Keelpijn - Wat kun je er tegen doen?

Hoe lang blijft slijm in je keel?

Gevraagd door: ir. Morris Mohammad  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (39 stemmen)

Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor overmatig slijm in de keel zijn. De klacht verdwijnt hierna vaak geleidelijk vanzelf, met af en toe nog opspelen van de klacht. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.

Hoe kom je af van slijm in je keel?

Wat kan ik doen tegen slijm in de keel? Probeer keelschrapen te vermijden, een slokje water of thee kan helpen om het slijm weg te slikken, zuigen op een snoepje en het gebruik van honing kunnen ook helpen.

Waarom blijft slijm in keel hangen?

Een vastzittende hoest en vastzittend slijm in je keel kunnen ontstaan door verschillende oorzaken: een ontsteking van je luchtwegen door bijvoorbeeld een verkoudheid. roken of meeroken. een allergische reactie op een bepaalde stof, dieren of gras- en boompollen.

Kan slijm in keel niet wegslikken?

Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Er ontstaat dan de neiging om steeds te schrapen, te kuchen of te vaak te slikken. Hierdoor kan extra slijm worden geproduceerd. We spreken van een brokgevoel als er géén lichamelijke afwijking wordt gevonden die de klachten kan verklaren.

Hoe lang mag je slijm ophoesten?

Het verloop van slijmhoest

Zijn de slijmvliezen ontstoken geraakt door allergie, rook of astma bijvoorbeeld, dan ontwikkelt de hoest zich mogelijk anders. Heb je last van slijmhoest, dan hoort de hoest over het algemeen binnen een aantal weken op z'n retour te zijn.

30 gerelateerde vragen gevonden

Kan je slijm doorslikken?

Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen. Hoest altijd met een hand of zakdoek voor de mond.

Wat is een natuurlijke Slijmoplosser?

Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.

Kan slijm in de keel kwaad?

Vaak wordt hier geen duidelijke oorzaak voor gevonden, zijn de klachten onschuldig en verdwijnen ze vaak vanzelf. Toch kunnen langdurige klachten leiden tot ongerustheid. Als het slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts.

Welk voedsel is slijmoplossend?

Voorbeelden zijn karne- melk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde; • gebruik voedingsmiddelen die slijmoplossend werken bijvoorbeeld ananassap, (donker) bier, rode wijn en kamillethee; • als u last heeft van slijmvorming na het eten of drinken, kan het helpen uw mond na de maaltijd met water te spoelen.

Waar krijg je veel slijm van?

Waar komt slijm vandaan
  • neus, bijvoorbeeld bij verkoudheid/griep of ontregeld slijmvlies of bij roken.
  • neusbijholten, bij chronische irritatie (roken, neusbijholtenontsteking)
  • keel, bijvoorbeeld door irritatie van maagzuur (reflux), roken of schrapen; verkoudheid en griep.
  • longen, bij longaandoeningen en roken.

Welke kleur slijm is niet goed?

Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.

Wat niet drinken bij slijm?

Niet goed bij hinderlijke slijmvorming

Eet en drink die als je last hebt van slijmvorming zo min mogelijk. Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel. Eet ook geen vet vlees, alcohol, koffie en gewone thee (die cafeïne/theïne bevatten) en bananen.

Welk fruit helpt tegen slijm?

Ananas, kiwi en papaja zijn fruit passen in een gezond voedingspatroon. Bij taai slijm kan het helpen om friszure producten te eten.

Welke thee werkt slijmoplossend?

Kies voor muntthee of kamillethee. Munt werkt slijmoplossend, kamille kalmeert en verzacht.

Is slijm in keel symptoom van Corona?

De traditionele symptomen die passen bij corona (SARS-CoV-2) zijn: Hoofdpijn. Verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus. Keelpijn.

Hoe lang slijm hoesten na verkoudheid?

Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.

Is thee goed voor slijm?

Als u veel drinkt, bijvoorbeeld water of thee, verdunt u het slijm in uw luchtwegen. Daardoor is het makkelijker op te hoesten.

Welk fruit is goed voor longen?

Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.

Welke kleur slijm bij luchtweginfectie?

Als het slijm geel of groen is, dan is de oorzaak waarschijnlijk een bacterie. Is het slijm wit, dan is de oorzaak waarschijnlijk een virus.

Wat betekent geel slijm in je keel?

Geel snot

Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.

Is slijm goed voor je?

Andere functies van slijm en snot

Het bevat ook allerlei nuttige ingrediënten, zoals antilichamen en enzymen die bacteriën en virussen kunnen uitschakelen. Daarnaast zorgen eiwitten er ook voor dat het slijm dikker wordt, waardoor virussen en bacteriën zich er niet graag in nestelen.

Is groen slijm goed?

Gekleurd (groen of bruin) slijm moet opgeruimd worden. De functie van het hoesten moet dan niet onderdrukt worden.

Hoe ziet gezond slijm eruit?

In het algemeen mag je stellen: hoe lichter de kleur, hoe beter je gezondheid. Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.

Hoe merk je dat je een longontsteking hebt?

In het kort. U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).

Is groen slijm bacterieel?

Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen: 'In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zegt de kleur van het sputum niks over de onderliggende ziekte. Zo wordt er bijvoorbeeld bij groen sputum onterecht gedacht: er is sprake van een bacteriële infectie. Dat klopt niet.

Vorige artikel
Wat zijn de symptomen van Odd?