Hoogsensitieve kinderen herkennen

Hoe help je een hoogsensitief kind?

Gevraagd door: Zeynep de Jong  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (33 stemmen)

Tips voor ouders hoogsensitief kind
 1. Begrijpen van je kind. ...
 2. Wees geduldig. ...
 3. Veilige omgeving en rust. ...
 4. Zelf handelen op eigen gevoel. ...
 5. Geef voldoende tijd. ...
 6. Structuur bieden. ...
 7. Leraren op de hoogte houden. ...
 8. Maak ruimte voor quality-time.

Welke sport voor hoogsensitief kind?

Voor het hoogsensitief kind is paardrijden een zeer geschikte sport. Dit komt omdat paarden net als hoogsensitieve mensen zeer gevoelig zijn. Ze reageren op de emoties van mensen. Een hoogsensitief kind begrijpt hoe het paard zich voelt, en andersom.

Hoe herken je een hoogsensitief kind?

Hooggevoelige kinderen zien veel, nemen kleine veranderingen waar en observeren graag wat er gebeurt. Hun ogen zijn gevoelig, licht noemen ze snel 'fel'. Hooggevoelige kinderen horen scherp en noemen geluiden snel 'hard'. Hooggevoelige kinderen voelen veel en kunnen intens reageren op pijn.

Is hooggevoeligheid aangeboren?

Hoogsensitiviteit is geen aandoening. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Bij hoogsensitieve personen (HSP's) heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor ze meer prikkels binnen krijgen.

Is hooggevoeligheid erfelijk?

HSP is een erfelijke ziekte aandoening die vooral autosomaal dominant wordt overgedragen. Dit wil zeggen dat elk kind van een man of vrouw met HSP 50% kans heeft om deze ziekte ook te ontwikkelen.

27 gerelateerde vragen gevonden

Waar kan een HSP niet tegen?

Vooral HSP's met afwijzingsgevoeligheid schieten in het denken, uit angst iets verkeerds te zeggen. Daarmee pas je je dan al snel teveel aan de ander aan en staat die ander op nr. 1 waar jij eigenlijk zelf zou moeten staan.

Wat hebben hoogsensitieve kinderen nodig?

Kinderen die hoogsensitief zijn hebben moeite met verassingen en veranderingen. Zorg er altijd voor dat je kind zijn eigen veilige plekje heeft waarin het zich kan terugtrekken en rust kan vinden. Zelf handelen op eigen gevoel. Je kent je eigen kind beter dan de mensen om je heen.

Hoe herken je een hoogsensitief persoon?

Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Hoogsensitieven voelen zich vaak anders. Ze hebben een hekel aan drukte, zijn gevoelig voor sterke geuren of geluiden en kunnen flink van hun stuk gebracht worden door veranderingen in hun leven. Als kind werden ze vaak verlegen of gevoelig genoemd.

Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit?

HSP of hooggevoeligheid wordt gekenmerkt door een gevoeliger zenuwstelsel. Hoogsensitieve mensen beleven geur, smaak, gevoel en geluid intenser. Je merkt meer abstracte dingen op, zoals een bepaalde sfeer of stemming. Dit kan zorgen voor een overdaad aan prikkels waardoor je je soms overweldigd voelt.

Waar komt hooggevoeligheid vandaan?

Vaak ontstaat dit door geboortetrauma of langere scheiding van de moeder zoals de couveuse, adoptie of ziekenhuisopname. Maar het kan ook komen doordat de ouders emotioneel niet beschikbaar zijn omdat ze dingen hebben meegemaakt zoals het verlies van dierbaren, oorlogstrauma of andere grote levensgebeurtenissen.

Hoe kan een kind ontspannen?

Hoe laat je jouw kind ontspannen?
 • Maak een ritueel van het slapen gaan. ...
 • Voorkom dat je kind te lang achter elkaar te veel externe prikkels krijgt.
 • Laat je kind muziek luisteren.
 • Probeer eens wat uit met ontspannings- of ademhalingsoefeningen.
 • Ontdek vooral wat voor jouw kind het beste werkt.

Wat is een HSK kind?

Hoogsensitieve kinderen (HSK) zijn gevoelig voor fysieke en emotionele prikkels, en voor nieuwe en sociale situaties. In de sociale situaties registreren hoogsensitieve kinderen meer informatie zoals emoties, spanning, sfeer en stemming dan anderen. Niet alleen door wat er gezegd wordt, maar ook door lichaamstaal.

Hoe behandel je hoogsensitiviteit?

