Ziek- en beter melden: hoe en wanneer meld je je ziek en beter?

Hoe meld ik me netjes ziek?

Gevraagd door: dr. Jonathan de la Fontaine und d'Harnoncourt Unverzagt MA  |  Laatste update: 1 februari 2024
Score: 4.8/5 (4 stemmen)

Wat zijn tips om je ziek te melden op werk?
  1. Houd het kort. Je hoeft niet uitgebreid te vertellen wat jouw klachten zijn. ...
  2. Accepteer zelf dat je ziek bent. Jouw zelfvertrouwen begint bij jezelf. ...
  3. Geef je grenzen aan. Bang dat je werkgever je toch overhaalt om te werken?

Wat moet je zeggen om je ziek te melden?

- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.

Kan je ziekmelden via WhatsApp?

Opdat het om een geldige ziektemelding gaat, moet de werkgever de melding ook effectief hebben ontvangen. De rechtspraak lijkt daarbij geen moer te geven om de manier waarop de ziektemelding werd gecommuniceerd. Ook een telefonische ziektemelding of een ziektemelding via WhatsApp kan dus rechtsgeldig zijn.

Hoe ziek melden via telefoon?

Dan meld je jezelf zo snel mogelijk beter via telefoonnummer 088 - 282 60 97 of 088 - 282 60 00. Wanneer je ziek bent, kun je jezelf niet inplannen op diensten. Na je betermelding uiteraard weer wel.

Wat appen als je ziek bent?

Vaak wordt van je verwacht dat je belt als je ziek bent. Dat is ook de meest gebruikelijke manier. Als je niet in de gelegenheid bent om te bellen, dan mag je ook appen of mailen. Het gaat er vooral om dat je zo snel en goed mogelijk doorgeeft: ik ben er niet, en dat komt doordat ik ziek ben.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vertel je dat je ziek bent?

Je kunt persoonlijk vertellen dat je ziek bent. Je kunt iemand die dichtbij je staat vragen of hij of zij het wil vertellen. Je kunt je verhaal via een e-mail of blog doen. Dit kan een goede manier zijn om veel mensen tegelijk te bereiken.

Wat moet ik mijn werkgever vertellen waarom ik ziek ben?

Bij een ziekmelding mag u alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor u als werkgever om te weten. Dat is informatie waarmee u kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van uw werknemer. En informatie om te beoordelen of u loon moet doorbetalen. Die informatie mag u daarom ook vastleggen.

Hoe vaak per jaar mag je ziek zijn?

Om mee te beginnen, er bestaat geen wettelijke definitie van de term 'frequent ziekteverzuim'. In veel organisaties geldt echter de gouden regel dat 3 of meer ziekmeldingen per jaar als frequent worden beschouwd. Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen.

Kan ik mezelf beter melden?

Bent u weer beter maar heeft u geen werk (meer)? Of bent u vrijwillig verzekerd? Dan moet u zelf uiterlijk de tweede dag dat u weer beter bent aan ons doorgeven dat u weer kunt werken. U doet dit met de Betermelder via Mijn UWV.

Hoe lang mag je ziek melden?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Waarom telefonisch ziekmelden?

Het doel van de telefonische ziekmelding is om als organisatie (leidinggevende) tijdig over informatie te beschikken omtrent de afwezigheid van de medewerker. Hoe is hij er aan toe, wat is de verwachte duur van de afwezigheid, wat zijn de gevolgen voor de werkzaamheden en welke mogelijk acties moeten worden ondernomen?

Wat mag een leidinggevende vragen bij een telefonische ziekmelding?

het telefoonnummer en (ver- pleeg)adres; de vermoedelijke duur van het verzuim; de lopende afspraken en werk- zaamheden; of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (niet onder welke);

Kan een werkgever verplichten om Whatsapp te gebruiken?

Je kan je werknemers niet zomaar verplichten om een applicatie te installeren op hun privételefoon. De werkgever is verplicht om bijvoorbeeld te zorgen voor een werktelefoon wanneer de werknemer geen applicatie wil installeren.

Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

Mag mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben? Dat mag uw werkgever niet zelf doen. Uw werkgever mag dit wel aan de arbodienst of bedrijfsarts vragen.

Kan mijn nieuwe werkgever zien dat ik ziek ben?

Je mag een ziekte verzwijgen als je werk er niet onder lijdt. Ook bij een sollicitatie hoef je een toekomstige werkgever niet te vertellen dat je ziek bent. Voorwaarde is dat je ziekte de uitvoering van je taken niet in de weg staat. Over ziektes die je gehad hebt, hoef je ook niets te zeggen.

Hoe meld ik een burn out?

Als werken door je psychische klachten niet meer gaat, meld je je ziek bij je werkgever. Samen bekijken jullie hoe erg het is. En of je langere tijd niet kunt werken. Bijvoorbeeld een paar weken, of misschien zelf een paar maanden.

Hoeveel mag je ziek zijn op werk?

Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.

Wie bepaalt of je beter bent?

Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.

Hoe vaak moet ik mijn werkgever bellen als ik ziek ben?

Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.

Hoe lang ziek is normaal?

Verzuimduur gemiddeld bijna 8 dagen

In 2019 verzuimden werknemers gemiddeld 7,8 werkdagen wegens ziekte. De gemiddelde verzuimduur voor mannen was 7,1 werkdagen en voor vrouwen 8,6 werkdagen.

Kan een werkgever een ziekmelding weigeren?

Een werknemer kan niet verplicht worden mededelingen te doen over de aard van de ziekte of de behandeling daarvan. Het niet vermelden van de aard van de ziekte kan dan ook geen reden zijn de ziekmelding te weigeren. Als werkgever kunt u in dat geval beter zo snel mogelijk een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen.

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag.

Wat als de bedrijfsarts zegt dat je niet ziek bent?

Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.

Wat zeggen als iemand heel ziek is?

Zeg tegen uw dierbare dat u het verschrikkelijk vindt en u met hem / haar meeleeft. Wens hem / haar alle kracht toe die hij /zij nodig heeft. Geef bovendien aan dat u er altijd voor hem / haar bent en dat hij / zij altijd op uw steun kan vertrouwen en hulp aan u kan vragen. N.B. Als u dit zegt, maak het dan ook waar.

Volgende artikel
Hoelang ziekenhuis RS-virus?