Hoogsensitieve kinderen herkennen

Hoe begeleid je een hoogsensitief kind?

Gevraagd door: kand. Raf Zum Vörde Sive Vörding PhD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (57 stemmen)

Hoogsensitief kind | 10 tips om het kind te begeleiden
 • Hoogsensitief kind | 10 tips om het kind te begeleiden. Een hoogsensitief kind is erg gevoelig voor prikkels. ...
 • Tip 1: Begrip. ...
 • Tip 2: Blijf bij jezelf. ...
 • Tip 3: Rust. ...
 • Tip 4: Vermijd pushen. ...
 • Tip 5: Structuur en voorspelbaarheid. ...
 • Tip 6: Massage. ...
 • Tip 7: Doe een time-in.

Hoe kan ik mijn hoogsensitief kind helpen?

Tips voor ouders hoogsensitief kind
 1. Begrijpen van je kind. ...
 2. Wees geduldig. ...
 3. Veilige omgeving en rust. ...
 4. Zelf handelen op eigen gevoel. ...
 5. Geef voldoende tijd. ...
 6. Structuur bieden. ...
 7. Leraren op de hoogte houden. ...
 8. Maak ruimte voor quality-time.

Welke sport voor hoogsensitief kind?

Voor het hoogsensitief kind is paardrijden een zeer geschikte sport. Dit komt omdat paarden net als hoogsensitieve mensen zeer gevoelig zijn. Ze reageren op de emoties van mensen. Een hoogsensitief kind begrijpt hoe het paard zich voelt, en andersom.

Hoe herken je een hoogsensitief kind?

Hooggevoelige kinderen zien veel, nemen kleine veranderingen waar en observeren graag wat er gebeurt. Hun ogen zijn gevoelig, licht noemen ze snel 'fel'. Hooggevoelige kinderen horen scherp en noemen geluiden snel 'hard'. Hooggevoelige kinderen voelen veel en kunnen intens reageren op pijn.

Is hooggevoeligheid aangeboren?

Hoogsensitiviteit is geen aandoening. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Bij hoogsensitieve personen (HSP's) heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor ze meer prikkels binnen krijgen.

18 gerelateerde vragen gevonden

Is hooggevoeligheid erfelijk?

HSP is een erfelijke ziekte aandoening die vooral autosomaal dominant wordt overgedragen. Dit wil zeggen dat elk kind van een man of vrouw met HSP 50% kans heeft om deze ziekte ook te ontwikkelen.

Waar kan een HSP niet tegen?

Vooral HSP's met afwijzingsgevoeligheid schieten in het denken, uit angst iets verkeerds te zeggen. Daarmee pas je je dan al snel teveel aan de ander aan en staat die ander op nr. 1 waar jij eigenlijk zelf zou moeten staan.

Hoe herken je een hoogsensitief persoon?

Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Hoogsensitieven voelen zich vaak anders. Ze hebben een hekel aan drukte, zijn gevoelig voor sterke geuren of geluiden en kunnen flink van hun stuk gebracht worden door veranderingen in hun leven. Als kind werden ze vaak verlegen of gevoelig genoemd.

Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit?

HSP of hooggevoeligheid wordt gekenmerkt door een gevoeliger zenuwstelsel. Hoogsensitieve mensen beleven geur, smaak, gevoel en geluid intenser. Je merkt meer abstracte dingen op, zoals een bepaalde sfeer of stemming. Dit kan zorgen voor een overdaad aan prikkels waardoor je je soms overweldigd voelt.

Is HSP hetzelfde als autisme?

De verschillen

Waar kinderen met Autisme het vaak lastig vinden om hun eigen (en die van anderen) emoties en gevoelens te erkennen, kan een hooggevoelig kind stemmingen juist erg goed aanvoelen. Het waarnemen van lichaamstaal is erg lastig voor kinderen met Autisme.

Waar komt hooggevoeligheid vandaan?

Vaak ontstaat dit door geboortetrauma of langere scheiding van de moeder zoals de couveuse, adoptie of ziekenhuisopname. Maar het kan ook komen doordat de ouders emotioneel niet beschikbaar zijn omdat ze dingen hebben meegemaakt zoals het verlies van dierbaren, oorlogstrauma of andere grote levensgebeurtenissen.

Hoe kan een kind ontspannen?

Hoe laat je jouw kind ontspannen?
 • Maak een ritueel van het slapen gaan. ...
 • Voorkom dat je kind te lang achter elkaar te veel externe prikkels krijgt.
 • Laat je kind muziek luisteren.
 • Probeer eens wat uit met ontspannings- of ademhalingsoefeningen.
 • Ontdek vooral wat voor jouw kind het beste werkt.

