Overgeven - Zelfzorg

Wat kan je doen als je kind aan het overgeven?

Gevraagd door: Tobias Molenaar  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (41 stemmen)

Neem bij overgeven contact op met uw huisarts of huisartsenpost:
 1. als uw kind ontroostbaar huilt of hevige buikpijn heeft.
 2. als uw kind suf of verward is of bijna flauwvalt.
 3. als uw kind 1 dag niet meer heeft geplast.
 4. als uw kind steeds weer overgeeft (een paar keer per uur)

Hoe kun je een kind laten stoppen met overgeven?

Tips bij braken en misselijkheid

Iedere vijf tot tien minuten een slokje water of thee is zeker bij herhaaldelijk overgeven belangrijk. Voedsel → Wacht even met het geven van voedsel totdat de maag gekalmeerd is of totdat je kind aangeeft dat het weer honger heeft. Meestal is dit na enkele uren het geval.

Hoe lang mag een kind braken?

Door de infectie kan het kind grote hoeveelheden vocht in de darm verliezen. Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders. Het spugen duurt meestal 1-2 dagen.

Wat kun je doen om overgeven te stoppen?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.

Hoe lang mag je overgeven?

Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat is goed tegen misselijkheid en overgeven?

Probeer voldoende te drinken.
 • Eet en drink traag en niet te veel in een keer.
 • Een tekort aan vocht verergert de misselijkheid. ...
 • Drink niet bij de maaltijden, maar ervoor of erna.
 • Drink liever geen vruchtensappen (die zijn vaak te zuur voor de maag) of verdun ze met wat water. ...
 • Alcoholische dranken vermijdt u beter.

Hoe lang mag een kind buikgriep hebben?

Geef uw kind vaak kleine slokjes te drinken. Zo droogt uw kind niet uit. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, niet of weinig plast of suf wordt.

Hoe lang duurt buikgriep overgeven?

Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen. Het is heftig maar gaat ook snel weer over. Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Na 4 dagen zijn de klachten over en heeft u weer trek in eten.

Hoe herken je een hersentumor bij een kind?

De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, problemen met zien, problemen met bewegen, gedragsveranderingen en epileptische aanvallen. Een hersentumor neemt extra ruimte in in de hersenen.

Kan een kind stikken in braaksel?

Verslikken in braaksel (refluxmateriaal). ? De arts noemt dit ook wel retrograde aspiratie. In braaksel zitten veel zuren die slecht zijn voor de longen. Het is daarom belangrijk dat een mogelijke reflux goed wordt behandeld.

Hoe kwam je erachter dat je hersentumor had?

 • Onderzoek en diagnose bij hersentumoren.
 • Neurologisch onderzoek bij hersentumoren.
 • MRI-scan bij hersentumoren.
 • CT-scan bij hersentumoren.
 • Stereotactische biopsie.

Hoe kwam je erachter dat je een hersentumor hebt?

Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.

Hoe kwam je erachter dat je een hersentumor had?

Klachten die je kunt hebben bij een hersentumor:
 • Hoofdpijn (ook in de nacht),
 • Misselijkheid en braken (vooral in de nacht en ochtend),
 • Bij heel kleine kinderen kunnen een hoofdje dat te snel groeit, matige groei en futloosheid de eerste tekenen zijn,
 • Verandering van je gedrag en stemming (hoe je je voelt),

Hoe kom ik zo snel mogelijk van buikgriep af?

Er zijn eigenlijk geen geneesmiddelen tegen buikgriep. Buikgriep gaat vanzelf over en binnen een week zijn de klachten bij de meeste mensen verdwenen. Het wordt afgeraden om anti diarree middelen of middelen tegen misselijkheid te gebruiken.

Hoe lang blijft buikgriep in huis hangen?

Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze buikgriep. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen zijn na één of twee dagen weer op de been. Na vier dagen zijn de klachten meestal verdwenen.

Hoe herstel je het snelst van buikgriep?

Er is geen quick fix voor buikgriep, maar het voordeel is dat de klachten wél binnen 1-4 dagen helemaal over zijn. Dat is ook best snel eigenlijk, al weet ik ook wel dat die dagen echt heel lang kunnen duren. Probeer in ieder geval voldoende vocht binnen te krijgen, al zijn het maar kleine slokjes per keer.

Hoe lang kan buikvirus duren?

Buikgriep gaat meestal vanzelf over. Na 4 tot 7 dagen zijn de klachten meestal weg.

Hoe lang kan een buikvirus duren?

Duur. Buikgriep duurt gemiddeld twee tot drie dagen. Daarna vermindert de diarree en maak je minder vaak stoelgang. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na tien dagen.

Hoe lang mag een kind aan de diarree zijn?

Houd de diarree bij je peuter langer dan een dag aan of heeft je kind naast de diarree last van koorts, sufheid, hevige buikpijn of bloed/slijm bij de ontlasting, raadpleeg dan altijd direct een arts.

Is Cola goed als je misselijk bent?

Hoewel er mensen zijn die zeggen dat cola bij hen helpt tegen buikpijn of misselijkheid, is er geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid.

Kan je hersentumor zien in bloed?

Bloedonderzoek. Je kunt ook onderzoek doen naar de hoeveelheid stoffen in je bloed; is er precies genoeg of is er juist te veel of te weinig. Bij een hersentumor klopt soms de hoeveelheid van bepaalde stoffen niet, bijvoorbeeld als de tumor in het gebied van de hypofyse zit kan de hoeveelheid hormonen veranderen.

Hoelang kan je met een hersentumor rondlopen?

Van de mensen met een laaggradig glioom is ruim 80% twee jaar na diagnose nog in leven, terwijl dit ongeveer de helft is onder patiënten met een hooggradige ziekte. Glioblastoom, het meest voorkomende type, heeft de slechtste prognose met een 2-jaarsoverleving van nog geen 20%.

Hoe voelt verhoogde Hersendruk?

Symptomen. Zoals gezegd, uit de aandoening zich door verschijnselen van verhoogde druk in het hoofd. Dat zijn: hoofdpijn, misselijkheid en braken, soms dubbelzien, maar wat vooral van belang is: wazig zien door zogenaamde stuwingspapillen.

Waar heb je pijn bij hersentumor?

De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.

Hoe wordt diagnose hersentumor gesteld?

Weefselonderzoek. Voor de definitieve diagnose van een hersentumor is tumorweefsel nodig dat onder de microscoop wordt onderzocht. Soms kan worden volstaan met het nemen van een klein stukje weefsel uit het afwijkende gebied: een biopsie.

Volgende artikel
Hoe ontspan je een baby?