How to Treat Dehydration

Hoe behandel je uitdroging?

Gevraagd door: Jacob van de Brink  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (48 stemmen)

Laat het slachtoffer regelmatig kleine hoeveelheden drinken.
 1. Meestal is water, sportdrank, thee of lichte bouillon voldoende. Geef hem of haar geen (gebluste) cola.
 2. In ernstigere gevallen geef je hem best een kant-en-klare rehydratatieoplossing, zoals ORS (Oral Rehydration Solution, verkrijgbaar bij de apotheek).

Wat te doen bij ernstige uitdroging?

Bel of laat 112 bellen bij verschijnselen van ernstige uitdroging. Bij milde uitdroging: Laat het slachtoffer voldoende drinken. Als het mogelijk is, geef dan ORS, verdund appelsap of isotone sportdrank.

Wat gebeurt er met je lichaam als je uitdroogt?

Kortom: Dehydratie kan een daling in de bloeddruk veroorzaken, waardoor je je licht in je hoofd, zwak en moe kan voelen. Ernstige uitdroging kan een gevaarlijk lage bloeddruk veroorzaken die medisch handelen vereist. Dehydratie kan zorgen voor een snelle hartslag of hartkloppingen.

Wat te doen bij uitdroging ouderen?

En natuurlijk genoeg drinken. Een oudere heeft zo'n 1,7 liter vocht nodig op een dag. Dit betekent niet alleen maar glazen water; thee, melk, yoghurt of fruit zijn ook goede bronnen van vocht. Het beste is om door de dag heen in kleine hoeveelheden te drinken en te eten.

Wat gebeurt er als je te weinig vocht binnen krijgt?

Een vochttekort kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Of je wordt beetje duizelig als je opstaat. Als je echt uitgedroogd bent, kun je zelfs flauwvallen en je lusteloos en verward voelen.

34 gerelateerde vragen gevonden

Wat kun je het beste drinken bij uitdroging?

Laat het slachtoffer regelmatig kleine hoeveelheden drinken.
 • Meestal is water, sportdrank, thee of lichte bouillon voldoende. Geef hem of haar geen (gebluste) cola.
 • In ernstigere gevallen geef je hem best een kant-en-klare rehydratatieoplossing, zoals ORS (Oral Rehydration Solution, verkrijgbaar bij de apotheek).

Hoe merk je dat je uitdroogt?

Milde uitdrogingsverschijnselen zijn onder meer dorst en hoofdpijn. Ernstige uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere verwardheid en een snelle, onregelmatige hartslag. Raadpleeg direct je huisarts of spoedeisende hulp bij ernstige uitdrogingsverschijnselen. Drink elke dag voldoende om uitdroging te voorkomen.

Hoe snel overlijd je door uitdroging?

Degene die het ondergaat sterft na een aantal dagen aan de gevolgen van uitdroging. Dit kan tot ongeveer twee weken duren. Door de uitdroging vallen de vitale organen een voor een uit.

Wat eten als je uitgedroogd bent?

Bij een milde uitdroging helpt het om veel water te drinken. Daarnaast helpt het om iets zoets (bijvoorbeeld limonade) of iets zouts (bijvoorbeeld bouillon) te drinken om je suikers en zouten aan te vullen. Je kunt ook ORS gebruiken om je suikers en zouten aan te vullen.

Wat gebeurt er als je 3 dagen niet drinkt?

Maar onder normale omstandigheden hou je het zonder drinken een paar dagen tot maximaal een week uit. De eerste uitdrogingverschijnselen beginnen al na een dag. Eerst krijg je last van een droge huid, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid, gevolgd door verwarring, droge mond en versnelde hartslag en ademhaling.

Hoe wordt uitdroging vastgesteld?

Op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek kan een arts uitdroging vaststellen. In het bloed kan hij onderzoek doen naar de nierfunctie en de zouten (natrium en kalium) om de mate van uitdroging vast te stellen. Daarnaast kan hij aanvullend onderzoek doen om de oorzaak van de uitdroging te achterhalen.

Hoe maak je zelf ORS?

ORS is een oplossing van zouten en suikers. Als u geen kant-en-klare ORS hebt kunt u het zelf maken door 18 gram suiker (= 8 klontjes) en 3 gram keukenzout (= 1 theelepel) op te lossen in 1 liter drink-water.

