Ruben is transman én zwanger. | Hij is een Zij

In welk trimester van de zwangerschap kan ik mij laten vaccineren tegen COVID-19?

Gevraagd door: Loïs Martena van Burmania Vegilin van Claerbergen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (67 stemmen)

Veelgestelde vraag

In welk trimester van de zwangerschap kan ik mij laten vaccineren tegen COVID-19?

Vaccinaties kunnen tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties. Wil je liever niet in de eerste 12 weken gevaccineerd worden? Plan je vaccinatie dan daarna. Wacht liever niet tot het einde van de zwangerschap. Als je aan het einde van je zwangerschap besmet wordt met een COVID-19 infectie heb je namelijk meer risico op complicaties.

Kunnen zwangere vrouwen zich laten inenten tegen COVID-19?

Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt voor alle zwangere vrouwen: vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten) en ook voor gezonde zwangere vrouwen.

Is het veilig verschillende vaccinaties in een paar maanden tijd te ontvangen?

Ja, je kunt meerdere vaccinaties in korte tijd ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.

Wanneer kan ik een COVID-19 boostervaccinatie halen?

Mensen kunnen de COVID-19-boostervaccinatie halen vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie uit de COVID-19-basisserie. Mensen die na de laatste vaccinatie COVID hebben gehad, kunnen de boostervaccinatie halen vanaf 3 maanden nadat ze COVID hadden.

Kun je nog COVID-19 krijgen na vaccinatie?

Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een boostervaccinatie.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan COVID-19 zich verspreiden?

Dit kan door:

• Inademen van de kleinste druppeltjes
• Druppeltjes die in je ogen, je neus en mond komen, bijvoorbeeld doordat een besmettelijk persoon niest of hoest
• Aanraken van je neus, mond en ogen met je handen waarop het SARS-CoV-2 virus aanwezig is.

Hoelang duren COVID-19-klachten?

Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.

Welke COVID-19-vaccins worden gebruikt voor de boostervaccinatie?

De boostervaccinatie wordt gezet met een mRNA vaccin: Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt voor de boostervaccinatie niet uit welk vaccin iemand als 1e en 2e prik heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid.

Wat zijn de voordelen van een COVID-19-boostervaccinatie?

Zonder boostervaccinatie is de kans groter dat je corona krijgt. En dat je het virus doorgeeft aan anderen. Ook ben je minder goed beschermd tegen nieuwe varianten, zoals omikron.

Hoe kan ik een afspraak maken voor een boostervaccinatie tegen COVID-19?

Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Zestigplussers mogen ook bellen voor een afspraak (telefoonnummer 0800-7070). Zij hoeven vanaf nu niet meer op de brief te wachten.

Waar kan ik zien welk COVID-19-vaccin ik heb gekregen?

Als u een coronavaccinatie heeft gekregen kunt u op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin u heeft gekregen en wanneer. Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs.

Mag ik antibiotica gebruiken als ik net een COVID-19-vaccinatie heb gehad?

De meeste medicijnen hebben geen invloed op de coronavaccinatie. Als je dokter je na de vaccinatie een geneesmiddel voorschrijft, vertel hem/haar dan dat je een coronavaccinatie hebt gehad. Hij/zij kan daar dan eventueel rekening mee houden.

Moet ik me ook na vaccinatie aan de geldende coronamaatregelen houden?

Na vaccinatie kun je nog corona krijgen en je kunt nog corona doorgeven. Het is daarom belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene coronaregels.

Kan ik gevaccineerd worden tegen COVID-19 als ik (mogelijk) een allergie heb voor een coronavaccin?

Mensen die (mogelijk) allergisch zijn voor een coronavaccin, kunnen in veel gevallen toch gevaccineerd worden tegen Covid-19. Dat kan niet via de 'gewone' manier, maar moet plaatsvinden in het ziekenhuis, onder begeleiding van een allergoloog.

Hoe kan het RIVM de verspreiding van COVID-19 met gebruik van rioolwater in kaart brengen?

Het coronavirus SARS-CoV-2 komt met de ontlasting van mensen in het rioolwater terecht. Door het rioolwater te onderzoeken kan het RIVM de verspreiding van het virus vroegtijdig in kaart brengen.

Ik heb klachten van COVID-19 en een positieve testuitslag, hoe lang moet ik dan in isolatie?

Ben je getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat je klachten kreeg. Je mag eerder uit isolatie als het minimaal 5 dagen geleden is dat je klachten (koorts, hoesten, keelpijn en neusverkouden) kreeg én 24 uur geen klachten meer hebt.

Is er een boete voor het niet naleven van de coronavirus maatregelen?

Het niet naleven van een corona-maatregel is strafbaar gesteld waarbij de boete voor overtreding van de veilige afstandsnorm voor meerderjarigen op 390 euro is vastgesteld, en voor minderjarigen op 95 euro.

Hoeveel mensen zijn genezen van COVID-19?

• Hoeveel mensen er genezen zijn van COVID-19 is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte.

Kan ik klachten houden nadat ik ben hersteld van COVID-19?

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat heet 'Long COVID' of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 aanhouden.

Kan ik een pijnstiller nemen als ik COVID-19 heb en last heb van pijn of koorts?

Als je ziek thuis bent, kun je paracetamol nemen als je last hebt van pijn of koorts. Andere pijnstillers (NSAID's: ibuprofen, diclofenac of naproxen) hebben meer bijwerkingen. Daarom is paracetamol veiliger. Paracetamol werkt ook beter tegen koorts dan ibuprofen.

Waarom moet je je na een positieve zelftest alsnog bij de GGD laten testen op COVID-19?

Bij een positieve zelftest is het belangrijk om je bij de GGD te laten hertesten (een confirmatietest). Er is namelijk een (kleine) kans dat de uitslag vals positief is. Met een hertest bij de GGD wordt de uitslag in de meeste gevallen bevestigd. Met een bevestiging van de GGD kan het BCO (bron- en contactonderzoek) goed gestart worden en houdt het RIVM zicht op de verspreiding van het virus. Daarnaast zorgt een positieve test bij de GGD ervoor dat je na het krijgen van een herstelbewijs een coronatoegangsbewijs kunt krijgen of dat de geldigheidsduur hiervan langer wordt.

Wat zijn een aantal basisregels om verspreiding van COVID-19 te voorkomen?

Was regelmatig uw handen.
Hoest en nies in uw elleboog.
Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test.
Ventileer in binnenruimtes en zorg voor frisse lucht.
Haal uw vaccinatie, booster- of herhaalprik.

Hoe belangrijk is ventilatie om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan?

Een goede ventilatie is heel belangrijk. Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Als je binnen met mensen bent is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren.

Waarom kunnen mensen nu een zelftest gebruiken bij COVID-19-klachten?

Uit recent onderzoek is gebleken dat zelftesten bij mensen met klachten goed presteren. Mensen die klachten hebben, kunnen zich daarom nu laten testen bij de GGD óf ervoor kiezen een zelftest te doen. Hiermee wordt testen bij klachten laagdrempeliger en daarmee hopen we dat nog meer mensen zich bij elke klacht laten testen. Want meer testen is meer virusopsporing en meer bestrijding.

Hoe vaak komt Long COVID voor?

Dat is nog niet zeker. Volgens een eerste schatting heeft maximaal 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten. Dat aantal neemt verder af 12 weken of langer na de besmetting. Er is nog geen optimale behandeling voor Long COVID. Daarom wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar Long COVID.