Wat is een HSK kind?

Hoogsensitieve kinderen (HSK) zijn gevoelig voor fysieke en emotionele prikkels, en voor nieuwe en sociale situaties. In de sociale situaties registreren hoogsensitieve kinderen meer informatie zoals emoties, spanning, sfeer en stemming dan anderen. Niet alleen door wat er gezegd wordt, maar ook door lichaamstaal.

Wat kan ik doen met een hoog sensitieve peuter?

Wat als je kind hoogsensitief is?
 1. Begrip hebben. Wees begripvol en ga niet tekeer tegen je kind. ...
 2. Blijf bij je eigen gevoel. Blijf dicht bij je eigen gevoel en handel daar ook naar. ...
 3. Veilige omgeving. ...
 4. Stimuleer en motiveer. ...
 5. Breng de juf/meester op de hoogte. ...
 6. Neem de dag door. ...
 7. Meer tijd geven. ...
 8. Masseren.

Wie stelt hoogsensitief vast?

Een HSP-professional met een gedegen opleiding in hoogsensitiviteit en liefst ook nog een bijkomende opleiding als psychotherapeut of psycholoog is de meest uitgelezen persoon om naartoe te gaan.

Hoe denken hoogsensitieve mensen?

Dit wil zeggen: hoogsensitieve mensen denken langer en dieper na over vraagstukken, en belichten het van alle kanten. Dit betekent ook dat HSP'ers dingen te complex kunnen maken en de neiging hebben om te piekeren.

Hebben HSP ers wel vrienden?

Hooggevoelige mensen hebben vaak een sterke behoefte aan diepgang, echt contact maken. Dit is natuurlijk een prachtige eigenschap maar een goede communicatie met vrienden of familie kan soms lastig zijn. In dit blog leer je hoe je beter om kunt gaan met de mensen uit jouw omgeving.

Wat heeft een HSP nodig in een relatie?

Verantwoordelijkheid nemen in relatie

Je bent misschien kwetsbaarder als HSP'er, maar geen klein kind. Iedereen moet met zijn haar trauma's aan de slag gaan en grenzen bewaken. Als jij en je partner dit allebei doen in jullie relatie, kan je als hoogsensitief persoon absoluut een fijne en gezonde relatie hebben.

Is HSP erkend?

De beperkte erkenning van hoogsensitiviteit in de geestelijke gezondheidszorg kan ertoe leiden dat diagnoses foutief worden gesteld, bijvoorbeeld wanneer bij hoogsensitieve kinderen of adolescenten ten onrechte de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS) of AD(H)D wordt gesteld.

Hoeveel procent van de bevolking is hooggevoelig?

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP's (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen.

Wat kun je doen als je overprikkeld bent?

Tips voor patiënten met overprikkeling
 1. Probeer je nieuwe situatie te accepteren en probeer er ondanks alles iets van te maken.
 2. Ga naar je huisarts om je problemen te bespreken en vraag om een dubbele afspraak, zodat je meer tijd hebt.
 3. Vermijd stress en leer omgaan met je gevoel voor tijdsdruk.

Wat is Hoog gevoelig?

Hooggevoelig zijn betekent dat je meer prikkels binnenkrijgt én ze dieper verwerkt. Je hebt namelijk een gevoeliger centraal zenuwstelsel.

Wat is een Hoogstimulatief kind?

Een hoogstimulatief kind houdt juist van prikkels. Ze hebben prikkels nodig als stimulatie. Ze zoeken prikkels op, zoeken naar uitdaging, hebben veel energie, kunnen erg enthousiast zijn en kunnen intense emoties beleven.

Hoe krijg je een overprikkeld kind rustig?

Laat je kind tot rust komen en opladen

Of hij ontlaadt zich door druk te doen en veel te bewegen. Ieder kind doet dat op z'n eigen manier. Je kunt samen even iets drinken met wat erbij als je kind trek heeft. Als je stress hebt, is het extra belangrijk dat je genoeg water drinkt.

Kan een kind overgeven van spanning?

Symptomen van een gestreste kind

Sommige kinderen ervaren lichamelijke klachten bij stress: buikpijn, overgeven of hoofdpijn. Anderen trekken zich terug, brengen veel tijd alleen door of reageren juist explosief! Andere kinderen beginnen op hun nagels te bijten of vertonen tics.

Volgende artikel
Waarom moet je je kind aangeven?