Mamazoekt - Over bloedverlies na de bevalling, wat is normaal?

Hoe lang duurt het bloeden na een bevalling?

Gevraagd door: Wout van Beek  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (18 stemmen)

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Hoe lang duurt kraamvloed?

Daardoor ontstaat bloedverlies na de bevalling, wat ook wel vloeien, kraamvloed of lochia wordt genoemd. Je baarmoeder maakt zich hiermee schoon en weer klaar om weer te gaan menstrueren. Dat kan gemiddeld 6 weken aanhouden, maar korter of langer is ook goed mogelijk.

Hoe lang duurt herstel na veel bloedverlies?

Bloedverlies na de bevalling duurt een paar weken. Je mag tot maximaal zes weken na je bevalling nog vloeien.

Hoe lang vloeien?

Voor kraamvloed staat zes weken, maar het verschilt erg per vrouw hoe lang het vloeien precies duurt. Gemiddeld stopt het bloeden na drie tot vier weken. Een paar dagen na de bevalling wordt het al minder; het lijkt dan meer op een normale menstruatie.

Wat is riekende lochia?

Overleg met de verloskundige bij een bloeding, riekende lochia of grote stolsels (een stolsel groter dan een tennisbal). Een ontsteking van het endometrium, endometritis (ontsteking van het baarmoederslijmvlies), komt voor bij 1-2 % van de kraamvrouwen.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat als er stukje placenta achterblijft?

Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.

Welke 4 aspecten observeert de kraamverzorgende aan de urine?

Laat de kraamvrouw daarom rustig op het toilet zitten en wachten op wat komen gaat. Laat de kraan lopen of laat de kraamvrouw tijdens het douchen plassen. Waarschuw de verloskundige als het urineren niet binnen 8 uur postpartum lukt. Laat de kraamvrouw de eerste dagen iedere drie uur (proberen te) urineren.

Is het normaal dat je 3 weken ongesteld bent?

Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen. Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren. Aan het begin van je ongesteldheid kan het bloedverlies ruimer zijn.

Hoe lang ben je normaal ongesteld?

Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.

Wat als je bloed verliest maar niet ongesteld bent?

Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.

Wat gebeurt er als je 2 liter bloed verliest?

Gemiddeld verliezen vrouwen tot 500 milliliter bloed. Overmatig bloedverlies betekent dat je meer dan een halve liter bloed verliest. Verlies je meer dan 1 liter, dan is er sprake van ernstige fluxus. Deze complicatie kan leiden tot bewusteloosheid en shock en kan daarom best gevaarlijk zijn.

Wat moet je doen na bloedverlies?

In het kort
  1. Als je snel veel bloed verliest na de bevalling, moet dat gestopt worden.
  2. Dat kan met medicijnen, een operatie en het dichtmaken van bloedvaten.
  3. Je kunt extra bloed nodig hebben (een bloedtransfusie).
  4. Veel bloed verliezen kan heel heftig zijn. ...
  5. Praat met je verloskundige of gynaecoloog over wat er gebeurd is.

Wat eten of drinken na bloedverlies?

IJzer uit plantaardige voeding wordt iets beter opgenomen als je bij de maaltijd iets eet of drinkt met vitamine C, zoals groente of fruit. Door bij een broodmaaltijd bijvoorbeeld fruit, rauwkost of een glas sinaasappelsap te nemen, wordt het ijzer uit brood beter opgenomen.

Hoe weet je of je ongesteld bent na bevalling?

Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld. Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren. Het is belangrijk om te onthouden dat je al vóórdat je echt aan het menstrueren bent, al vruchtbaar bent.

Hoe vruchtbaar ben je na de bevalling?

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden. Na 6 weken ben je echter nog niet ontzwangerd.

Hoe herken je baarmoederontsteking na bevalling?

Baarmoederslijmvliesontsteking ontstaat meestal tussen de vierde en tiende dag na de bevalling, maar kan ook later optreden. De symptomen zijn koorts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de volledige buik en een slecht ruikende vaginale afscheiding.

Kan je maar 3 dagen ongesteld zijn?

Dit kan uiteenlopen van 21 tot 36 dagen. Sommige vrouwen hebben een onregelmatig cyclus die elke maand een aantal dagen verschilt. Ook kan de menstruatie helemaal uitblijven. De meeste vrouwen zijn tijdens de cyclus 3 tot 7 dagen ongesteld.

Hoe lang mag je Tranexaminezuur gebruiken?

pillen met tranexaminezuur (3 keer per dag 1000 milligram): Dit helpt bij de stolling van het bloed. Al na een paar uur verliest u minder bloed. Gebruik dit middel alleen op de 3 dagen dat u het meeste bloed verliest.

Wat is de oorzaak van langdurige menstruatie?

De menorragie kan veroorzaakt worden door een achterliggend probleem zoals endometriose of een vleesboom. Ook kan menorragie een indicatie zijn voor baarmoederhals- of baarmoederkanker. Voor vrouwen die nog zwanger willen worden kan uitsluitend hormonale behandeling gebruikt worden.

Wat als je om de week ongesteld bent?

Bij elke vrouw verandert de hoeveelheid vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progestageen) in het bloed steeds. Meestal gaan die veranderingen regelmatig. Bijvoorbeeld elke maand van laag naar hoog en weer terug. Als u onregelmatig ongesteld bent, denken we dat uw vrouwelijke hormonen minder regelmatig veranderen.

Hoe ziet de laatste menstruatie eruit?

Je zult waarschijnlijk roze of licht-roze bloed merken aan het begin of het eind van je cyclus en dit betekent alleen een licht vloei verse menstruatiebloed. Als het de enige bloed is die je ziet tijdens meerdere menstruaties, is het mogelijk dat het een teken is dat je oestrogeen niveau laag is.

Kan je een week te vroeg ongesteld worden?

Hoe kan het dat je menstruatie te vroeg is? Als je in een korte tijd veel aankomt of afvalt, kan dit invloed hebben op je menstruatie. Het kan dus zomaar zijn dat je door je gewichtsverandering onregelmatig ongesteld, en dus te vroeg ongesteld, bent. Stress is nooit goed voor je lichaam.

Welke controles doet een kraamverzorgende?

Verzorging en controle van de kraamvrouw
  • Controle van de temperatuur en de pols.
  • Controle van het bloedverlies en de baarmoederstand.
  • Controle en verzorging van het perineum en de borsten.
  • Controle van urine en de ontlasting.
  • Controle van de benen.
  • Geestelijk en lichamelijk welbevinden.
  • Hulp bij douchen/wassen.

Welke controles doe je bij een kraamvrouw?

Van de kraamvrouw worden o.a. de temperatuur, de pols, het bloedverlies, de uitscheiding van urine en ontlasting, de borsten, de eventuele hechtingen en baarmoederstand gecontroleerd, zo ook haar emotionele stabiliteit gedurende de kraamperiode. Dit wordt allemaal bijgehouden in het zorgdossier.

Wat doe je als Kraamverpleegkundige?

Een Kraamverpleegkundige helpt onder toezicht oog van een arts of verloskundige vrouwen bij de bevalling. Als er complicaties optreden is het de taak van de Kraamverpleegkundige om een specialist te waarschuwen, bijvoorbeeld een gynaecoloog, die de patiënten verder kan helpen bij de bevalling.

Vorige artikel
Hoeveel cc mag mijn baby?