Speech Language Therapy Paediatrics.

Waarom moet een kind naar logopedie?

Gevraagd door: drs Iris Heere M  |  Laatste update: 15 november 2023
Score: 4.3/5 (5 stemmen)

Om informatie uit te wisselen, maken we veel gebruik van gesproken taal. Daarvoor is wel een goede taalbeheersing nodig. Het voorkomen en behandelen van taalproblemen is zeker op jonge leeftijd erg belangrijk. Logopedie kan worden ingezet bij een taalontwikkelingsstoornis, dyslexie of een autismespectrumstoornis.

Hoe weet je of je kind logopedie nodig heeft?

Als je merkt dat je kind door zijn of haar omgeving niet goed verstaanbaar is doordat het bijvoorbeeld met 3 jaar nog 'toel' zegt tegen 'stoel' en nog meer klanken verwisselt of vervangt door andere spraakklanken, dan is het raadzaam om advies te vragen bij de logopedist.

Waarom kind naar logopedie?

Uw kind heeft taalproblemen

Uw kind heeft moeite met het vertellen van een verhaal; Het maakt nog geen goede zinnen of heeft een kleine woordenschat; Uw kind begrijpt u onvoldoende of heeft moeite om de opdrachten op school goed uit te voeren.

Wie hebben een logopedist nodig?

Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie. Zij houden zich daarnaast bezig met voorlichting, preventie en onderzoek.

Wat is het doel van de logopedie?

Logopedie is een paramedisch beroep in de gezondheidszorg en in het onderwijs. De logopedie houdt zich bezig met de preventie, het onderzoek en de behandeling van stoornissen en beperkingen op het gebied van spraak, taal, stem en gehoor.

42 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet een logopedist bij kinderen?

Wat doet een logopedist? De logopedist werkt met je kind en jou aan het verbeteren of voorkomen van problemen met onder meer de taal- en spraakontwikkeling. Dit doet de logopedist met bewezen effectieve methodieken.

Welke stoornissen behandelt een logopedist?

Een logopedist onderzoekt, adviseert en behandelt mensen die problemen ervaren op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Dat logopedisten mensen helpen die stotteren of sommige klanken niet goed kunnen uitspreken wist je misschien al, maar een logopedist doet veel meer dan dat.

Waar kijkt een logopedist naar?

Tijdens het onderzoek controleert de logopedist de spraak van uw kind. De logopedist kijkt ook naar het gebruik van taal, de manier van praten, de stem en adem en onderzoekt eventueel het gehoor, de kauw- en slikfunctie.

Hoe oud moet je zijn voor logopedie?

Baby's komen in principe enkel in uitzonderlijke gevallen in aanmerking voor de logopedist (bijvoorbeeld bij ernstige aangeboren gehoorstoornissen of kinderen met hersenverlamming). Omdat in dat geval een arts je dan zeker doorverwijst, beginnen we meteen met de leeftijd van ongeveer 1 jaar oud.

Wat kost logopedie kind?

Het marktconform tarief bedraagt € 47,50 per behandeling. De vergoeding aan de logopedist is per zorgverzekeraar verschillend maar ligt gemiddeld zo'n € 10,00 onder het marktconform tarief. De logopedische behandelingen worden bij kinderen direct volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Is verwijzing logopedie nodig?

Voor logopedie heeft u geen verwijzing nodig. Dat is alleen het geval als uw zorgverzekering hier specifiek om vraagt. Natuurlijk kunt u eerst even met uw huisarts overleggen. Dan kunt u altijd alsnog om een verwijsbrief vragen.

Hoeveel keer per week logopedie?

Hoeveel keer je logopedie krijgt hangt van verschillende zaken af zoals wat er wettelijk terugbetaald wordt voor bepaalde stoornissen en wat de doelstellingen van de behandeling zijn. Dat kan variëren van 1 keer om de 14 dagen tot 5 uur per week. De logopedist zal de frequentie van de behandeling met u bespreken.

