Heeft diabetes invloed op vruchtbaarheid?
Gevraagd door: Lucy van der Linden | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.9/5 (61 stemmen)
De meeste zwangerschappen van vrouwen met diabetes verlopen goed. Maar het kan een pittige tijd zijn, doordat je heel goed je best moet doen om je bloedglucosewaarden laag te houden. Laat je altijd goed begeleiden door een internist en gynaecoloog. Al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.
Kan je zwanger worden als je diabetes hebt?
Vrouwen met suikerziekte (diabetes) kunnen gewoon zwanger worden en gezonde kinderen krijgen. Wel zijn er in dit geval meer risico's voor moeder en kind.
Wat is diabetes Gravidarum?
Tijdens de zwangerschap kan het gebeuren dat de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed te hoog wordt. Mocht het zijn dat bij de OGTT (orale glucose tolerantietest) de nuchtere waarde boven 6,1 mmol/l is en/of na twee uur boven 7,8 mmol/l, dan spreken we van zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum).
Kun je met diabetes type 1 kinderen krijgen?
Als je diabetes type 1 hebt, kun je gewoon zwanger worden. Laat je wel goed begeleiden door een internist, liefst al voordat je zwanger wordt. Dan blijven jij en je kind vanaf het begin zo gezond mogelijk!
Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.
Hoe snel krijg je zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een tijdelijke vorm van diabetes, die meteen weer verdwijnt na de bevalling. Vaak ontstaat het tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek.
Kun je Zwangerschapssuiker voorkomen?
Een goed gewicht behouden of krijgen en voldoende bewegen is heel belangrijk om deze kans te verkleinen. Laat je bloedglucose daarom ieder jaar of eens per twee jaar controleren bij de huisarts, en ook als je een nieuwe zwangerschapswens hebt.
Hoe beïnvloeden zwangerschap en de bevalling de Glucosewaardes?
Vrouwen met diabetes type 1 en 2 hebben een grotere kans op een kindje met een hoog geboortegewicht. De kans op een keizersnede of een kunstverlossing is daardoor iets groter. Hoe beter de glucoseregulatie in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, hoe kleiner de kans op problemen rondom de bevalling.
Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?
In tegenstelling tot type 1 maakt het lichaam bij type 2 nog wel insuline aan, alleen reageert het lichaam er niet goed op. Dit noemen we ook wel 'insulineresistentie'. Hierdoor haalt het lichaam onvoldoende glucose uit het bloed en gaat het bloedsuikergehalte omhoog. Type 2 is het meest voorkomende type suikerziekte.
Waarom inleiden bij diabetes?
Bij vrouwen met diabetes type 1 en 2 zonder complicaties wordt vaak in de a terme periode een inleiding van de baring aangeboden om de kans op onverwachte intra-uteriene vruchtdood te verkleinen.
Is zwangerschapsdiabetes schadelijk voor de baby?
Baby's van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak te groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker kan zijn. Na de geboorte kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen, dit kan schadelijk zijn. Ook kan de baby geel worden, dit gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over.
Waarom Suikertest bij zwangerschap?
De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken. Soms is er een reden om de test al eerder of juist later te doen.
Waarom Zwangerschapsdementie?
Minder slaap: sommige zwangerschapskwaaltjes kunnen ervoor zorgen dat je minder slaap krijgt dan nodig is. Je hersenen kunnen dan niet alles goed verwerken omdat het proces steeds wordt verstoord wanneer je wakker wordt. Met als resultaat: vergeetachtigheid.
Waaraan kun je zien dat iemand diabetes heeft?
vaak dorst en veel plassen. vaak vermoeid zijn. last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien. slecht genezende wondjes.
Is diabetes type 2 hetzelfde als diabetes mellitus?
Diabetes mellitus type 2 (andere naam: “ouderdoms-suikerziekte”) ontstaat doordat insuline niet goed meer werkt en bovendien te weinig wordt aangemaakt.
Wat is diabetes type 2 en wat zijn de belangrijkste symptomen?
Bij diabetes type 2 zijn de cellen in uw lichaam minder gevoelig geworden voor insuline . Er gaat dan niet genoeg suiker vanuit het bloed naar de cellen. Daardoor wordt de bloedsuiker te hoog. Dit kan gebeuren als u te zwaar bent.
Welke diabetes is het ergst?
Diabetes type 2 komt het vaakst voor: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Hoewel ook mensen zonder overgewicht diabetes type 2 kunnen krijgen.
Waarom moeten zwangere vrouwen foliumzuur slikken?
Slik extra foliumzuur om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen.
Wat is een normale glucosewaarde tijdens zwangerschap?
De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn. U kunt grote schommelingen in de bloedglucosewaarden voorkomen door uw koolhydraten gelijkmatig over de dag te verdelen.
Welke insuline bij zwangerschapsdiabetes?
Stel vrouwen met diabetes mellitus liefst al vóór de zwangerschap goed in op insuline. Dit kan met gewone insuline of met insuline varianten. Van de kortwerkende middelen hebben gewone insuline, insuline lispro en insuline aspart de voorkeur.
Wat mag je wel en niet eten met zwangerschapsdiabetes?
Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.
Wat kun je eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?
- Eet elke dag 3 gezonde maaltijden.
- Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.
- Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola.
- Drink geen frisdrank en vruchtensap.
Wat doet Zwangerschapssuiker met je baby?
Te veel suiker in je bloed is niet goed voor je baby: Je baby kan te groot worden. Dat heet macrosomie. Daardoor kan de bevalling lastiger zijn.
Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.
Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
Hoe lang mag een baby niet poepen kunstvoeding?
Hoe heet het kind van de neef van je moeder?