Waarom droog ik uit?

Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam. Kleine kinderen en oudere mensen hebben meer kans om uit te drogen. Te weinig drinken, koorts, overgeven, diarree en warm weer kunnen zorgen voor uitdroging.

Wat zijn de symptomen als je te weinig drinkt?

Als je last hebt van uitdroging, dan merk je dat aan de volgende gevolgen:
 • niet meer hoeven plassen (of maar heel weinig)
 • urine die donker van kleur is.
 • een droge mond en tong.
 • hoofdpijn.
 • obstipatie.
 • snel ademhalen.
 • snelle hartslag.
 • ogen die diep liggen.

Hoeveel zakjes ORS mag je per dag?

Drink de oplossing na elke waterdunne diarree en na elke keer dat u moet overgeven. Kunt u niet veel in een keer drinken? Neem dan de hele dag door kleine slokjes. Gebruik ORS zolang u nog last heeft van diarree en moet overgeven.

Hoeveel ORS per dag volwassenen?

Volwassenen en kinderen: ORS 15-25 ml/kg per uur gedurende 4 uur.

Welke Aquarius tegen uitdroging?

Hou er rekening mee dat ORS niet erg lekker is. Indien de klachten niet te ernstig zijn kan een isotone sportdrank (vb aquarius, isostar) ook al een beetje helpen, aangezien deze sneller worden opgenomen. Neem ORS als er een verhoogde kans is op uitdroging.

Hoeveel moet je drinken om niet uit te drogen?

Hoeveel moet je dan drinken om niet uit te drogen? Minstens 1,5L per dag, met de nadruk op minstens. En als je dorst hebt, dan is het eigenlijk al te laat. Dorst is namelijk het eerste signaal van je lichaam dat het aan het uitdrogen is.

Hoe lang kan je niet drinken?

Doordat water dus zo essentieel is voor ons lichaam betekent dit dat een mens maar een paar dagen kan overleven zonder vocht. Een specifiek aantal dagen is niet te zeggen omdat je vochtbalans afhankelijk is van je leeftijd, de temperatuur, inspanning, je voeding en je gezondheidstoestand.

Hoe herken je de laatste levensfase?

Bij mensen die gaan sterven is een stokkende en onregelmatige ademhaling meestal een teken dat de dood snel dichterbij komt. De ademhaling valt dan regelmatig stil om daarna met een diepe zucht weer op gang te komen. De tijd tussen de ademteugen wordt langer en langer, soms wel tot een halve minuut.

Hoe pijnlijk is versterven?

Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten. Het geven van kunstmatig voeding en vocht kan daarentegen wel problemen oproepen, zoals benauwdheid (vocht achter de longen, als gevolg van het infuus).

Welk infuus bij uitdroging?

Bij bestrijding van symptomen t.g.v. hypernatriëmie (hypertone dehydratie) wordt glucose 5% of NaCl 0,45%/Glucose 2,5% gebruikt.De toe te dienen infuusvloeistof dient isotoon te zijn. Het geven van een glucoseoplossing heeft geen waarde van betekenis als bron van voeding of energie.

Hoe vocht aanvullen?

Daarvoor kunnen ze het beste water met een klein beetje zout drinken, eventueel aangevuld met koolhydraten en eiwit. Melk bevat al deze bestanddelen en is daarmee een geschikt alternatief. Hierbij geldt de vuistregel om anderhalf keer zoveel te drinken, als er aan vocht is verloren.

Hoe beter vocht opnemen?

Drink bij voorkeur isotone dranken zoals ORS. Isotone dranken zorgen ervoor dat vocht beter wordt opgenomen in het lichaam. Hierdoor neemt de ontlasting af en droog je minder snel uit. ORS is verkrijgbaar in de apotheek of drogist, maar je kunt het ook zelf maken.

Wat gebruiken ipv ORS?

Ouders krijgen vaak het advies oral rehydration solution (ORS) te geven. De smaak van ORS, onduidelijkheid over de wijze van gebruik en het feit dat ouders ORS vaak niet in huis hebben, kan de inname bij kinderen in de weg staan. Verdund appelsap is dan een goed alternatief, zo blijkt uit Canadees onderzoek.

Vorige artikel
Waarom ledikant 70x140?