Is logopedie gratis voor kinderen?

In 2021 zit logopedie in het basispakket

De kosten voor logopedie vallen voor volwassenen echter wél binnen het eigen risico. Voor behandelingen van verzekerden onder de 18 jaar geldt geen eigen risico. De kosten voor logopedie voor kinderen / jongeren zal dus niet met het eigen risico verrekend worden.

Hoe verloopt de taalontwikkeling van een kind?

Op leeftijd van drie jaar is 50% tot 70% van wat het kind zegt verstaanbaar voor anderen, op leeftijd van vier jaar is dat 75% tot 90%. Vanaf de leeftijd van vijf à zes jaar is er sprake van verfijning van het taalgebruik (met name de grammatica) en verdere uitbreiding van de woordenschat.

Wie betaalt logopedie?

Logopedie valt net als fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek en ergotherapie onder de zogenaamde Paramedische zorg. Deze vormen van paramedische zorg worden vanuit het basispakket vergoed.

Hoe lang behandeling logopedie?

Een behandelsessie duurt in de meeste gevallen tussen de 20 en 30 minuten. Hoe lang de behandelperiode zal duren, hangt af van de hulpvraag, de inzet en andere factoren. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden en in sommige gevallen nog veel langer.

Wat als logopedie niet werkt?

Soms is behandeling bij een logopedist niet voldoende. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis kunnen dan terecht bij specialisten als Auris, Kentalis en de NSDSK. Deze Audiologische centra bieden bijvoorbeeld multidisciplinaire behandeling, training en therapie aan.

Wat kun je doen met logopedie?

Logopedie kent vier behandelgebieden: taal, stem, spraak, en gehoor. De grenzen van deze gebieden zijn ruim getrokken, want ook de voorwaarden voor een goede stem, spraak, taal of gehoor vallen hieronder. Daarnaast behandelen logopedisten aanverwante stoornissen zoals slik- of ademhalingsstoornissen.

Wat leert een logopedist?

De opleiding Logopedie leert je alles over spraak, de stem, taal, het gehoor en slikken. Je komt te weten hoe mensen zich normaal gesproken op deze terreinen ontwikkelen. Voor sommige mensen is communiceren echter niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat ze onduidelijk praten, stotteren of hees zijn.

Hoeveel logopedie vergoed?

Logopedische behandeling bij problemen met de fonologische en orthografische taalverwerking (lees- en spellingsproblemen) wordt door uw zorgverzekeraar vanuit het basispakket 100% vergoed. Logopedische behandeling van dyslexie wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed.

Wat is verkeerd stemgebruik?

Verkeerd stemgebruik

Als de stem te intensief of verkeerd wordt gebruikt, kunnen er ook klachten ontstaan. Vaak voelt de keel pijnlijk en branderig of zelfs dichtgeknepen aan. Of mensen hebben het gevoel dat er iets in hun keel zit dat ze niet weggeslikt krijgen. Verkeerd stemgebruik is een veel voorkomend probleem.

Wat doet een logopedist bij dyslexie?

Wat doet de logopedist? Logopedisten zijn deskundig op het gebied van diagnostiek, indicatiestelling en behandeling van spraak-en taalstoornissen. Hiermee onderscheiden zij zich van de andere beroepsgroepen die zich met dyslexie bezig houden, zoals orthopedagogen en remedial teachers.

Wat is een Taalontwikkelingsstoornis?

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de hersenen taal minder goed verwerken. Een kind met TOS heeft daardoor bijvoorbeeld veel moeite met praten of het begrijpen van taal. De gevolgen van een taalontwikkelingsstoornis zijn voor ieder kind anders.

Wat kost een half uur logopedie?

Eén: de kosten voor een logopedische behandeling van een half uur bedragen liggen rond de 38 euro.

Volgende artikel
Heeft mbo een basisbeurs?