Kijk ik Groei! - De grove motoriek van je baby op 4 tot 6 maanden

Hoe kan je een kind van 6 maanden bezig houden?

Gevraagd door: Ilse Vermeulen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (19 stemmen)

Geef je baby de kans om zichzelf te vermaken, wissel samen spelen af met alleen spelen. Vanaf een maand of zes is alles wat rinkelt en rammelt mooi speelgoed. Ook een (plastic) babyspiegel is leuk. Communicatie blijft erg belangrijk: gekke gezichten trekken, samen in de spiegel kijken, praten, zingen, etc.

Wat is de 6 maanden sprong?

Je baby is van een slaapkop veranderd in een energierijke onderzoeker. Als je baby 6 maanden oud is, kan hij al rollen, zitten, brabbelen en nog veel meer. Misschien komen zijn eerste tandjes wel door! Het wordt nu ook tijd om je kleine te laten experimenteren met hapjes vast voedsel.

Hoe een baby bezig houden?

Leg je baby op je schoot en praat tegen hem, trek 'gekke bekken', zing lieve liedjes. Let daarbij eens op hoe je kind reageert. Als je goed kijkt, zul je zien dat je baby minieme geluiden en bewegingen maakt om je aandacht te trekken. En welke geluiden of gezichten vindt hij leuk?

Waarmee speelt een kind van 6 maanden?

Spelen vanaf 6 maanden

Gooien, schudden, trekken of rollen: hij doet het allemaal even graag. Ook stapelen vindt hij erg fijn, én het is goed voor de oog-handcoördinatie. TIP: leg het speelgoed soms iets verderaf, zodat je kindje het zelf leert oppakken.

Wat vinden babys van 6 maanden leuk?

Met je baby spelletjes spelen is een van de leukste dingen die er is. Het is niet alleen gezellig, maar zorgt ook voor een goede band tussen jou en je kleine. Daarnaast helpt het je kindje bij de ontwikkeling. Genoeg redenen om leuke babyspelletjes te doen.

25 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je baby gelukkig is?

Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.

Welk speelgoed baby 7 maanden?

Dit vindt je baby leuk om mee te spelen: blokkendoos. boekjes of rammelaars met een spiegeltje erin. speelgoed dan kan rollen (bal, trein, auto, trek-eend)
...
Samen voor de spiegel staan
 • Samen voor de spiegel staan. ...
 • 'Kiekeboe' in allerlei vormen en verstopspelletjes. ...
 • Met een bal rollen. ...
 • Bellenblazen. ...
 • Paardje in galop.

Waar spelen babys van 5 maanden mee?

Jij kunt op zijn handjes blazen, zachtjes aan de vingertjes sabbelen, een kusje geven … Je kunt proberen of je kind je na kan bootsen: maak een geluidje, smak met je mond. Als het je kind lukt, doe hem dan op jouw beurt weer na.

Waar spelen baby's mee?

 • Samen boekjes kijken. Zet jouw baby op je schoot en bekijk plaatjes in een boekje. ...
 • Kiekeboe spel. Leg een doek over het gezicht van jouw baby en vraag: 'Waar is …. ...
 • Samen voor de spiegel. Kijk samen met jouw kindje in een grote spiegel. ...
 • Lichaamsdelen pakken. ...
 • Liedjes en rijmpjes.

Hoe lang kan een baby zichzelf vermaken?

Een kind dat zichzelf vermaakt, hoe dan? Je kunt je het misschien nu nog moeilijk voorstellen, maar ook jouw kleine zal op een gegeven moment zoet op zichzelf kunnen spelen gedurende een half uur, soms wel een uur lang. Maar met die vaardigheid worden baby's helaas niet geboren: het zal even tijd nodig hebben.

Hoe baby van 4 maanden bezig houden?

Speel verschillende spelletjes om te ontdekken wat jouw kleine doet omrollen van het lachen. Let wel op dat je niet te lang doorgaat: lachen is gezond, maar ook erg vermoeiend. Kwijlt jouw baby nog steeds zo en knauwt hij op alles wat los en vast zit? Grote kans dat hij last heeft van zijn eerste tandjes.

Hoe houd je een baby van 2 maanden bezig?

Doen met je baby van 2 maanden oud

Leg je baby op zijn rug, bijvoorbeeld op je schoot of naast je op de bank (let op dat hij er niet af kan rollen!). Pak hem vast bij zijn handjes en trekt hem langzaam omhoog in zit. Laat hem vervolgens langzaam terug op zijn rug zakken. Herhaal dit een paar keer.

