Wat moet ik doen als mijn kind een verkoudheid heeft?

Hoe neusspray gebruiken baby?

Gevraagd door: Lex Bronder  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (30 stemmen)

Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag.
  • Neus snuiten of schoonmaken.
  • Buig het hoofd licht naar voren en plaats de spraykop in het neusgat (tegen het neusgat bij baby's en kleine kinderen)
  • Druk op het pompje en inhaleer tegelijkertijd.
  • Herhaal dit voor het andere neusgat.

Waarom mag een baby geen neusspray?

Gebruik bij je baby nooit een neusspray bedoeld voor jonge kinderen of volwassenen. Hierin zit meestal xylometazoline of oxymetazoline; baby's zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van deze stoffen. Voorkom besmetting. Was de handen en het gezichtje van je baby regelmatig om herbesmetting te voorkomen.

Hoeveel neusspray mag een baby?

Neusdruppels voor je baby

Hiervan doe je een paar keer per dag een paar druppels in ieder neusgat. Ook hierbij geldt dat alleen neusdruppels met een zoutoplossing veilig zijn. Gebruik geen neusdruppels met een zelfgemaakte zoutoplossing of xylometazoline neusdruppels voor je baby.

Waarom geen xylometazoline baby?

Baby's en peuters jonger dan 2 jaar zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen. Voor hen zijn zoute neusdruppels meer geschikt. Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline neusdruppels aan hen voor. Dit is dan in een aangepaste sterkte die de helft is van de sterkte voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

Hoe geef je een baby een zoutoplossing?

Wijze van toediening

Neem voldoende zoutoplossing Nacl 0.9% in het spuitje. Doe het spuitje in een neusgat en spuit de zoutoplossing voorzichtig maar vlot in het neusgat. Dit herhaalt u bij het andere neusgat. Spoel vlot door, omdat op die manier het slijm wegspoelt.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe fysiologisch water gebruiken bij baby?

Doe een paar druppels fysiologisch water in het neusgat om het snotje te 'verweken'. Neem een (papieren) zakdoekje of tissue en vouw het in vieren. Draai het zakdoekje op bij de punt. Steek het opgedraaide 'puntje' in het neusgat, en probeer er de snottepiet mee te vangen.

Hoe vaak mag je zoutoplossing gebruiken bij baby?

Baby's en kleine kinderen (tot 2 jaar): houd de spraykop tegen het neusgaatje zonder deze erin te steken. Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag. Kinderen (vanaf 2 jaar) en volwassenen: steek de spraykop in het neusgat. Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag.

Wat is er schadelijk aan xylometazoline?

Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend.

Kan baby stikken door verstopte neus?

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn.

Hoe ziet een benauwde baby eruit?

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.

Hoe gebruik je Otrivin Monodose?

Hoe moet u het gebruiken
  1. Uw neus snuiten of schoonmaken. ...
  2. Kantel het hoofd naar achteren en plaats het uiteinde van de flacon in het neusgat.
  3. Knijp voorzichtig om een paar druppels af te geven.
  4. Herhaal dit voor het andere neusgat.
  5. Wacht een paar seconden en snuit dan de neus of maak het schoon met Otrivin Baby Aspirator.

Wat is een goede neusspray baby?

Druppels of neusspray met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat u vrijer kan ademen. Ook kunt u met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen. Zoutoplossing is vooral geschikt voor baby's en kinderen onder de 2 jaar.

Hoe snuit je de neus van een baby?

Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.

Is het gevaarlijk als een baby verkouden is?

Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.

Hoe klinkt benauwde baby?

Piepende ademhaling, blaffende hoest

En hoor je je kindje piepend ademhalen of blaffend hoesten, dan maak je je al snel ernstige zorgen en zoek je naar de beste manieren om je kindje zo snel mogelijk te helpen.

Hoe weet ik of mijn kind RS-virus heeft?

Wat merk ik als mijn kind het RS-virus heeft? Uw kind is een paar dagen verkouden. Uw kind hoest, niest en kan oorpijn hebben. Uw kind kan ook koorts hebben.

Kan je stikken in snot?

Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.

Hoe herken je het RS virus?

Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.

Wat te doen als baby stikt in slijm?

Vijf stoten tussen de schouderbladen.

Sla vijf keer met de hiel van je hand tussen de schouderbladen van je baby. Pas op dat je niet het hoofd van je baby raakt. Let op of de verstikking verholpen wordt.

Hoe lang duurt afkicken van xylometazoline?

Mensen die verslaafd zijn aan neusspray en cold-turkey stoppen met neusspray, kunnen last krijgen van afkickverschijnselen. Vooral de verstopte neus is vervelend en kan ertoe leiden dat je blijft gebruiken. Wanneer je neusslijmvlies ernstig beschadigd is door de neusspray, kan het maanden duren voordat dit herstelt.

Kan je ziek worden van neusspray?

Ga dan over op zoute neusdruppels of neusspray. Die kunt u wel langdurig gebruiken. Bijwerkingen direct na gebruik: lichte irritatie in neus en keel, niezen of een droge neus. Dit trekt vanzelf snel weg.

Hoe kom ik van xylometazoline af?

Afbouwen – Gebruik de neusspray steeds minder vaak. Wanneer u bijvoorbeeld vijf keer per dag sprayt, doe dit dan een week vier keer per dag, dan drie enzovoort. Xylometazoline neusspray is ook in halve sterkte (kinderdosering) verkrijgbaar. Deze kunt u ook gebruiken om mee af te bouwen.

Hoe vaak mag je zoutoplossing gebruiken?

Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag. Kinderen (vanaf 2 jaar) en volwassenen: steek de spraykop in het neusgat. Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag.

Hoe vaak mag je neus spoelen baby?

Baby's en kinderen: 1 tot 6 spoelingen per dag. Gewoonlijk is één flesje voldoende voor beide neusgaten. Kindjes kunnen pas rond hun derde zelfstandig snuiten. Tot dan moet je hen een handje helpen.

Hoeveel ml zoutoplossing baby?

De hoeveelheid zoutoplossing die per keer wordt gebruikt om de neus te spoelen is ongeveer als volgt. - Kinderen van 0-1 jaar één milliliter per neusgat per keer. - Kinderen van 1 jaar en ouder twee milliliter per neusgat per keer.