ELBERT HELPT BIJ EEN BEVALLING - TOPDOKS EXTRA

Hoe heet een Kinderdokter?

Gevraagd door: prof. Suus van de Velden Msc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (21 stemmen)

De kinderartsen behandelen allerlei klachten en/of ziekten bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Soms gebeurt dat in overleg met andere artsen binnen het ziekenhuis of met artsen uit academische centra.

Hoe noem je een kinderarts?

Kinderartsen en neonatologen

Een kinderarts kan zich verder specialiseren tot bijvoorbeeld neonatoloog, intensivist of cardioloog. Zij werken nauw samen, ook binnen de neonatologie. De neonatologen hebben zich gespecialiseerd in de zorg voor pasgeborenen.

Wat voor soort dokters zijn er?

Deze worden onderverdeeld in een van de volgende categorieën:
 • Huisarts of verpleeghuisarts.
 • Sportarts.
 • Medisch specialist in een ziekenhuis, zoals anesthesioloog, cardioloog, chirurg, dermatoloog, internist, gynaecoloog, kno-arts, geriater, longarts, neuroloog, oncoloog, psychiater, radioloog, reumatoloog of uroloog.

Hoe heet de dokter?

Huisarts of huisdokter is een gespecialiseerde arts die perifeer – buiten de academische ziekenhuizen – werkt, maar niet in een ziekenhuis. In het algemeen wordt de huisarts door mensen met gezondheidsproblemen in de ruimste zin als eerste aangesproken.

Wat doet een kinderarts?

Als kinderarts houd je je, logischerwijs, bezig met het diagnosticeren en behandelen van ziekten en aandoeningen zoals die voorkomen bij kinderen en adolescenten. Dit begint bij de opvang van de prematuur geborene en eindigt bij 18 jarige leeftijd.

45 gerelateerde vragen gevonden

Doet een kinderarts operaties?

Een kinderarts moet dus veel doen. Maar als het tot opereren komt, laat hij of zij dat over aan de kinder-chirurg. Dat is een chirurg die speciaal getraind is om kinderen te opereren. Alleen kleine operaties en operaties bij te vroeg geboren kinderen worden wel eens door de kinderarts gedaan.

Wat verdient een kinderarts per jaar?

Salaris kinderarts

Als beginnend afgestudeerd kinderarts in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je minimaal 5.000 euro bruto per maand. Op jaarbasis betekent dit minimaal 60.000. Dit bedrag kan oplopen tot zo'n 130.000 euro per jaar. Hierbij komt nog acht procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.

Welke titel heeft een arts?

Artsen en tandartsen kunnen worden aangesproken met “dokter”, een dierenarts kan worden aangesproken met “meneer” of “mevrouw”. De benaming dokter dient niet te worden verward met de academische titel doctor, de titel die wordt verleend aan degene die een wetenschappelijke promotie succesvol heeft afgerond.

Kan je met HBO dokter worden?

Ook met een einddiploma van HBO of WO word je toegelaten. Je moet dan de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. Een VWO-diploma oude stijl geeft geen toelatingsrecht meer. De opleiding Geneeskunde kent een selectieprocedure via decentrale selectie.

Wat is een geneesheer?

geneesheren (meerv.) [beroep] [medisch] arts; dokter. iemand die op grond van een academische graad bevoegd is de geneeskunde te beoefenen, na de diplomering als basisarts nog onder supervisie van een begeleidend arts en na ...

Wat voor arts wil ik zijn?

Wat voor arts wil je zijn? De KNMG biedt op de website 'beroepskeuze voor artsen' informatie over alle mogelijkheden na je artsexamen. Het doel van deze website is om jou te helpen de juiste keuze te maken voor een medische vervolgopleiding.

Wat voor arts wil ik worden?

Kijk dan bij Arts & Carrière. Loopbaanwijzer van BKV (beroepskeuze test van een commercieel wervingsbureau). De uitslag die je per mailt ontvangt laat zien welke functies passen bij jouw kwaliteiten, competenties en voorkeuren.

Welke specialismen zijn er in het ziekenhuis?

Welke specialismen zijn er allemaal in een ziekenhuis of kliniek?
 • Allergologie. Allergologie houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van allergieën zoals hooikoorts, voedselallergie of huismijt.
 • Cardiologie. ...
 • Dermatologie. ...
 • Geriatrie. ...
 • Gynaecologie/Verloskunde. ...
 • Heelkunde (chirurgie) ...
 • Interne geneeskunde. ...
 • Kaakchirurgie.

Kan je met HBO kinderarts worden?

Om het beroep van Kinderarts uit te kunnen oefenen moet je eerst de zesjarige opleiding Geneeskunde (WO) afronen en daarna vijf jaar specialiseren in Kindergeneeskunde. Verder moet je je registreren volgens de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) en in Nederland geregistreerd staan.

Hoeveel kinderartsen zijn er in Nederland?

Op dit moment zijn er binnen ZorgkaartNederland 1218 kinderartsen in Nederland bekend. Het gemiddelde cijfer van alle kinderartsen in Nederland is een 8.9 op basis van 928 waarderingen.

Kun je met een HAVO diploma kinderarts worden?

Om toegelaten te worden met een HAVO diploma, dien je eerst een HBO propedeuse te behalen in combinatie met de VWO deelcertificaten of universitaire testimonia. Heb je geen VWO diploma en geen HBO propedeuse en ben je ouder dan 21 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een Colloquium Doctum.

Kan je van HBO Verpleegkunde naar geneeskunde?

In Nederland mag je sinds 2011 nog maar één bachelorstudie binnen het cluster gezondheid doen. Heb je al een bachelor hbo-v, dan kun je geen bachelor geneeskunde gaan volgen. Tenzij je instellingscollegegeld betaalt, dat kan variëren van 15.000 tot 32.000 euro per jaar. Een flinke kostenpost.

Welke HBO opleiding heb je nodig voor geneeskunde?

Hbo-Bachelordiploma behaald

Met een afgeronde hbo-bachelor ben je toelaatbaar tot een universitaire studie maar moet je nog kunnen aantonen dat je voor de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde niet deficiënt bent.

Kan je arts worden zonder geneeskunde?

' 'De A-KO is een masteropleiding geneeskunde voor studenten die geen bachelor geneeskunde hebben gevolgd, en legt een duidelijk accent op onderzoek', vertelt Pim. 'Je doet eerst belangrijke basiskennis op van fysiologie, anatomie en pathologie. Vervolgens wordt dit toegepast bij klinisch redeneren.

Is een arts ook een dokter?

Een dokter is een arts. Vooral de huisarts wordt vaak dokter genoemd; veel mensen noemen ook specialisten dokter, vooral als er kinderen in het spel zijn.

Is een arts drs of dr?

Dokter-stagiair werd dan afgekort als "drs." In Vlaanderen wordt de afkorting dr. vaak voor de naam gezet van een arts (Master in de Geneeskunde).

Hoeveel verdien je per maand als kinderarts?

Het salaris van een kinderarts is conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS) en gebaseerd op een 45-urige werkweek. Gemiddeld ontvang je als beginnend kinderarts een startsalaris van ongeveer €5.000,- bruto per maand. Dit kan echter oplopen tot ongeveer €10.833,- bruto per maand.

Welke medisch specialist verdient het meest?

De best betaalde specialismen zijn anesthesiologie, gynaecologie, kindergeneeskunde, interne geneeskunde en psychiatrie, met meer dan een ton per jaar.

Hoe lang duurt de opleiding tot kinderarts?

De opleiding tot kinderarts duurt vijf jaar.