Deze 10 rechten heb je als onterfd kind bij de legitieme portie (Aflevering 5)

Heb je altijd recht op je legitieme portie?

Gevraagd door: dr.h.c. Tirza Coret-Coredo PhD  |  Laatste update: 23 december 2023
Score: 4.8/5 (9 stemmen)

Legitieme portie Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.

Kun je altijd je legitieme portie opeisen?

Het kan dus zomaar gebeuren dat je niet direct van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Een legitieme portie opeisen kun je niet onbeperkt blijven doen. Er geldt hiervoor een maximale termijn. Die begint te lopen na de dag van overlijden en eindigt precies 5 jaar na het overlijden van de erflatende ouder.

Heb je als erfgenaam recht op inzage testament?

Het is aan u als erflater om te bepalen met wie u de informatie uit het testament deelt. Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen.

Is legitieme portie alleen geld?

De legitieme portie is dus een bedrag in geld (of een geldvordering op de langstlevende ouder). Het deel waar de legitimaris recht op heeft, is de helft van zijn gewone erfdeel als hij niet onterfd zou zijn.

Heb je altijd recht op een kindsdeel?

Als kind bent u automatisch erfgenaam van uw ouders. Zij kunnen in hun testament bepalen dat u niet van hen erft. U kunt wel uw legitieme portie eisen. Dit is het deel van de erfenis waar u recht op houdt.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kan je je kinderen onteigenen?

U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht. Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders.

Kun je je kind volledig onterven?

In Nederland is het niet mogelijk om een kind volledig te onterven, maar je kunt de erfenis van het kind wel beperken door middel van een testament. In de wet is geregeld dat een kind altijd recht houdt op een deel van de erfenis; dit wordt ook wel de legitieme portie genoemd.

Hoe maak ik aanspraak op mijn legitieme portie?

Wilt u aanspraak maken op de legitieme portie, dan moet dat binnen vijf jaar na overlijden, of binnen een door een belanghebbende gestelde redelijke termijn. U moet de erfgenamen, de executeur, de vereffenaar of de notaris mede delen dat u aanspraak maakt op uw legitieme portie.

Wie betaald de legitieme portie uit?

Bijvoorbeeld als het kind geheel of gedeeltelijk is onterfd. In zo'n geval is de legitieme portie het deel waar de kinderen minimaal recht op hebben. Zelfs als dit strijdig is met de bewoordingen uit het testament. Het is dus het deel uit de nalatenschap van hun ouders dat zij minimaal moeten ontvangen.

Wie bepaalt de hoogte van de legitieme portie?

Dat betekent dat de ouder zelf mag bepalen wat hij of zij in een testament bepaalt. De wet bepaalt ook dat er een grens is aan die vrijheid: het kind heeft altijd recht op een deel uit de erfenis – dat wil zeggen, op een bedrag. Dat is de legitieme portie.

Kan een notaris alle testamenten inzien?

Inzage testament

Daarnaast verleent de notaris alleen inzage over de delen van het testament die van belang zijn voor het erfrecht van degene die inzage wil. Meestal hebben dus alleen de testamentaire erfgenamen, dus personen die in het testament zijn aangewezen als erfgenamen, recht op inzage.

Kan je als erfgenaam ook executeur zijn?

Tot hoever de taken zich uitstrekken, is afhankelijk van de omvang van de executeursbenoeming. Dit kan het regelen van de uitvaart, maar ook de afwikkeling van de nalatenschap betekenen. Als executeur kunt u tevens erfgenaam zijn, maar dit hoeft niet.

Kan je zomaar een testament opvragen?

Testament zoeken bij Centraal Testamentenregister

In het online register kunt u gelijk een notaris bij u in de buurt zoeken. Die kan het testament dan voor u opvragen.

Is een legitieme portie direct opeisbaar?

Een legitieme vordering is in beginsel opeisbaar 6 maanden na het overlijden (4:81 lid 1 BW). Als er sprake is van een wettelijke verdeling dan is de vordering pas opeisbaar als de langstlevende komt te overlijden, failliet gaat of in de schuldsanering komt.

Kan langstlevende legitieme portie opmaken?

Ja dat kan. Je kan in jouw testament bepalen dat de legitieme portie pas opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende.

Wat is het verschil tussen een kindsdeel en een legitieme portie?

Het verschil tussen een kindsdeel en een legitieme portie is dat een kind bij onterving slechts aanspraak kan maken op zijn legitieme portie. Het kindsdeel kan worden beperkt door de erflater, maar een legitieme portie is iets waar een kind altijd recht op zal hebben.

Hoe lang duurt legitieme portie?

Het recht om aanspraak te maken op de legitieme portie vervalt uiterlijk vijf jaar na het overlijden van de overleden ouder (de erflater). Dat betekent dat u binnen vijf jaar na overlijden aanspraak moet maken op de legitieme. Deze termijn kan niet worden gestuit en verlengd.

Wat valt er onder legitieme portie?

De legitieme portie bedraagt de helft van de waarde van het erfdeel in geld dat het kind zou zijn toegekomen wanneer de overleden ouder geen testament zou hebben opgemaakt. Dit noemen we ook wel het versterferfdeel of kindsdeel.

Kan ik mijn Onterving aanvechten?

Onterving aanvechten

De onterfde persoon voelt zich mogelijk gepasseerd. In dat geval kun je een onterving aanvechten. Kinderen hebben een speciale positie binnen het erfrecht. Zij houden namelijk altijd recht op hun kindsdeel, zelfs bij een onterving in een testament.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Waar heeft een onterfd kind recht op?

Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel. Deze zijn eigendom van de twee kinderen die niet zijn onterfd. Het onterfde kind moet het bedrag van € 25.000 binnen 5 jaar na het overlijden van de ouder opeisen.

Hoe lang kun je aanspraak maken op een erfenis?

Het recht om aanspraak te maken op de legitieme portie vervalt uiterlijk vijf jaar na het overlijden van de overleden ouder (de erflater). Deze termijn is een vervaltermijn en geen verjaringstermijn. Dat betekent dat de termijn niet kan worden gestuit en verlengd.

Kan ik mijn schoonzoon onterven?

Schoonzoon of schoondochter onterven

Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven.

Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?

Is er één kind, dan heeft hij minimaal recht op de helft van de nalatenschap. Zijn er twee kinderen, dan hebben ze elk minimaal recht op één vierde. Drie kinderen hebben elk minimaal recht op één zesde.

Hoe Onterf ik mijn zoon?

In Nederland is het niet mogelijk een kind compleet te onterven. De wet bepaalt dat een kind altijd recht blijft houden op een klein deel. Dat deel noemen we de wettelijke portie of legitieme portie. De wet bepaalt dat deze portie gelijk is aan de helft van wat het kind had geërfd zonder testament.

Vorige artikel
Wat is Comet training?