Babyblues - waarom heeft niemand mij dat verteld?

Wanneer beginnen kraamtranen te stromen?

Gevraagd door: Anouk Hussain  |  Laatste update: 3 juli 2025
Score: 4.3/5 (72 stemmen)

Deze beginnen in de meeste gevallen te stromen drie tot vijf dagen nadat je bent bevallen. Je kunt een week tot tien dagen last hebben van de huilbuien en de stemmingswisselingen, dat verschilt per vrouw.

Wanneer beginnen kraamtranen meestal?

Kraamtranen komen vooral voor tijdens de kraamtijd tussen de derde en tiende dag na de bevalling en worden ook wel de "baby blues" genoemd. Het verschijnsel is te verklaren door de plotselinge daling van de hormoonspiegel die typisch is voor deze periode.

Welke dag zijn de meeste kraamtranen?

Kraamtranen beginnen meestal tussen dag 3 en 5 na de bevalling en ze houden een of meerdere dagen aan.

Heeft iedereen last van kraamtranen?

Niet iedereen heeft last van kraamtranen, maar heb jij dat wel dan is dat dus heel normaal en helemaal niet erg. Het gaat namelijk ook weer vanzelf over. Bij sommigen kan het na een paar uur al voorbij zijn, bij anderen duurt het een paar dagen tot hooguit een week of twee.

Wat kun je doen tegen kraamtranen?

Als je last hebt van kraamtranen is het belangrijk om rustig aan te doen. Je komt waarschijnlijk wat slaap tekort waardoor je extra prikkelbaar kunt zijn. Probeer veel te slapen en je rust te pakken. Ontvang even wat minder kraamvisite en laat het huishouden even zitten.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang mogen kraamtranen duren?

Kraamtranen ('post partum/ baby blues')

Ze duren een tot enkele dagen en verdwijnen daarna weer vanzelf, soms zo snel als ze zijn ontstaan. De klachten bestaan uit huilbuien (zonder duidelijke oorzaak), prikkelbaarheid, slecht slapen, gespannenheid en ongeduld. Behandeling is niet nodig.

Wat is een populair drankje voor kraamtranen?

Kandeel is een typisch Oudhollandse eierlikeur, van oudsher geserveerd met een deel ongeslagen en ongezoete room. Vanwege de versterkende en heilzame eigenschappen aanvankelijk vooral geschonken aan kraamvrouwen – maar omdat het zo lekker was al snel populair bij een breder publiek.

Hoe kan ik genieten van mijn kraamtijd?

Hoe ga je met de kraamtranen en babyblues om?
  1. Laat de kraamtranen stromen. Je hoeft niets uit te leggen, je hoeft het zelf niet eens te snappen. ...
  2. Huid-op-huidcontact met je baby. ...
  3. Blijf in je nest. ...
  4. Of maak een wandelingetje. ...
  5. Praat erover. ...
  6. Zorg voor jezelf. ...
  7. Pas het kraambezoek erop aan. ...
  8. Neem de tijd.

Wat als je geen kraamtranen krijgt?

De eerste dagen kun je last hebben van “kraamtranen”. Dit is geheel normaal en gaat vanzelf weer over. Mocht het niet over gaan, blijf er niet te lang mee lopen, maak het bespreekbaar met ons, je partner, een vriendin of een vertrouwenspersoon. Ongeveer 10% van de vrouwen ontwikkelt na de bevalling een depressie.

Is het normaal om veel te huilen voor de bevalling?

In de aanloop naar de bevalling kunnen je emoties alle kanten op gaan. Deze stemmingswisselingen zijn normaal en kunnen zelfs een voorteken zijn van de naderende bevalling. Je raakt sneller geëmotioneerd en huilt vaker dan normaal. Gevoelens van angst of onzekerheid over de bevalling en het moederschap kunnen toenemen.

Hoe snel mag ik douchen na de bevalling?

Na de bevalling mag u gewoon douchen. Het is beter om de vagina zonder zeep te wassen gezien de genezing van eventuele hechtingen. U mag pas in bad als het vaginaal bloedverlies gestopt is en een eventuele knip of ruptuur goed genezen zijn. Meestal is dit het geval na 4-6 weken.

Welke maand is de zwaarste baby?

