Zara, kind van het seizoen

Heeft Zara kinderarbeid?

Gevraagd door: Tyler van der Velde  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (58 stemmen)

Bijna alle grote modemerken zijn betrokken bij Oeigoerse dwangarbeid. Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.

Welke winkels maken gebruik van kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Waar worden de kleding van Zara gemaakt?

' Vooral Spaanse bedrijven als Inditex - met merken als Zara, Bershka en Pull&Bear - en Mango hebben de laatste jaren een deel van de productie vanuit Aziatische landen als China, India en Bangladesh naar Marokko verplaatst. Het Noord-Afrikaanse land heeft een groot voordeel: het ligt bij Europa om de hoek.

Is Zara gemaakt door kinderen?

Deze vluchtelingenkinderen naaien ZARA kleding om te overleven. De BBC ging undercover in Turkije en bezoekt fabrieken die onder andere ZARA-kleding maken. Een verslaggever vertelt: “De jongen, niet ouder dan 11 of 12, kijkt me kort aan. Hij buigt zijn hoofd weer en gaat aan het werk.

Hoe duurzaam is Zara?

Al ons linnen zal van duurzamere oorsprong zijn: biologisch linnen en gerecycled linnen. Al ons polyester zal gerecycled of duurzamer zijn tegen 2025, waardoor we minder grondstoffen verbruiken.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat is duurzaamheidsprincipes?

De duurzaamheidsprincipes zijn de fundamentele regels voor duurzaamheid. Ze geven het kader aan voor volledige duurzaamheid. De principes zijn: Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om te herstellen.

Wat doet H&M aan duurzaamheid?

Het trekt de duurzaamheidsdiscussie steeds weer richting H&M's doelstelling om 'tegen 2030 100 procent gerecyclede of anderszins duurzaam geproduceerde materialen te gebruiken, samen met het ambitieuze doel om tegen 2040 klimaatpositief (?) te zijn'.

Welke landen komt kinderarbeid voor?

Kinderarbeid komt voornamelijk voor in de landbouw (Afrika en Zuid-Amerika) en in de industrie (Azië). Met name in India, Bangladesh en Pakistan werken veel kinderen in de tapijtindustrie. Kinderen werken ook in de mijnbouw. Zo is in Peru 20 procent van de arbeiders in de goudmijnen tussen de 11 en 18 jaar.

Is kinderarbeid verboden in de hele wereld?

Sinds het wetje van Van Houten uit 1874 is fabrieksarbeid door kinderen jonger dan 10 jaar in Nederland verboden. Heel wat jaren later, in 1989, werd kinderarbeid verboden door de International Labour Organization (ILO) en het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Heeft de Primark kinderarbeid?

Primark zegt zelf niet samen te werken met leveranciers waar kinderarbeid voorkomt. Dit staat ook duidelijk aangegeven op hun website. De kleding die verkocht wordt bij de keten moet voldoen aan hun gedragscode. Alle beschuldigingen die Primark krijgt, worden zeer serieus genomen.

Welke stoffen gebruikt Zara?

Grootste kledingmerk binnen Inditex

De productie zal met gerecycleerd polyester gebeuren, het katoen en het linnen zullen 100 procent duurzaam zijn. Inditex begint met Zara en daarna volgen wellicht de vele andere merken die onder de holding vallen. Tegen 2023 moet ook alle viscose 100 procent duurzaam zijn.

Welke merken dragen Marokkanen?

Marokkaans-Nederlandse jongeren dragen graag kleding van Louis Vuitton, Gucci en Armani.

Wat maakt Zara zo uniek?

Onder het motto 'mode aanbieden tegen lage prijzen' bracht Ortega met het bekende Zara zijn eerste kleding op de markt. Zara was vanaf het begin een succesvolle onderneming. Nu is de winkel niet meer weg te denken van de toplocaties in de grootste steden van Europa en daarbuiten.

Welke kledingwinkels doen niet aan kinderarbeid?

Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.

Doet de H&M aan kinderarbeid?

Vrouwelijke migranten die werken in India's kledingfabrieken die leveren aan grote internationale merken zoals Benetton, C&A, GAP, H&M, M&S en PVH, zijn het slachtoffer van moderne vormen van slavernij.

Welke merken nemen afstand van kinderarbeid?

Stop Kinderarbeid heeft als doel het uitbannen van álle vormen van kinderarbeid. Daarom roepen we schoenenmerken op om hun productieketens vrij van kinderarbeid te maken.

Waarom is kinderarbeid verboden?

Arme ouders laten hun kinderen werken om rond te komen. Het verzet tegen kinderarbeid groeit vanwege de slechte werkomstandigheden. Dokters en onderwijzers pleiten voor afschaffing. Dankzij het initiatief van politicus Samuel van Houten komt er in 1874 een verbod op kinderarbeid in fabrieken.

Wat wordt er wereldwijd gedaan tegen kinderarbeid?

Als grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld zet Save the Children zich onvoorwaardelijk in om het probleem van kinderarbeid aan te pakken. Daarvoor bestaat geen hapklare oplossing. Maar we kunnen wel belangrijke stappen zetten om de situatie van kinderen op dit gebied te verbeteren.

Wat is er erg aan kinderarbeid?

Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Ook kinderhandel is een groot probleem. Meestal werken kinderen omdat hun ouders niet genoeg verdienen.

Welk land heeft de meeste kinderarbeid?

Waar komt kinderarbeid voor in de wereld? Wereldwijd werken er 168 miljoen kinderen als kindarbeider. Hieronder enkele voorbeelden van landen waar kinderarbeid nog voor komt: • India: India is het land met de meeste kindarbeiders. Daar werken zo'n 4,5 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar.

Hoeveel kinderen zijn wereldwijd het slachtoffer van kinderarbeid 2021?

73 Miljoen kinderen verkeren in een gevaarlijke werksituatie. Deze cijfers publiceerden de ILO en UNICEF op de Werelddag tegen kinderarbeid, 10 juni 2021. Volgens de ILO en UNICEF lopen nog eens miljoenen kinderen het risico om in kinderarbeid te belanden als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Is er kinderarbeid in Europa?

In 4 landen die lid zijn van de Europese Unie komt toch nog kinderarbeid voor. Niet in Nederland of België, maar wel in de armere landen zoals Griekenland, Portugal, Italië en Spanje. Maar ook in Engeland is kinderarbeid geen uitzondering. In Spanje wordt het aantal werkende kinderen op 100.000 geschat.

Wat maakt H&M speciaal?

Door te investeren in nieuwe technologische oplossingen willen we de manier waarop we kleding maken, gebruiken en er afscheid van nemen, veranderen. Nooit meer een oude jeans bij het huishoudelijk afval en nooit meer afhankelijk van waterintensieve stoffen.

Wat zijn aspecten van duurzaamheid?

Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen, zijn duurzaam.

Wat is de missie en visie van H&M?

Onze bedrijfsfilosofie is – mode en kwaliteit voor de beste prijs. Deze mode bieden we onze klanten op een duurzame manier – vandaag, morgen en in de toekomst. Het H&M-verhaal begint als Erling Persson in Västerås, Zweden, de eerste Hennes-winkel opent en damesmode gaat verkopen.