Wat is de ergste sprong?

De viermaanden sprong is de ergste van allemaal.

Hoe herken je een sprong?

Je kan sprongetjes bij je baby herkennen aan het gedrag van je kindje. Is je kleine plotseling hangerig, huilerig en humeurig? Dan is het mogelijk dat hij door een sprongetje gaat. Iets nieuws leren kost je baby veel energie.

Welke maanden sprongetje?

Sprongetje baby 8 weken / 2 maanden

Bij de eerste groeisprong heeft je baby beter leren zien en daar is hij volop mee gaan oefenen. Merk je al dat hij oplettender is en meer reageert op zijn omgeving? Rond 8 weken wordt je baby zich bewust van zijn eigen handjes en voetjes.

Hoe vliegtuigje spelen met baby?

Het spel. Houd je baby vast met zijn ruggetje richting de grond en ondersteun hem goed. Laat hem nu door de kamer vliegen en maak mooie soepele bewegingen van hoog naar laag, laag naar hoog en loop ondertussen de kamer door. Je maakt het nog leuker voor je baby als je er ook geluid bij maakt.

Hoe spelen met baby 1 maand?

Baby spelletjes maand 1

Onderzoek wat je kleine vrolijk maakt: trek gekke bekken en maak rare geluiden. Pak verschillende knuffeltjes en beweeg ze vrolijk (maar rustig) heen en weer voor zijn ogen. Of schud eens goed met de rammelaar.

Kan een baby zich vervelen?

Ook jonge baby's kunnen zich vervelen. Vooral temperamentvolle baby's laten goed weten dat ze uitgeslapen zijn en actie willen.

Hoe baby 5 maanden bezig houden?

Je baby leert steeds beter dat een actie een gevolg heeft. Daarom vindt hij het extra leuk als er onverwachts iets gebeurt. Dus: kiekeboe er op los! Je kan natuurlijk de klassieke variant met je handen doen, maar er zijn nog meer variaties.

Wat kunnen babys met 5 maanden?

Ontwikkeling baby van 5 tot 6 maanden oud

Wanneer je baby 5 maanden oud is, kan hij op zijn handen steunen. Hij kan zijn hoofdje omhoog en achterover gooien als hij op de buik ligt. Het liefst wil hij nu ook rechtop zitten. Alleen zitten gaat nog niet, maar op schoot bij pappa of mamma des te beter.

Hoeveel flessen moet een baby van 5 maanden?

Baby's van 4 à 6 maanden drinken gemiddeld nog 5 flessen. Gaat de eerste vaste voeding goed, dan kan je de tweede vaste voeding starten. In het begin geef je er nadien ook nog wat melkvoeding bij.

Wat kun je doen met een baby van 7 maanden?

Spelen met blokjes: laat je kindje van 7-8 maanden met blokjes spelen door je kindje zelf de blokjes in de bak te laten doen en ze er daarna weer uit te halen. Je kindje leert voorwerpen vast te pakken en het op een andere plek te leggen. Deze oefening is goed voor de motoriek.

Wat is leuk speelgoed voor baby 8 maanden?

Leuk speelgoed voor kinderen in deze leeftijdsfase is bijvoorbeeld: ballen met geluidjes, bouw en constructief speelgoed, rammelaars, spiegeltjes, speeltjes met geluid en muziekjes. Voor de al kruipende, staande of lopende kinderen zijn bijvoorbeeld loopwagens, loopfietsen, muziektafels, boekjes, puzzels en Duplo leuk.

Welk speelgoed 8 maanden?

Speelgoed 8 – 10 maanden
 • Pannen en deksels.
 • Tijdschriften en kranten (om te scheuren)
 • Kussens en dekens om te stoeien.
 • Knijpers.
 • Zand, water, steentjes.
 • Autootjes.
 • Pop met echt gezicht.
 • (Grote) blokken in allerlei vormen.

Kan een baby ongelukkig zijn?

Dat een baby ongelukkig lijkt te zijn en specifiek reageert, betekent niet altijd dat hij ook effectief pijn heeft. Het onderscheid tussen een gebrek aan comfort en het hebben van pijn is niet altijd duidelijk, maar toch kan het tot een dieper inzicht leiden, wanneer beide situaties even naast elkaar beschreven worden.

Volgende artikel
Hoe neusspray gebruiken baby?