Ovarian reserve test used to measure fertility

Hoe meet je vruchtbaarheid vrouw?

Gevraagd door: drs Oscar Jorissen  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.7/5 (9 stemmen)

Tijdens een laparoscopie blaast de arts via een kleine insnede in de navel gas in de buik. Na het opblazen van de buik kijkt hij met een smalle kijkbuis (met lichtbron) in de buik naar de baarmoeder, eierstokken en eileider. Dit onderzoek wordt gepland in dagopname en gebeurt onder narcose.

Hoe testen ze vruchtbaarheid bij een vrouw?

Bij een vruchtbaarheidstest plas je op een teststaafje. Daarna kun je op de vruchtbaarheidstest aflezen wat de hoeveelheid FSH is. Heb je te weinig of te veel FSH, dan kan er een (medische) oorzaak zijn waardoor de menstruaties onregelmatig zijn of uitblijven.

Kun je meten of je vruchtbaar bent?

Je kunt het zelf testen met een vruchtbaarheidstest voor thuis, maar gynaecologen zijn kritisch. "Het gevaar is dat vrouwen onterecht gerustgesteld worden, of onnodig bang gemaakt."

Kan een gynaecoloog zien hoe vruchtbaar je bent?

De gynaecoloog beoordeelt of er in de eerste cyclushelft een eiblaasje (follikel) aanwezig is. De inwendige echoscopie moet soms enkele keren in de cyclus herhaald worden. In de tweede helft van de cyclus wordt gecontroleerd of u een ovulatie heeft gehad. Dit doen we door middel van bloedonderzoek.

Hoeveel kost het om je vruchtbaarheid te laten testen?

Uitvoering vruchtbaarheidstest

Na 30 minuten/60 minuten (hangt af van het merk) zie je het resultaat van de test. Een vruchtbaarheidstest kost ongeveer €30 euro. Als je vrouw en jij allebei de vruchtbaarheid willen testen, is het verstandig om een combinatiepakket in te slaan.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan ik mijn vruchtbaarheid verhogen?

Vruchtbare tips voor jou
 1. Eet gezonde en gevarieerd. ...
 2. Vermijd roken, alcohol en drugs. ...
 3. Neem zo min mogelijk light-producten. ...
 4. Beweeg voldoende. ...
 5. Zorg voor een gezond gewicht. ...
 6. Drink niet te veel cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee en cola. ...
 7. Pas op met medicijngebruik. ...
 8. Zorg voor ontspanning.

Welke leeftijd man meest vruchtbaar?

De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Meestal zijn de zaadcellen in de eerste zaadlozing nog niet zo sterk en gaan ze snel dood. Na ongeveer een jaar zijn jongens optimaal vruchtbaar.

Welke leeftijd minder vruchtbaar?

In Nederland worden vrouwen ten opzichte van andere landen laat moeder. De gemiddelde leeftijd ligt in Nederland op 29,4 jaar dat vrouwen hun eerste kind krijgen. Na het 36ste levensjaar neemt de vruchtbaarheid van de vrouw snel af.

Hoe weet je dat je geen kinderen kan krijgen?

Onderzoek naar verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen vindt meestal plaats bij de gynaecoloog. Hier ga je uitgebreid in gesprek over eventuele erfelijke aandoeningen en je cyclus. Ook kijkt de gynaecoloog via een inwendig onderzoek naar je baarmoeder en eierstokken om eventuele afwijkingen op te sporen.

Hoe merk je dat je geen eisprong hebt?

Als er geen eisprong is, wordt ook geen progesteron aangemaakt. Je lijf krijgt dan domweg geen seintje dat de juiste dikte is bereikt. Het baarmoederslijmvlies blijft zich opbouwen en wordt te dik om nog vast te houden. Ook een tekort aan progesteron kan dus onbedoeld hevig vaginaal bloedverlies tot gevolg hebben.

Wat is de kans dat je onvruchtbaar bent?

Een paar nuttige statistische gegevens. Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar.

Hoe weet je of je nog eicellen hebt?

