Kinderen uit huis plaatsen, kan dat menselijker?

Hoe lang duurt een uithuisplaatsing?

Gevraagd door: drs Bilal de Leeuw  |  Laatste update: 7 november 2023
Score: 4.2/5 (16 stemmen)

Doorlooptijd. De procedure van een verzoek tot uithuisplaatsing duurt ongeveer 3 weken.

Hoe gaat uithuisplaatsing in zijn werk?

Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing? Bij een vrijwillige plaatsing ben je het er als ouder mee eens dat je kind tijdelijk niet thuis woont. Wel moet de gemeente een zogeheten verleningsbeschikking afgeven. De gemeente gaat er dan mee akkoord dat zij de kosten op zich nemen.

Waar gaat een kind heen na uithuisplaatsing?

Na een uithuisplaatsing komt je kind in een pleeggezin, een open groep of een gesloten instelling. Dat hangt af van welke machtiging je kind krijgt. Als een 'gesloten machtiging' dreigt maar je bent het daar niet mee eens, maak dat dan duidelijk.

Wat is een spoed uithuisplaatsing?

Procedure spoed-uithuisplaatsing kind

Bij een spoed-uithuisplaatsing werkt het anders. Er is geen periode waarbinnen ouders een verzoek tot spoed-uithuisplaatsing kunnen aanvechten. De spoed-uithuisplaatsing is direct van kracht en het kind wordt direct overgeplaatst naar een tehuis of pleeggezin.

Wat krijgt jeugdzorg voor een uithuisplaatsing?

Ouders die in een complexe scheiding verkeren, worden door de rechter onder toezicht van een gezinsvoogd geplaatst. Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn redenen voor uithuisplaatsing?

ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind. te zware zorg vanwege een handicap of ernstige gedragsproblematiek bij het kind.

Wat kun je doen tegen een uithuisplaatsing?

Wat kan ik doen om uithuisplaatsing te voorkomen?
  1. Een gedeelde verklarende analyse maken.
  2. Persoonlijke problemen van ouders behandelen.
  3. Eerder ontvangen hulp evalueren.
  4. Interventies inzetten.
  5. Reflecteren en leren.

Wat doet een uithuisplaatsing met een kind?

Een uithuisplaatsing is zeer ingrijpend, en soms zelfs traumatisch, voor kinderen en ouders vanwege de breuk in de ouder-kindrelatie. Onderzoek laat zien dat zowel ouders als kind een gevoel van rouw en verlies ervaren. Een uithuisplaatsing doorbreekt het familiesysteem, wat een immens gevoel van verlies kan geven.

Wie heeft het gezag bij een uithuisplaatsing?

Tijdens de uithuisplaatsing behoudt u het ouderlijk gezag over uw kind. Uw toestemming is dus nog steeds nodig voor zaken als inschrijving op een school of doktersbezoek. Wel “deelt” u uw gezag met de instelling waar uw gezinsvoogd werkt, omdat er bij een uithuisplaatsing ook een ondertoezichtstelling is.

Wie regelt uithuisplaatsing?

Een uithuisplaatsing via de kinderrechter is geen vrijwillige uithuisplaatsing, maar een zogenoemde gedwongen uithuisplaatsing. U moet eraan meewerken als de kinderrechter toestemming aan de jeugdbeschermingsorganisatie (gecertificeerde instelling) geeft om uw kind uit huis te plaatsen.

Kan de jeugdzorg je kind afnemen?

Wanneer mogen ze je kind afpakken? Een kind wordt pas weggehaald door Jeugdzorg, als de kinderrechter daartoe beslist heeft. Er bestaat een Richtlijn Uithuisplaatsing die gaat over kinderen of jongeren die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst.

Wat kost een uithuisplaatsing?

In Nederland is dat het absurde aantal van vierhonderdtwintig kinderen per vijf miljoen inwoners! En dat kost ongeveer honderdvijftigduizend euro per jaar per kind, exclusief nog de therapieën die de jeugdigen nodig hebben.

Wat als je kind het huis niet uit wil?

Wat doe je als je kind niet meer thuis kan wonen? Naar een jeugdzorginstelling sturen, dat doe je niet zomaar. Het is vaak het laatste redmiddel, als het thuis echt niet meer lukt. Dat geldt ook voor Maria en haar gezin.

Hoe ziet een uithuisplaatsing eruit?

Een uithuisplaatsing houdt in dat een kind of jongere – al dan niet tijdelijk – ergens anders verblijft dan in zijn eigen gezin, bijvoorbeeld in een pleeggezin, gezinshuis of residentiële instelling. Een uithuisplaatsing kan zowel vrijwillig als gedwongen plaatsvinden.

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Hoeveel kinderen worden uit huis geplaatst?

Het aantal kinderen dat uit huis is geplaatst, is vorig jaar met bijna een kwart gedaald. In 2022 werden 1572 kinderen uit huis geplaatst op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming, een jaar eerder waren dat er nog 1997.

Kan ik jeugdzorg weigeren?

Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).

Hoe lang duurt een OTS?

Duur ondertoezichtstelling

De kinderrechter bepaalt hoe lang uw kind onder toezicht wordt gesteld. Dit is maximaal 12 maanden. De kinderrechter kan de maatregel steeds met (maximaal) 1 jaar verlengen. Een ondertoezichtstelling is mogelijk tot uw kind 18 jaar is.

Kan je OTS weigeren?

U mag ervoor kiezen helemaal niets te doen. Alleen beslist de kinderrechter dan over een OTS zonder te weten wat u vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post.

Waar let de Kinderbescherming op?

De Raad voor de Kinderbescherming wordt geraadpleegd of ingeschakeld wanneer er ernstige zorgen zijn over de opgroei- en opvoedsituatie van een kind tussen de 0 en 18 jaar. De RvdK komt op voor deze kinderen door hun (gezins)situatie te onderzoeken en te adviseren over wat de beste oplossing is voor het kind.

Is het strafbaar om je kind uit huis te zetten?

Als ouders een uit huis geplaatst kind dat wegloopt uit een tehuis opvangen en helpen zonder het terug te brengen, kan tegen hen aangifte worden gedaan en zijn zij strafbaar. Het is dan wel belangrijk dat de gezinsvoogd de met gezag beklede ouder eerst een schriftelijke aanwijzing geeft.

Kan vader kind bij moeder weghalen?

Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.

Hoe kom je af van jeugdzorg?

Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.

Wat mag jeugdzorg doen?

Jeugdhulpplicht gemeenten

Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.

Hoeveel uithuisplaatsing Toeslagenaffaire?

Van deze kinderen hebben 2 090 een uithuisplaatsing gehad tussen 2015 en eind juni 2022, waarvan er nog 645 liepen op 30 juni 2022. Het totaal aantal uithuisplaatsingen is daarmee 415 hoger dan in de vorige meting, die in mei 2022 gepubliceerd is. De stijging komt vooral doordat nu meer gedupeerden bij UHT bekend zijn.

Volgende artikel
Wat is het modaal inkomen in 2023?