Keelontsteking - de oorzaak en behandeling

Hoe loop je een keelontsteking op?

Gevraagd door: Silke van Embden  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (24 stemmen)

Een keelontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus of een bacterie. Deze dringen binnen in het slijmvlies, waardoor een ontstekingsreactie optreedt. Klachten die passen bij een keelontsteking kunnen ook veroorzaakt worden door andere zaken, zoals hooikoorts, roken, alcohol of een vitaminetekort.

Hoe geef je keelontsteking door?

Is een keelontsteking besmettelijk? Ja, dat komt omdat een keelontsteking vaak wordt veroorzaakt door een virus. Virussen kunnen door middel van hoesten of niezen (druppeltjes in de lucht) worden overgedragen aan anderen.

Hoe snel kun je weer keelontsteking krijgen?

Een acute keelontsteking is plotseling ontstaan en duurt meestal zo'n 10 dagen en niet langer dan 2 weken. Chronische keelontsteking is keelontsteking die langer duurt dan 2 weken of steeds terugkomt.

Is keelontsteking spoed?

De meeste keelontstekingen zijn weliswaar ongevaarlijk, maar in sommige situaties (3 tot 5% van de gevallen) is toch een spoedconsult vereist. Met name als er een complicatie optreedt, een abces bijvoorbeeld. U kunt een abces vermoeden als u zeer hoge koorts hebt en moeite hebt om te slikken of uw mond te openen.

Hoe komt het dat je keelpijn krijgt?

Meestal komt keelpijn door een verkoudheidsvirus. Soms komt keelpijn door een ander virus, bijvoorbeeld het Pfeiffervirus. Heel soms is de oorzaak een bacterie.

21 gerelateerde vragen gevonden

Kan je keelontsteking krijgen door zoenen?

Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond. Een keelontsteking verspreidt zich al gauw in het gezin en op school.

Wat is het verschil tussen keelpijn en keelontsteking?

Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.

Hoeveel dagen heb je keelontsteking?

Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol.

Hoe begint beginnende keelpijn?

Symptomen van keelpijn

Je hebt veel pijn met slikken, vooral tijdens het eten en drinken. Je stem is hees. Je keel is rood en opgezwollen. De lymfeklieren in je hals zijn opgezet.

Is paracetamol goed voor keelpijn?

Ja. Paracetamol werkt wanneer je last hebt van keelpijn. Slik de paracetamol op vaste tijden, maximaal vier keer op een dag twee tabletten van vijfhonderd milligram. Doet het teveel pijn om de paracetamol door te slikken?

Kan je gaan werken met keelontsteking?

Ook met koorts

Bij 'milde' griepklachten, zoals hoesten, keelpijn en verkoudheid, gaan vrijwel alle gezondheidswerkers naar hun werk. In andere beroepen blijven meer mensen thuis. Duidelijker verschillen zijn er bij ergere klachten. Ruim een kwart van de zorgwerkers werkt ook met koorts gewoon door.

Wat zijn witte puntjes in je keel?

Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.

Wat wel en niet eten bij keelontsteking?

Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.

Welk drinken is goed voor keelontsteking?

Koud water verzacht de pijn en onderdrukt de kriebel. Drink het water gewoon uit de kraan en niet te koud. Naast dat u op deze manier voldoende vocht binnenkrijgt, zorgt het er ook voor dat de bacteriën in de mond worden weggespoeld. Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn.

Wat moet je niet doen als je keelontsteking hebt?

Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.

Hoe weet ik of ik een keelontsteking heb?

Een heftige en scherpe pijn in de keel. Moeite met slikken of praten. Koorts. Een keelontsteking, hierbij is het achter in uw keel erg rood en/of er zijn witte vlekken en slijm achter in uw keel te zien.

Kan keelpijn na een dag over zijn?

Dan volstaat een pijnstiller met paracetamol. Je kan gerust enkele dagen afwachten. Meestal gaat de keelpijn vanzelf over binnen 7 à 10 dagen, ook als de infectie te wijten is aan een bacterie.

Is honing goed tegen keelpijn?

Zo heeft honing een bacterie- en schimmelremmende werking: ideaal als je last hebt van keelpijn of een verkoudheid. Honing legt bovendien een beschermend laagje in je keel, waardoor je minder last hebt van irritatie. Een lepeltje honing is dus een prima huismiddel tegen keelpijn.

Is ijs goed als je keelpijn hebt?

Yup. Waterijs zorgt voor verkoeling en verdooft al doende de pijn. Let wel dat je stuk ijs geen citroen, suiker of zuivel bevat, want die kunnen je keel juist meer irriteren.

Wat is het verschil tussen keelontsteking en angina?

Een keelontsteking is een ontsteking van de amandelen of tonsillitis. Dit wordt in de volksmond ook 'angina' genoemd. Dit gaat gepaard met keelpijn, moeizaam slikken en ziek voelen. De keelamandelen kunnen ook erg groot zijn en daardoor de keelholte vernauwen.

Kan bijna niet slikken van de keelpijn?

Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan. Als de moeite met slikken niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Hoe vaak per jaar keelontsteking?

Vanaf 7 keelontstekingen in eenzelfde jaar of gedurende twee jaar 4 à 5 keelontstekingen per jaar. Hebt u vaak last van keelontstekingen, maar beantwoordt u niet aan één van beide criteria, dan staat er u maar één ding te doen: de ontsteking telkens goed verzorgen en geduld oefenen.

Kan keelontsteking overgaan in longontsteking?

Na griep, een verkoudheid of keelontsteking kan de infectie zich uitbreiden naar de longen. Bacteriën kunnen ook een longontsteking veroorzaken of de ziekte verergeren.

Welk fruit is goed tegen keelpijn?

Minder scherp en zuur zijn aardbei, banaan, meloen, perzik, peer, mango of fruit uit blik. Fruit en vruchtensap worden verzacht door toevoeging van een melkproduct, bijvoorbeeld vla met fruit, een milkshake van ijs met vruchtensap of vruchtensap met een scheutje room.

Is yoghurt goed bij keelpijn?

Vermijd zoete melkproducten

Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).

Vorige artikel
Hoeveel weken Klopt het hartje?