Het verhaal van onze drie miskramen (en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap)

Kan je een miskraam krijgen zonder dat je het weet?

Gevraagd door: Hanna Yavuz  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (9 stemmen)

15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam
Ruim de helft van de zwangerschappen eindigt in een miskraam zonder dat de vrouw wist dat ze zwanger was. Twee weken na de bevruchting is het HGC, het zwangerschapshormoon, te meten met een bloedproef of een urinetest.

Kan je een miskraam hebben zonder het te voelen?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (tot 20 weken). Je kunt klachten hebben (bloedverlies, pijn) of geen klachten hebben.

Kun je ongemerkt een miskraam krijgen?

Bij een latere miskraam is bij een inwendige echo wel een embryo zichtbaar. Het embryo heeft echter geen hartactie en is meestal kleiner dan de zwangerschapsduur aangeeft. Deze vormen van een miskraam kunnen ongemerkt optreden, of soms gepaard gaan met weinig (bruin) bloedverlies of geringe buikpijn.

Hoe kan ik weten dat ik een miskraam hebt gehad?

Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. ook kun je bloed stolsels verliezen. Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo.

Kan je een miskraam krijgen zonder bloed?

Soms verlies je nog een aantal weken een klein beetje bloed. Het kan ook zijn dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft terwijl je nog geen bloed hebt verloren. Het is mogelijk dat je binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding krijgt.

25 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ziet beginnende miskraam eruit?

Meestal is het bloedverlies in de eerste week hevig; twee maandverbanden per dag doordrenkt met bloed. Verder verlies je vaak ook donkerrode gladde bloedstolsels. Vaak krijg je er ook buikpijn bij. Hier heb je meestal het meest last van op de derde dag van het bloedverlies.

Welke week is kans op miskraam het grootst?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Hoe voelt het als je een miskraam krijgt?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies. Het bloedverlies wordt erger en kan korte tijd hevig zijn. U krijgt buikpijn en soms krampen die op weeën lijken. Het embryo is in dit stadium van de zwangerschap nog heel klein en zal bijna nooit herkenbaar zijn.

Kan je testen of je een miskraam hebt gehad?

Wanneer er sprake is van bloedverlies en/of buikpijn, kan er een echo gemaakt worden. Vanaf ongeveer 7-8 weken zwangerschap kan een echo goed beoordeeld worden. Wanneer er tijdens bloedverlies hartactie gezien wordt, is de kans op een goede afloop ongeveer 90%, maar de kans blijft bestaan dat een miskraam toch doorzet.

Hoe lang blijft een zwangerschapstest positief na een miskraam?

Doordat je nog wel het zwangerschapshormoon in je lichaam hebt kan een zwangerschapstest nog twee tot drie weken positief blijven na een miskraam. Als je een miskraam hebt gehad of gaat krijgen, daalt het zwangerschapshormoon in je bloed snel.

Wat kan duiden op een miskraam?

Een miskraam begint meestal met licht bloedverlies waarna het bloedverlies toeneemt. Tevens kunnen er buikkrampen ontstaan met mogelijk verlies van bloedstolsels. Dit wordt door veel vrouwen als heftig ervaren. Vrouwen die eerder kinderen hebben gekregen herkennen er (lichte) weeën in.

Wat gaat er mis bij een vroege miskraam?

Bij een miskraam is vaak alleen het vruchtzakje aangelegd, zonder embryo. Er is wel een embryo in aanleg, maar al heel vroeg is er iets misgegaan. Het embryo komt dan niet tot ontwikkeling of groeit niet verder. Vaak is er sprake van een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan.

Kan gynaecoloog miskraam zien?

Via een vaginale echo kunnen we een zwangerschap zien vanaf vier weken zwangerschap. Bij een gezonde zwangerschap kunnen we vanaf ongeveer zes weken het hartje zien kloppen. Met behulp van deze echo kunnen we zien of u een miskraam heeft.

Hoe voelt een miskraam als je niet weet dat je zwanger bent?

Een miskraam begint meestal met bloedverlies. Eerst een beetje, maar na gelang de tijd verstrijkt zal dit meer en helderrood worden. Ook zal er buikpijn optreden in de vorm van hevige menstruatiekrampen. Dit wordt veroorzaakt door de baarmoeder die het vruchtje wil afstoten.

Kan je een miskraam hebben zonder positieve test?

Een miskraam komt relatief vaak voor. Als de zwangerschapstest positief is gaat het bij ruim tien procent van alle zwangerschappen toch nog fout. Soms gebeurt dit onopgemerkt. We komen er dan pas achter tijdens de termijnecho.

Hoe snel zet een miskraam door?

Meestal zet een miskraam na de eerste verschijnselen direct door. Maar soms duurt dat nog een week of zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Dit lijkt waarschijnlijk op een heftige menstruatie.

Kan je een miskraam hebben en toch nog zwanger zijn?

Het bloedverlies na een miskraam of curettage kan 2 tot 3 weken duren. Meestal word je zo'n vier tot zes weken later weer ongesteld. Je bent dus na de curretage weer vruchtbaar en je kunt ook weer zwanger worden.

Hoe groot is de kans dat je direct zwanger bent na miskraam?

Ongeveer de helft van de vrouwen is na de miskraam binnen 4 maanden weer zwanger. De grote vraag is eerder: ben jij er klaar voor? Doe namelijk vooral wat jij goed vindt voelen. Laat je niet opjagen door de omgeving.

Hoe vruchtbaar ben je na een miskraam?

In het algemeen kun je ervan uitgaan dat de eerste menstruatie tussen 4 tot 6 weken na de miskraam zal zijn. Bij een reguliere cyclus ben je dus tussen de 2 tot 3 weken na die miskraam alweer vruchtbaar.

Hoe voelt je buik na miskraam?

Je buik blijft echter nog een aantal dagen gevoelig. Je darmen kunnen ook van slag zijn, dit kan zijn diarree of juist harde ontlasting. Je kan je ook erg moe en leeg voelen. De meeste vrouwen zeggen dat niet alleen hun lichaam leeg voelt maar ook hun hoofd.

Wat verhoogd kans op miskraam?

Factoren die de kans op een miskraam verhogen? De belangrijkste zijn: Een hogere leeftijd; hoe ouder je bent des te meer kans op een miskraam. Ongezonde leefstijl (roken en overgewicht); rokende vrouwen en vrouwen met overgewicht maken iets vaker een miskraam mee dan vrouwen die niet roken en geen overgewicht hebben.

Waarom pas na 12 weken vertellen dat je zwanger bent?

Bekendmaking zwangerschap na termijnecho

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Hoe verklein je de kans op een miskraam?

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.

Hoe weet je of je vruchtje nog leeft?

Op de echo is geen kloppend hartje te zien

Op de echo heb je gezien dat er geen levend vruchtje is. Er kan alleen een lege vruchtzak te zien zijn, zonder vruchtje. De groei van een vruchtje is dan al heel vroeg in de zwangerschap gestopt. Er kan een vruchtje te zien zijn, maar zonder kloppend hartje.

Waar kan een miskraam door komen?

Een miskraam (abortus) is het verlies van een niet-levensvatbaar embryo (vrucht). De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Meestal speelt hierbij een chromosoomafwijking die bij de bevruchting ontstaat een rol. Het embryo in aanleg is niet goed, groeit niet verder en wordt afgestoten.