De zwaarste baby's worden geboren in mei

De zwaarste baby's worden namelijk in de maand mei geboren. Ze wegen zo'n 200 gram meer. Gemiddeld wegen baby's bij de geboorte rond de 3500 gram, al wordt er van een normaal geboortegewicht gesproken als een baby 2500 tot 4000 gram is.

Wat is vaag voelen voor de bevalling?

Je voelt je bijzonder moe, misschien zelfs een beetje somber. Je buik wordt met de dag zwaarder, wat het gevoel van vermoeidheid versterkt. Bewegen vraagt nu een bovenmenselijke inspanning en je droomt van maar één ding: slapen!

Is de baby wakker tijdens de bevalling?

Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar steeds sneller opvolgen, krijgt de baby minder bewegingsvrijheid en kan hij of zij wakker worden.

Hoe snel uit bed na bevalling?

Vermoeidheid/rust/bewegingsadvies Het is belangrijk om tijdens het kraambed voldoende rust te nemen. Wij adviseren om de eerste twee dagen zo veel mogelijk in bed te blijven liggen en af en toe even te mobiliseren. Laat het bezoek ook aan bed komen. Na deze dagen mag je geleidelijk meer gaan bewegen.

Wat zorgt ervoor dat een bevalling begint?

Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.

Waarom na de bevalling niet in bad?

Waarom mag je niet gelijk in bad? Je verliest na de bevalling best wel veel bloed. Er zit een wond in je baarmoeder waar eerder de placenta zat en deze wond heeft tijd nodig om weer volledig te herstellen. Niet alleen verlies je veel bloed, maar ook baarmoederslijmvlies.

Heeft iedereen kraamtranen?

Vijftig tot tachtig procent van de vrouwen voelen zich neerslachtig na de bevalling. Het heeft ook een naam: babyblues of de zogenaamde kraamtranen. Natuurlijk ben je blij, maar het is ook wel even wennen om een kind te hebben. Het is niet zo gek als je je niet continu happy voelt, als je baby eenmaal geboren is.

Kan een bevalling uit het niets beginnen?

Het is niet te voorspellen wanneer en hoe een bevalling begint. Het is mogelijk dat je een aantal dagen voordat de bevalling zich aankondigt, al last hebt van onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dit zijn de zogenaamde oefenweeën.

Is de kraamweek zwaar?

De kraamtijd kan zwaar zijn: uw lichaam herstelt van de zwangerschap en bevalling, u slaapt minder, en vaak krijgt u veel visite. Hierdoor kunt u snel moe, vergeetachtig of verdrietig worden. Probeer elke middag een paar uur te rusten op bed. Probeer ook in de avond op tijd naar bed te gaan.

Wanneer begint babyblues meestal?

Meer zelfs, in tegenstelling tot wat de meesten denken, treft deze periode van leegte ook de papa's. De baby blues of 'het syndroom van de derde dag' komt bij de moeder voor in de eerste dagen volgend op de bevalling. Het is geen ziekte en gaat vaak vanzelf over zonder medicatie.

Hoe blijf je rustig tijdens de bevalling?

Gedurende de nacht zijn weeën voor je lichaam al erg vermoeiend. Het is vaak beter om het dan zo rustig mogelijk aan te doen en lekker in bed te blijven. Probeer zo lang mogelijk rustig te ademen, kort door je neus in en lang uit door de mond. Leg je handen op je buik en probeer daar naar toe te ademen.

Hoe lang duurt kraamtranen?

Een aantal dagen na de bevalling kun je last krijgen van kraamtranen, de “baby blues”. Dat kan enkele uren duren maar ook best een week. Ook kan dit je pas na twee weken overkomen. Niets om je ongerust over te maken, bijna iedere pasgeboren moeder heeft hier last van, je hoeft je hiervoor niet te schamen.

Wat is een tampon met wodka?

Slimmen, ook wel bekend onder de Engelse term slimming, is het anaal of vaginaal inbrengen van een met alcoholische drank, meestal wodka, doordrenkte tampon. De bedoeling hiervan is om snel de alcohol in de bloedsomloop op te nemen.

Hoe lang geen alcohol na bevalling?

Alcohol kan het slaappatroon, de groei en ontwikkeling van je baby nadelig beïnvloeden, zorgt voor een minder goede toeschietreflex en verandert de geur van moedermelk. In de eerste 3 maanden na de geboorte vermijd je alcohol beste helemaal.