BEHANDELING VAN HOOGSENSITIVITEIT EN CRANIOSACRAAL THERAPIE

De therapeut gaat samen met de cliënt de zelfregulatie oefeningen doornemen zodat deze kan toepassen in zijn/thuissituatie. Tevens wordt er gekeken naar je grenzen wanneer neem je deze waar hoe kan je ze beter bewaken.

Wat kan ik doen met een hoog sensitieve peuter?

Wat als je kind hoogsensitief is?
 1. Begrip hebben. Wees begripvol en ga niet tekeer tegen je kind. ...
 2. Blijf bij je eigen gevoel. Blijf dicht bij je eigen gevoel en handel daar ook naar. ...
 3. Veilige omgeving. ...
 4. Stimuleer en motiveer. ...
 5. Breng de juf/meester op de hoogte. ...
 6. Neem de dag door. ...
 7. Meer tijd geven. ...
 8. Masseren.

Wie stelt hoogsensitief vast?

Een HSP-professional met een gedegen opleiding in hoogsensitiviteit en liefst ook nog een bijkomende opleiding als psychotherapeut of psycholoog is de meest uitgelezen persoon om naartoe te gaan.

Wat is een hoog gevoelig kind?

Hoogsensitieve kinderen en jongeren (pubers) hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Hooggevoelige kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren.

Hebben HSP ers wel vrienden?

Hooggevoelige mensen hebben vaak een sterke behoefte aan diepgang, echt contact maken. Dit is natuurlijk een prachtige eigenschap maar een goede communicatie met vrienden of familie kan soms lastig zijn. In dit blog leer je hoe je beter om kunt gaan met de mensen uit jouw omgeving.

Wat heeft een HSP nodig in een relatie?

Verantwoordelijkheid nemen in relatie

Je bent misschien kwetsbaarder als HSP'er, maar geen klein kind. Iedereen moet met zijn haar trauma's aan de slag gaan en grenzen bewaken. Als jij en je partner dit allebei doen in jullie relatie, kan je als hoogsensitief persoon absoluut een fijne en gezonde relatie hebben.

Is HSP hetzelfde als autisme?

De verschillen

Waar kinderen met Autisme het vaak lastig vinden om hun eigen (en die van anderen) emoties en gevoelens te erkennen, kan een hooggevoelig kind stemmingen juist erg goed aanvoelen. Het waarnemen van lichaamstaal is erg lastig voor kinderen met Autisme.

Hoe leer je minder gevoelig te zijn?

♥ Leer grenzen stellen

Jij weet het beste hoe veel je aankan. Vaak weet je dat omdat je waarschijnlijk al een aantal keer over die grenzen heen bent gegaan. Durf die grenzen te bewaken, jij bent de enige die kan bepalen hoe veel prikkels jij aankan op een dag en wees niet bang om dat te communiceren.

Welke beroepen zijn fijn voor HSP?

Van HSP's is bekend dat zij vaak (ook) veel oog hebben voor een ander. Een dienstverlenend of ondersteunend beroep is dus een logische keuze. Te denken valt aan banen zoals secretaresse, virtual assistant, jobcoach, teamleider, professional organizer, pedagogisch (mede)werker, woonconsulent of casemanager.

Hoe lang duurt overprikkeling?

Voor sommige mensen houden de gevolgen van overprikkeling uren tot dagen aan. Ook is er groep mensen die dagen tot weken ernstige klachten blijft houden, met uitschieters van zelf jaren.

Wat is een Hoogstimulatief kind?

Een hoogstimulatief kind houdt juist van prikkels. Ze hebben prikkels nodig als stimulatie. Ze zoeken prikkels op, zoeken naar uitdaging, hebben veel energie, kunnen erg enthousiast zijn en kunnen intense emoties beleven.

Hoe krijg je een overprikkeld kind rustig?

Laat je kind tot rust komen en opladen

Of hij ontlaadt zich door druk te doen en veel te bewegen. Ieder kind doet dat op z'n eigen manier. Je kunt samen even iets drinken met wat erbij als je kind trek heeft. Als je stress hebt, is het extra belangrijk dat je genoeg water drinkt.

Wat te doen met een overprikkeld kind?

Zie je een stemmingswisseling bij je kind aankomen of raakt je kind overprikkeld? Neem het even apart en las een pauze of time-out in. Sommige kinderen hebben een rustige plek nodig, anderen moeten hun energie kwijt en willen even bewegen.

Volgende artikel
Wat is een surrogaat vader?