At What Age Should Training Begin? | Potty Training

Wat is de gemiddelde leeftijd dat een kind zindelijk is?

Gevraagd door: dr. Robin Maas Bsc  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.7/5 (66 stemmen)

En die ontwikkeling verloopt bij ieder kind anders. De meeste kinderen beginnen tussen de 2 en 3 jaar met zindelijk worden. Rond 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk.

Wat is een normale leeftijd om zindelijk te worden?

Zindelijk worden is een leerproces

Voor de meeste kinderen is dit rond de leeftijd van 18 maanden. Volg het stappenplan om je kind te stimuleren en positief ondersteunen.

Hoe merk je dat een kind klaar is om zindelijk te worden?

Als je kind heel expressief is over "poepen" of "plassen" of gromt en hurkt, kan dit erop wijzen dat hij klaar is om met zindelijkheidstraining te beginnen. Je kind kan verlegen zijn en liever alleen worden gelaten op zulke momenten, dat is een ander teken dat hij er klaar voor is.

Is een kind van 4 zindelijk?

Je kind is zindelijk als het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen en het even kan ophouden. Van de 4- tot 7-jarigen kan 6,6 procent de plas 's nachts niet ophouden, blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. 4,4 procent van de 4- tot 7-jarigen heeft hier ook overdag last van.

Wat is de eerste fase van het zindelijk worden?

Zindelijk worden heeft te maken met het voelen van je eigen lichaam, je moet erop letten wat je bij jezelf voelt. Voor het eerst komt er een soort scheiding tussen het boven- en onderlichaam. Wat er van boven ingaat is lekker en goed. Wat er van onderen uitkomt is vies en moet weg.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe maak je een kind snel zindelijk?

Tips om snel zindelijk te worden
 1. Kies voor een toilettrainer. ...
 2. Ga op vaste momenten naar de wc. ...
 3. Neem luiers die minder absorberen of doe een onderbroek aan onder de luier. ...
 4. Lees samen een prentenboekje over zindelijk worden en maak het nóg leuker voor je peuter. ...
 5. Leer jongens om zittend te plassen.

Hoe kind stimuleren om op potje te gaan?

Tips voor een goede start
 1. Help je kind om zich bewust te worden van het plassen en stoelgang maken. ...
 2. Hou het leuk, speels en ontspannen.
 3. Geef je kind tijd om te leren. ...
 4. Neem kleine stapjes: je kind zal misschien eerst met het potje spelen, dan er even op zitten met de kleren aan, tenslotte pas met de billetjes bloot.

Hoe krijg ik mijn kind van 3 zindelijk?

Stap voor stap zindelijkheid
 1. Laat je kindje op vaste momenten op het potje zitten. Zet je kindje na elke maaltijd of tussendoortje en na elke (middag) slaapje op het potje of met de wc-bril verkleiner. ...
 2. Belonen. ...
 3. Leg uit dat plas en poep in het potje hoort. ...
 4. Vraag of je kind moet plassen. ...
 5. Blijven oefenen. ...
 6. Overdag én 's nachts.

Hoeveel luiers gebruikt een kind voordat het zindelijk is?

Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.400 luiers, bijna 5 per dag, voordat het zindelijk wordt. Je helpt het milieu het meest als je weinig luiers gebruikt.

Wie zijn eerder zindelijk?

Meisjes zijn vaak iets eerder zindelijk dan jongens. Hoe dat precies komt, is moeilijk te onderzoeken, maar het lijkt vooral met het karakter van het kind te maken te hebben. Over het algemeen geven meisjes iets eerder zelf aan dat ze naar de wc moeten dan jongens.

Hoelang duurt potjes training?

Hoelang zindelijkheidstraining duurt, verschilt per kind, maar je bent er al snel drie maanden mee bezig voordat je kind écht aanvoelt en communiceert wanneer hij naar de wc moet. Het belangrijkste is dat je de training consequent volhoudt. Beginnen met zindelijkheidstraining?

Wat kan een gevolg zijn als een kind te vroeg zindelijk gemaakt wordt?

Te vroeg beginnen met zindelijkheidstraining zorgt ervoor dat het langer duurt voor het kind zindelijk is, maar ook bij te laat beginnen kan dit problemen geven. Het kind zit dan in een andere ontwikkelingsfase en zal meer geïnteresseerd zijn in andere zaken.

Waarom worden kinderen steeds later zindelijk?

Wat precies de oorzaak is van het opschuiven van de leeftijdsgrens waarop kinderen zindelijk worden, is niet bekend. Deskundigen hebben wel vermoedens. Ze denken dat dit komt doordat wegwerpluiers tegenwoordig een stuk beter van kwaliteit zijn. Ze absorberen beter dus een kind heeft minder last van een volle luier.