Onderzoek. Om de kwaliteit van uw eicellen vast te stellen, meten we de waarde van het follikelstimulerend hormoon (FSH) in uw bloed. Een verhoogde waarde FSH kan wijzen op vermindering van de hoeveelheid eicellen. Maar ook bij een normale waarde van de FSH kan de kwaliteit al verminderd zijn.

Wat maakt een man meer vruchtbaar?

Heb een gezonde levensstijl en eet gezond en gevarieerd. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd. Voor het aanmaken van zaadcellen zijn vitamine C en zink belangrijk. Stop of beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs.

Wat tast je vruchtbaarheid aan?

Andere factoren die mogelijk een rol spelen in verminderde vruchtbaarheid zijn onder andere drugs, alcohol, medicatie, chemotherapie, roken. Ook de leeftijd van de man speelt een belangrijke rol.

Hoe lang geen seks na HSG?

U kunt de dag na het onderzoek weer aan het werk. Er is geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap in de periode voor de HSG. Let wel: u mag niet zwanger zijn tijdens het onderzoek (zie ook bij ”Het maken van een afspraak”).

Hoe kan een vrouw geen kinderen krijgen?

Vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw

Afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken, maakt de kans op spontane zwangerschap onmogelijk. Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen ook problemen veroorzaken.

Waarom lukt het innestelen niet?

Bij een mislukte innesteling is er vaak al iets fout gegaan in de celdeling van de eicel, maar het kan ook liggen aan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, bijvoorbeeld doordat de doorbloeding niet helemaal goed is. Soms lukt de innesteling keer op keer niet, waardoor je moeite hebt om zwanger te worden.

Is 35 te oud voor zwangerschap?

Hoe ouder je wordt, hoe langer het gemiddeld duurt voordat je zwanger raakt. Toch heb je tot je 35e nog altijd een grote kans om binnen een afzienbare tijd in verwachting te zijn. Boven je 35e neemt deze kans sneller af. Er kleven dan ook meer risico's aan de zwangerschap.

Is 35 jaar te oud voor zwangerschap?

Je eicellen mogen na je 35e dan 'oud' zijn, in principe kun je na je 35e of 40e gewoon zwanger worden en een gezond kind krijgen. Het aantal vrouwen dat rond hun 40e hun eerste kind krijgt, is de laatste jaren juist sterk gestegen. Meestal verloopt dit ook helemaal zonder problemen.

Hoelang is een vrouw gemiddeld vruchtbaar?

Een eicel blijft na de eisprong slechts één dag in leven. Vanaf ongeveer dag elf begint de 'vruchtbare periode'. Dit betekent dat de vrouw de grootste kans heeft zwanger te worden vanaf dit moment. Deze vruchtbare periode duurt ongeveer vijf dagen (tot en met dag vijftien).

Hoe vaak ejaculeren zwanger?

Wanneer er zaadlozingen achter elkaar plaatsvinden, gaat de kwaliteit per zaadlozing achteruit. Wacht daarom eerst 36 uur en probeer maximaal 3 tot 5 keer per week te ejaculeren.

Hoe vaak moet je seks hebben als je zwanger wilt worden?

Het zaad blijft ongeveer 2 tot 4 dagen leven in afwachting van een rijpe eicel. Het loont dus om ook net voor je eisprong seks te hebben. Als je in de 3 dagen rondom je eisprong 2 keer seks hebt, heb je er alles aan gedaan om een eventuele bevruchting voor elkaar te krijgen.

Welke dag is een vrouw het meest vruchtbaar?

Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.

Welk eten maakt je vruchtbaarder?

Tips om je vruchtbaarheid te verhogen met voeding
 • Eet vooral seizoensfruit en -groenten.
 • Vermijd vet vlees.
 • Eet voldoende noten, zaden en gedroogd fruit.
 • Eet voldoende complexe koolhydraten, zoals volkoren brood en pasta en bruine rijst.
 • Vermijd kant en klare maaltijden en eet zoveel mogelijk vers.

Wat niet eten bij vruchtbaarheid?

Wat mag je niet eten als je zwanger wilt worden? Vermijd veel suiker en (verzadigde) vetten, gebruik niet te veel zout en laat cafeïne liever staan. Kant-en-klare producten bevatten vaak veel toevoegingen, dus gebruik zo veel mogelijk verse ingrediënten en bereid je maaltijden zelf.