5 vragen aan iemand die abortus heeft laten uitvoeren | 5 Vragen Aan

Hoe lang pijn na abortus?

Gevraagd door: Noud Verheij  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (5 stemmen)

Tot enkele dagen na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. De kans op infectie is gering maar indien u zich ziek voelt, langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn heeft, kan dit wijzen op een infectie.

Hoeveel dagen pijn na abortuspil?

Bloedverlies en pijn

Tot enkele dagen na de behandeling kun je last hebben van rugpijn, buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4-7 dagen en kan langer aanhouden dan een menstruatie.

Hoelang rusten na abortus?

Het advies is om het enkele dagen rustig aan te doen en voldoende rust te nemen. Door de plotselinge hormonale veranderingen kun je je moe en onevenwichtig voelen. Na de behandeling is de lichaamstemperatuur vaak wat verhoogd. Zonder verdere klachten is een temperatuur onder de 38,5°C niet verontrustend.

Wat zijn de mogelijke complicaties na een abortus?

Mogelijke complicaties
  • Mogelijke complicaties zijn zeer hevig bloedverlies. Consulteer dan zeker een arts.
  • Een nieuwe curettage kan nodig zijn om eventueel achtergebleven weefsel te verwijderen.
  • In uitzonderlijke gevallen kan de baarmoeder beschadigd zijn. ...
  • Verminderde vruchtbaarheid na een abortus is een mythe.

Hoe lang ontzwangeren na abortus?

De zwangerschapsverschijnselen verdwijnen gewoonlijk na 4 tot 14 dagen. Na de behandeling is er wat kortdurend bloedverlies. Na de 3e dag neemt het bloedverlies weer toe en duurt dan meestal een week.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de nadelen van abortus?

Kortetermijngevolgen abortus

De bloedingen kunnen langer aanhouden dan een normale menstruatie. Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus.

Wat eten na abortus?

U kunt gewoon de dingen eten die u voor de operatie ook lekker vond. U hoeft geen dieet te volgen, tenzij de arts of diëtist dit anders met u afgesproken heeft. Het is mogelijk dat u de eerste dagen nog pijn heeft en de klachten niet meteen weg zijn.

Hoe vaak mislukt een abortus?

Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt? Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een vacuümaspiratie.

Hoe vaak mislukt abortuspil?

Bij behandelingen met de abortuspil is bij 1% tot 4% van de behandelingen die zwangerschap toch niet beëindigd, ook wel een mislukte abortus genoemd. De kans is dus klein dat de abortus niet gelukt is.

Wat gebeurt er met de baby na een abortus?

Gebeurt de zwangerschapsafbreking na 26 weken of 180 dagen, dan wordt het kindje officieel erkend en moet het via een begrafenisondernemer begraven of gecremeerd worden. Je kindje wordt dan verplicht geregistreerd met voor- en achternaam.

Kan je na een abortus weer werken?

Als je een job hebt waar je veel moet rechtstaan, rondlopen, dingen optillen, etc. kan het beter zijn om een paar dagen thuis te blijven. Als je zittend werk hebt kan je in principe de dag erna weer gaan werken. Bespreek dit zeker met de arts van het abortuscentrum.

Hoe help je iemand na abortus?

Wees daarom niet oordelend en probeer vooral te luisteren en er te zijn voor je vriendin of familielid. Het belangrijkste is dat je er voor die persoon bent, ook na de abortus. Laat haar d'r verhaal doen en haar gevoelens delen. Als je wel je mening wil delen, vraag dan eerst of diegene jouw mening wil horen.

Hoe ga je om met spijt na abortus?

Als je spijt hebt over je abortus, heb je vermoedelijk het gevoel dat een andere keuze beter was geweest.
...
Het is belangrijk om uit te zoeken welke vorm(en) van spijt je voelt:
  1. spijt van de keuze,
  2. spijt van de wijze waarop je besluitvorming verliep,
  3. en/of spijt van te hebben moeten kiezen.

Wat is beter abortuspil of curettage?

Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.

Hoe groot is de kans op infectie na abortus?

De kans op een infectie na een abortusbehandeling is uiterst gering. Als extra voorzorg om infectie te voorkomen, krijg je na de behandeling antibiotica in de kliniek. In verband met infectiegevaar is het na een abortus aan te raden om: De eerste twee weken geen tampons te gebruiken.

Wat mag je niet na de abortuspil?

We adviseren de eerste 7 à 10 dagen na de behandeling geen vaginale seks te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan (douchen mag wel). Het is handig om ibuprofen en paracetamol in huis te hebben.

Hoe weet je of abortus is gelukt?

Daarom heb je 2 weken na de abortus een controle-afspraak in het abortuscentrum: Deze gaat doorgaans door in het abortuscentrum, maar als je wil kan dit ook bij je huisarts of gynaecoloog. Het is belangrijk om deze afspraak na te komen. Tijdens deze afspraak wordt immers gecontroleerd of de abortus helemaal gelukt is.

Is een curettage pijnlijk?

Omdat met name het oprekken van de baarmoedermond erg gevoelig kan zijn, is een verdoving bij een curettage noodzakelijk. Een curettage wordt meestal onder een lichte, algehele narcose uitgevoerd. Soms wordt de ingreep onder regionale verdoving (een ruggenprik) gedaan.

Wat zijn de voordelen van een abortus?

Gevoelens van spijt en verdriet horen er soms bij, maar verdwijnen meestal na enkele weken. Een abortus is vaak ook een opluchting en bevrijding, omdat het een einde maakt aan de lastige en soms stressvolle situatie van het ongewenst zwanger zijn.

Hoe groot is de kans op onvruchtbaarheid na abortus?

Geen schade aan de baarmoeder

Een correct uitgevoerde abortus brengt geen schade toe aan de eierstokken of baarmoeder. Het beïnvloedt je vruchtbaarheid niet, je kans op kinderen krijgen is in principe nog steeds even groot als voor de abortus.

Kan je na 3 maand nog abortus plegen?

Abortus tot 24 weken

Abortus mag tot de vrucht buiten uw lichaam zou kunnen overleven. Die grens ligt voor het strafrecht bij 24 weken. Artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens.

Hoe lang nog misselijk na abortus?

Na 4 tot 6 weken kun je de volgende menstruatie verwachten. Misselijkheid verdwijnt binnen enkele dagen, een gespannen gevoel in de borsten kan iets langer duren.

Hoe lang buikpijn na Curretage?

De eerste dagen na de curettage kunt u last hebben van pijnlijke buikkrampen. U kunt hiervoor pijnstillers innemen. Tien tot veertien dagen na de ingreep kunt u nog enig bloedverlies hebben.

Hoe voelt een infectie na abortus?

Tot enkele dagen na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. De kans op infectie is gering maar indien u zich ziek voelt, langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn heeft, kan dit wijzen op een infectie.

Hoeveel procent heeft spijt van abortus?

95 procent van de vrouwen die ooit een abortus heeft ondergaan, zegt ook achteraf dat het de juiste beslissing was. Dat is de conclusie van een drie jaar durend onderzoek bij 670 vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

Volgende artikel
Hoelang baby wakker 7 weken?