Hoe bereken ik mijn fiets framemaat? - Fietsvoordeelshop.nl vertelt

Hoe kom ik achter de framemaat van mijn fiets?

Gevraagd door: Joep van 't Houteveen MPhil  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.7/5 (15 stemmen)

Als je de framemaat van je fiets wilt aflezen, moet je de fiets omdraaien en de onderkant bekijken. Hier staat meestal een sticker of gravering waarop de framemaat wordt weergegeven. De framemaat wordt gemeten van het hart van de trapas tot aan het punt waar de zadelpen uit het frame komt.

Hoe kun je zien hoeveel inch een kinderfiets is?

De maten van kinderfietsen worden uitgedrukt in de afmeting van de wielen gemeten in inches. De kleinste maat kinderfiets is een 12 inch fiets, deze fiets heeft dus wielen van 12 inch. Vanaf 12 inch worden (de wielen van) de fietsen steeds 2 inch groter, dus 14, 16, 18, 20, 22, 24 inch, de grootste maat is een 26 inch.

Welke maat is 28 inch fiets?

Elke inch staat voor 2,5 cm. Wielmaat 28″(inch) wil zeggen dat het wiel een diameter van 70cm (28x 2,5cm) heeft.

Hoe meet je de maat van een fietswiel?

Meet je binnenbeenlengte door op blote voeten en met je benen zo'n 15 cm uit elkaar te gaan staan. Meet vervolgens de afstand in centimeters tussen de grond en kruishoogte en vermenigvuldig dit met 0.68 met als resultaat de bijbehorende framemaat. Ligt jouw framemaat tussen de twee maten, kies dan de kleinere maat.

Welke maat is 700x35C?

We spreken dan over een band met een buitendiameter van 28 inch, een hoogte van 1 5/8 inch en een breedte van 1 3/8 inch. 700x35C betekent een buitendiameter van 700mm en een breedte van 35mm.

25 gerelateerde vragen gevonden

Is een te grote framemaat erg?

Een te grote fiets kan het fietsen zelfs minder veilig maken, omdat je dan minder goed bij de grond kunt. De framemaat geeft de lengte van je fiets aan door middel van de afstand tussen trapas en waar de zadelpen het frame in gaat te meten.

Wat is het verschil tussen 26 en 28 inch?

28 loopt makkelijker over een boomwortel of ander op stakel heen (bij mtb'en), maar het voordeel van 26 is weer dat het wiel sterker is omdat de spaken minder lang zijn en de hoeken waaronder de spaken staan daardoor gunstiger is. Ipv sterker kun je het wiel dus ook lichter maken.

Is 26 inch fiets voor volwassenen?

De framemaat voor kinderen wordt, in tegenstelling tot fietsen voor volwassenen, aangegeven in inches. Fietsen met banden van 12,5 en 26 inch zijn kinderfietsen en vanaf 28 inch wordt een fiets geclassificeerd als ''fiets voor volwassenen''.

Hoe groot is 26 inch wiel?

De maat van een wiel wordt aangeduid in Inches. 26 inch betekent dus een diameter van 26 inch = 26 x 2,54 = 66 cm.

Hoeveel cm is 28 inch wiel?

28 inch betekent dus een diameter van 28 inch = 28 x 2,54 = 71,12 cm. De kleinste wielmaat, 26” was tot een paar jaar geleden de standaard voor wereldfietsers.

Is het erg als je framemaat te klein is?

Bij twijfels over de framemaat kies dan altijd voor de kleinere maat. Bij een te groot frame kan het stuur te veraf staan. En bij een te klein frame is het zadel soms niet hoog genoeg af te stellen. Als je de berekeningen juist hebt uitgevoerd is bij het fietsen je been licht gebogen bij maximale strekking.

Wat als je zadel te laag staat?

Een te lage zadelstand heeft tot gevolg dat de benen te veel gebogen zijn, wat kan leiden tot overbelasting van knieschijf en bovenbeen. Wanneer het zadel te ver naar voren staat (steile zitbuishoek), veroorzaakt dit een kleine hoek in het kniegewricht waardoor overbelasting op de loer ligt.

Volgende artikel
Wat als kind erfenis verwerpt?