How to get rid of a sore throat fast home remedies cure

Hoe lang thuis blijven met keelontsteking?

Gevraagd door: Sylvie Blees  |  Laatste update: 22 januari 2024
Score: 4.6/5 (57 stemmen)

Een keelontsteking heeft meestal geen behandeling nodig. De klachten gaan vaak vanzelf binnen 10 dagen over. Als de keelpijn niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Hoeveel dagen thuis bij keelontsteking?

Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen. Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week.

Hoe lang duurt een fikse keelontsteking?

In de meeste gevallen is een amandelontsteking een hele vervelende maar onschuldige aandoening. Vaak verdwijnt de ontsteking na 7 tot 10 dagen vanzelf. Er is dus meestal geen behandeling nodig. Omdat de aandoening flink pijn kan doen, wordt er vaak wel pijnstilling voorgeschreven.

Wat is het verschil tussen keelpijn en keelontsteking?

Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een virus, zoals het verkoudheidsvirus of het coronavirus. Beide virussen kunnen ook andere verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus, veroorzaken. Als u erge keelpijn heeft, kan dit betekenen dat u een keelontsteking heeft.

Wat moet je niet doen bij keelontsteking?

Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.

43 gerelateerde vragen gevonden

Kun je werken met keelpijn?

Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen: blijf thuis wanneer je ziek bent, overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken, vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.

Hoe gaat keelontsteking het snelste weg?

Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen 10 dagen. Een verkoudheidsvirus is vaak de oorzaak. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol.

Kan je erg ziek zijn van keelontsteking?

Als de keelpijn niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Die kan dan beoordelen of het verstandig is, om langs de KNO-arts te gaan.

Kan je ziek zijn van keelontsteking?

Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.

Hoe besmettelijk is een keelontsteking?

Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond. Een keelontsteking verspreidt zich al gauw in het gezin en op school.

Hoelang moe na keelontsteking?

De keelontsteking en lymfekliervergroting kunnen 2 tot 3 weken aanhouden, de vermoeidheid 2 tot 3 maanden.

Kan bijna niet slikken?

Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer overgaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.

Kan je met een keelontsteking naar school?

Een kind met een keelontsteking kan flink ziek zijn en het kan een week tot tien dagen duren tot je kind is opgeknapt. Zolang hij koorts heeft of zich ziek voelt, heeft hij rust nodig en kan hij beter thuis blijven. Als hij zich beter voelt kan hij weer naar school of de kinderopvang.

Kan bijna niet slikken van de keelpijn?

Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan. Als de moeite met slikken niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Wat is het verschil tussen keelontsteking en angina?

Een keelontsteking is een ontsteking van de amandelen of tonsillitis. Dit wordt in de volksmond ook 'angina' genoemd. Dit gaat gepaard met keelpijn, moeizaam slikken en ziek voelen. De keelamandelen kunnen ook erg groot zijn en daardoor de keelholte vernauwen.

Hoe weet ik dat ik een keelontsteking heb?

Als je met een spiegel in je keel kijkt, kun je vaak zien dat je keel opvallend rood is. Misschien zie je ook witte vlekken op je amandelen of achter in je keel. Naast deze witte vlekken kun je ook slijm voelen in je keel. In je hals kun je opgezette klieren voelen.

Kan je moe zijn van keelontsteking?

De symptomen kunnen bij kinderen ernstiger zijn dan bij volwassenen. Een droge keel met keelpijn, moeheid en lichte koorts komt het vaakst voor. Andere symptomen zijn pijn bij het slikken, hoofdpijn, hoest en de behoefte om de keel te schrapen.

Hoe weet je of een keelontsteking viraal of bacterieel is?

Het verloop van keelontsteking

Met een virus is 'ie weer relatief snel op z'n retour. Worden de problemen door een bacterie veroorzaakt, dan heeft het vaak een wat heviger verloop. Het is een pijnlijkere aangelegenheid en de koorts is hoger, maar toch zal de ontsteking veelal vanzelf genezen.

Waarom in de avond meer keelpijn?

's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.

Kun je keelontsteking hebben zonder koorts?

Heb je keelpijn zonder hoge koorts, ademhalingsklachten of ernstige slikproblemen? Dan volstaat een pijnstiller met paracetamol. Je kan gerust enkele dagen afwachten. Meestal gaat de keelpijn vanzelf over binnen 7 à 10 dagen, ook als de infectie te wijten is aan een bacterie.

Welk virus heerst er op dit moment 2023?

1. Samenvatting surveillance week 43 (23 - 29 oktober) 2023
  • Pneumonie (Longontsteking) ...
  • COVID-19. ...
  • Scabiës (schurft) ...
  • Krentenbaard (impetigo) ...
  • Influenza-achtig ziektebeeld (griepachtige klachten) ...
  • Respiratoire virussen (influenza, SARS-CoV-2, RSV en andere luchtwegvirussen)

Is thee drinken goed voor keelpijn?

Drink thee bij keelpijn voor een verzachtend gevoel

Warme thee kan verzachten, vooral in combinatie met honing of kruiden. Probeer bijvoorbeeld eens Rooibos Honey of Camomile Honey. Ook thee met zoethout of munt kan een verlichtend gevoel geven.

Is ibuprofen goed tegen keelontsteking?

Als slikken erg pijnlijk is, vraag dan om oplostabletten of paracetamoldrank. Lees meer bij paracetamol. Als paracetamol in die hoeveelheid niet helpt, kunt u een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) proberen. Let op: NSAID's zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen.

Wat kun je eten met een keelontsteking?

Kies voor zacht, smeerbaar beleg. Denk aan roomkaas, slaatje, groentespread, zacht fruit of fruitspread, vette vis, vis uit blik, zacht gebakken vis, roerei, omelet, rijpe avocado of ragout. Maak gerechten smeuïger door er een saus bij te serveren of door room, roomkaas of een scheutje bouillon of jus toe te voegen.

Hoe verzorg je een keelontsteking?

Met deze 5 tips kunt u keelpijn verzachten:
  1. Drink voldoende water. Wanneer uw keel droog is, voelt deze snel droog en geïrriteerd. ...
  2. Gorgel met warm water. Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. ...
  3. Zuig op een (hard) snoepje of neem een zuigtablet. ...
  4. Rust goed uit. ...
  5. Neem een heet bad of douche of ga stomen.