Liever geen erfbelasting betalen? Het kan met deze trucs!

Hoe kun je zo weinig mogelijk erfbelasting betalen?

Gevraagd door: Hidde Janga  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (75 stemmen)

Een van de beste manieren om te besparen op erfbelasting is door te schenken. Dit wordt ook wel 'met de warme hand geven' genoemd. Door een deel van het vermogen al bij leven te schenken, daalt de omvang van de toekomstige nalatenschap en daarmee de erfbelasting die jij als ontvanger betaalt.

Hoe betaal je het minste erfbelasting?

Een goede manier om de erfbelasting zo laag mogelijk te houden is door de uiteindelijke erfenis te verlagen. Dit kan je doen door tijdens je leven schenkingen te doen aan bijvoorbeeld jouw kinderen of kleinkinderen. Hierbij is het wel belangrijk om slim gebruik te maken van de vrijstelling van schenkbelasting.

Hoe ontwijk ik erfbelasting?

Lees snel verder!
  1. Aftrekposten. Het eerste wat je kunt doen om je erfbelasting te ontwijken of te verminderen is goed gebruik maken van aftrekposten. ...
  2. Wees Slim Met De WOZ-Waarde. Als je een huis erft dan is dit ook een manier om een gedeelte van je erfbelasting te ontwijken. ...
  3. Betaal Met Kunst. ...
  4. Vrijstelling. ...
  5. Schenken.

Waar betaal je geen erfbelasting over?

U betaalt geen erfbelasting in Nederland als 1 van de volgende situaties van toepassing is: de waarde van uw erfenis lager is of gelijk aan uw vrijstelling. de overledene was geen Nederlander. de overledene was wel Nederlander en woonde langer dan 10 jaar buiten Nederland.

Wie kan mij helpen met erfbelasting?

Uw notaris kan u adviseren over erfbelasting. Hij helpt u graag met de aangifte.

29 gerelateerde vragen gevonden

Kun je erfbelasting in termijnen betalen?

Ook dat kan. U vraagt dan schriftelijk uitstel van betaling aan. In uw brief doet u een voorstel voor een betalingsregeling en geeft u aan wanneer u de termijnen van uw schuld uiterlijk gaat betalen. Let op!

Hoe lang duurt het voor je erfbelasting moet betalen?

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aangifte erfbelasting? Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.

Welke kosten mag ik in mindering brengen op de erfbelasting?

Maar welke kosten zijn nu precies aftrekbaar voor de erfbelasting? De Successiewet is daar heel duidelijk over: alleen de schulden die op het moment van overlijden al bestonden, zijn aftrekbaar. Hierop bestaat slechts één uitzondering: de begrafeniskosten.

Wat is gunstiger schenken of erven?

Doordat u schenkt, wordt uw erfenis kleiner. En daardoor betalen uw erfgenamen na uw overlijden minder erfbelasting. Zorg wel dat de schenking onder de jaarlijkse vrijstelling blijft, anders moet de ontvanger schenkbelasting betalen.

Kan je een huis erven zonder belasting te betalen?

De Belastingdienst heft erfbelasting over alles wat je erft. Wel is een bepaald gedeelte van het verkregen vermogen vrijgesteld van belasting. Hoe groot dit deel is, hangt hoofdzakelijk af van de relatie met de erflater. Vooral voor de langstlevende partner is de vrijstelling groot.

Waarom duurt erfbelasting zo lang?

De aangifte moet gedaan worden binnen 8 maanden na het overlijden. Normaal gesproken zou u binnen 3 maanden na de aangifte een definitieve aanslag erfbelasting moeten ontvangen. Door achterstanden kan dat nu langer duren. In bepaalde situaties kunt u uitstel aanvragen of alvast een voorlopige aanslag vragen.

Is Opvullegaat gunstig?

Is een opvullegaat gunstig? Een hogere vordering zorgt ervoor dat de waarde van uw nalatenschap in de toekomst afneemt, waardoor er minder erfbelasting verschuldigd is. Kortom, het opvullegaat is gunstig voor de erfbelasting die u moet betalen na het overlijden van uw partner.

Is WOZ waarde bepalend voor erfbelasting?

Belastingen. Voor de erfbelasting over een woning gaan we uit van de WOZ-waarde (opent nieuw venster) min de hypotheekschuld. U kunt in de aangifte kiezen welke WOZ-waarde u opgeeft: of u geeft de WOZ-waarde in het jaar van overlijden op, of de WOZ-waarde in het jaar ná overlijden.

Welk vermogen telt mee voor erfbelasting?

Hoe wordt erfbelasting berekend? De erfbelasting moet worden betaald over de waarde van de erfenis. Dit is de waarde van alle bezittingen minus de schulden van de overledene op het moment van overlijden. Als het gaat om een geldbedrag dat op een bankrekening staat, is de waarde daarvan makkelijk vast te stellen.

Wat te doen als je veel geld erft?

Je kunt het geld op een spaarrekening zetten maar je kunt ook gaan beleggen, investeren in een woning, je pensioen mee aanvullen etc. Door hierover na te denken, kan je geld meer waard worden. Denk niet alleen aan nu, maar ook aan straks en bepaal zelf wat bij je past.

Wat kost aangifte erfbelasting bij notaris?

De kosten voor het afwikkelen van een erfenis bij de notaris lopen erg uiteen. Dit komt ten eerste doordat notarissen hun eigen uurtarief bepalen. Dit tarief ligt vaak tussen de 100 en 200 euro. Deze bedragen liggen ver uit elkaar, waardoor de rekening per notaris dus behoorlijk kan verschillen.

Wat kost een notaris bij een erfenis?

Bij een notaris of accountant liggen de kosten voor het volledig afwikkelen van een nalatenschap al snel tussen de € 3.000,-- en € 17.500,--. Vaak wordt gewerkt met een minimum bedrag van € 2.500,- met daarbovenop een uurtarief.

Hoe lang na overlijden moet je erfbelasting betalen?

Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum.

Hoe controleert de Belastingdienst een schenking?

Controle van je banksaldo – De bank geeft elk jaar je banksaldo door aan de belastingdienst. Op basis daarvan controleert de fiscus je aangifte inkomstenbelasting. Maar dezelfde gegevens kunnen ook gebruikt worden voor het opsporen van verzwegen schenkingen.

Wie betaalt erfbelasting over kindsdeel?

Direct na overlijden moet over een erfenis erfbelasting worden betaald. De kinderen krijgen dus een aanslag over hun kindsdeel, zonder dat zij het geld al uitgekeerd krijgen. Daarom wordt de erfbelasting betaald door de langstlevende, zodat de kinderen bij het eerste overlijden niet in de problemen komen.

Is aangifte erfbelasting moeilijk?

Aangifte erfbelasting doen, is voor leek buitengewoon ingewikkeld. Het is niet zoals bij de jaarlijkse aangifte een kwestie van de ingevulde cijfertjes controleren en klaar ben je.

Wat gebeurt er als je geen aangifte erfbelasting doet?

Wij sturen u dan een herinnering. Doet u dan ook geen aangifte? Dan krijgt u een aanmaning. Als u na die aanmaning weer geen aangifte doet of te laat, moet u een boete betalen.

Hoe lang kun je erfbelasting uitstellen?

Wilt u uitstel voor de aangifte erfbelasting 2022 of 2023? Dan kunt u op Mijn Belastingdienst 1 keer 5 maanden uitstel aanvragen. U kunt ook uitstel aanvragen met het formulier Aanvraag uitstel aangifte erfbelasting (pdf).

Volgende artikel
Hoe warm moet een kamer zijn?