Hoe kind 2 jaar zindelijk maken?

Stap voor stap zindelijkheid
 1. Laat je kindje op vaste momenten op het potje zitten. Zet je kindje na elke maaltijd of tussendoortje en na elke (middag) slaapje op het potje of met de wc-bril verkleiner. ...
 2. Belonen. ...
 3. Leg uit dat plas en poep in het potje hoort. ...
 4. Vraag of je kind moet plassen. ...
 5. Blijven oefenen. ...
 6. Overdag én 's nachts.

Waarmee ga je beginnen als je een kind zindelijk wilt maken?

Tips voor het zindelijk maken:

Neem hem of haar mee met het kopen van een potje en leg uit waarvoor deze is bedoeld. Leg je kind uit dat iedereen naar de wc gaat. Dat bij alle mensen en dieren poep en plas uit het lichaam komt. Vertel dat je kind dat ook gaat leren en dat de luier niet meer nodig is.

Waarom kun je een peuter niet zindelijk maken?

Gebrek aan controle. Een andere veel voorkomende reden waarom peuters zich verzetten tegen potjestraining is een gebrek aan controle. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze de controle over hun lichaamsfuncties verliezen en zich verzetten tegen het idee om op het potje te gaan.

Welke leeftijd op wc poepen?

De meeste kinderen tonen hun eerste interesse voor het plassen tussen de 1,5 en 2 jaar. Dat is dan ook meestal de leeftijd om de training te starten. Vanaf 2-3 jaar kan al gestart worden met het wekken van interesse voor het poepen.

Welke tijden kind op potje?

Laat uw kind elke dag op vaste tijden enkele minuten op het potje zitten zonder luier. Goede momenten zijn: als uw kind wakker wordt, als er signalen zijn/uw kind aangeeft dat het nodig moet, na het eten of drinken of bij weggaan of thuiskomen. Vertel iets leuks terwijl u uw kind op het potje zet.

Wat kan er fout lopen bij zindelijkheidstraining?

Het kind krijgt geen tijd om naar het toilet te gaan door te korte pauzes op school of het niet mogen plassen tijdens de lessen. Als je je kind leert om snel te plassen, leer je het ook persen bij het plassen. Als je merkt dat dit een probleem vormt voor je kind, probeer dit dan op school bespreekbaar te maken.

Wat zijn de 8 tips voor zindelijkheidstraining?

8 TIPS OM JE PEUTER ZINDELIJK TE LATEN WORDEN
 • Tip 1: Begin op het juiste moment met de zindelijkheidstraining. ...
 • Tip 2: Begin op het potje! ...
 • Tip 3: Beloon je kindje tijdens het zindelijk worden. ...
 • Tip 4: Zet je kindje regelmatig op het potje. ...
 • Tip 5: Blijf altijd positief. ...
 • Tip 6: Voorkom een machtsstrijd.

Wat is beter potje of wc verkleiner?

Het voordeel van zo'n wc-brilverkleiner is dat de grote of kleine boodschap van je kind direct in het toilet terecht komt. Een potje daarentegen moet je na elk gebruik leeggooien in de wc en vervolgens schoonmaken. Is je kind er klaar voor? Deze spullen heb je nog meer nodig voor zindelijk worden.

Hoeveel Oefenbroekjes heb je nodig?

Hoeveel oefenbroekjes heb je nodig? Een oefenbroekje kan tot maximaal twee plasjes absorberen. Een oefenbroekje is daarnaast snel gewassen en weer droog. Het aantal oefenbroekjes dat je nodig hebt hangt dus af van het stadium van zindelijk worden waarin jouw kind zich bevindt.

Hoeveel ongelukjes bij zindelijk worden?

Ongelukjes op het potje

Op de eerste dag zonder luiers heeft een derde van de kinderen ongeveer drie of vier ongelukjes, terwijl 12% tot zeven jaar ongelukjes kan hebben. Je moet gewoon volhouden, want uiteindelijk leren ze het wel.

Hoe leert een kind zijn behoefte te doen op het potje?

Hoe kan je best reageren?
 • Je kind voelt dat hij of zij stoelgang moet maken. Dat is positief. ...
 • Laat je kind een rustig plekje zoeken. Plaats het potje daar of zet het potje in het toilet.
 • Geef je kind tijd. Na enkele weken zal je kind ook spontaan kaka doen op het potje.

Waarom wil peuter niet op potje?

Sommige peuters kunnen angstig zijn om kaka te doen op het potje. Ze plassen goed op het potje, maar wachten met stoelgang tot ze een luier aan hebben. Vaak kruipen ze dan even weg in een hoekje om daar rustig hun behoefte te doen.

Vorige artikel
Hoe voel je je na een massage?