Explains: Cervical Cancer Screening

Hoe onderzoeken ze baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: Micha van Leeuwen  |  Laatste update: 29 december 2023
Score: 4.8/5 (27 stemmen)

Vrouwen krijgen vanaf hun 30e tot en met hun 60e eens per 5 of 10 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek gebeurt met een uitstrijkje. Meestal doet de huisarts of assistent dit.

Hoe gaat onderzoek baarmoederhalskanker?

De doktersassistent onderzoekt u met een speciaal instrument: de eendenbek. Deze doet zij voorzichtig in uw vagina. Met een borsteltje haalt ze wat cellen van de baarmoederhals. Deze doet ze in een potje dat zij opstuurt naar het laboratorium.

Hoe spoor je baarmoederhalskanker op?

Welke screening? Om voor baarmoederhalskanker te screenen wordt een uitstrijkje gedaan. Vervolgens onderzoekt het labo de resultaten daarvan. Als de screening verdacht is, moet je in de meeste gevallen nog een andere test doen om uit te maken of het vals alarm is, of baarmoederhalskanker.

Doet baarmoederhalskanker onderzoek pijn?

Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad.

Hoe wordt baarmoederkanker ontdekt?

Onderzoeken bij baarmoederkanker

Meestal krijg je eerst gynaecologisch onderzoek in het ziekenhuis, vaak ook met een vaginale echo. De gynaecoloog neemt meestal een of meer stukjes weefsel weg (micro-curettage). Met de uitslag kan de arts zien of de tumor kwaadaardig is.

34 gerelateerde vragen gevonden

Is baarmoederkanker zichtbaar op echo?

Op de vaginale echo kan de arts zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Is dat het geval, dan neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederhalskanker?

Symptomen
  • contactbloedingen (bijvoorbeeld bij het vrijen, of bij het inbrengen van een tampon)
  • bloedverlies buiten de menstruatie om.
  • veranderde vaginale afscheiding.

Kun je baarmoederhalskanker voelen?

Vaak geeft baarmoederhalskanker geen klachten, zeker in het begin. Het wordt meestal ontdekt bij het uitstrijkje. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood. U verliest bloed terwijl u al een jaar of langer niet meer ongesteld bent.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Kun je baarmoederhalskanker zelf voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker ontwikkelen?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Kan je baarmoederhalskanker zien in het bloed?

Wanneer er een verdenking is van baarmoederkanker wordt er bij u bloed geprikt. Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm. Een bloedtest bepaalt de hoeveelheid CA 125 (kanker antigeen 125) in het bloed. CA 125 is een 'tumor-verklikstof'.

Hoe snel voorstadium baarmoederhalskanker?

Na besmetting met HPV kunnen zich vrij snel, na 2 tot 3jaar, CIN-1- en CIN-2-afwijkingen ontwikkelen. Daarna duurt het lang, minstens 10 tot 15 jaar, voordat zich bij een blijvende HPV- infectie baarmoederhalskanker ontwikkelt. Het duurt dan nog zo'n 4 tot 5 jaar voordat de vrouw klachten krijgt.

Waarom doet uitstrijkje pijn?

Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een ongemakkelijk of vervelend gevoel geven als het speculum naar binnen gaat en als er cellen worden afgenomen.

Wat voel je bij baarmoederkanker?

Klachten en symptomen

onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.

Hoe onderzoeken ze uitstrijkje?

De arts strijkt met een borsteltje wat oppervlakkige cellen van de baarmoederhals af. Deze cellen worden microscopisch door de patholoog in het laboratorium onderzocht. De patholoog gaat na of de cellen afwijken en kan ook het humaan papillomavirus (HPV) opsporen.

Heb je buikpijn bij baarmoederhalskanker?

Andere klachten of symptomen bij baarmoederkanker

bloedverlies tijdens het plassen. moe zijn. afvallen. buikpijn.

Is baarmoederkanker goed te behandelen?

Baarmoederkanker wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt, en is daardoor bijna altijd goed te genezen.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Elke vrouw kan baarmoederhalskanker krijgen. Maar gelukkig is de kans klein. Per jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen te horen dat zij baarmoederhalskanker hebben (2014).

Waar heb je pijn als je baarmoederhalskanker hebt?

Baarmoederhalskanker zaait voornamelijk uit via de lymfeklieren. Rugpijn kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid tot buiten de baarmoederhals. Pijn bij het plassen of urineverlies via de vagina kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid naar de blaas.

Wat is een voorstadium van baarmoederhalskanker?

Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen. Meestal gebeurt dit niet en ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op.

Welke leeftijd baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen in Nederland op de leeftijd van 30, 35, 40, 50 en 60 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Is baarmoederhalskanker te genezen?

Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen.

Kan je baarmoederhalskanker krijgen als je geen seks hebt gehad?

Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond. HPV komt veel voor.

Is baarmoederhalskanker zeldzaam?

Met circa 800 diagnoses per jaar komt baarmoederhalskanker relatief weinig voor. De overleving is de afgelopen decennia toegenomen, behalve bij vrouwen die 75 jaar of ouder waren op het moment van diagnose.

Vorige artikel
Kan reflux kwaad baby?
Volgende artikel
Hoeveel poepluiers is normaal?