introductie COMET

Wat is Comet training?

Gevraagd door: Féline Schouten  |  Laatste update: 23 december 2023
Score: 4.7/5 (33 stemmen)

Competitive Memory Training is een training waarin je jouw negatieve zelfbeeld kritisch evalueert. Je leert kritisch kijken naar je negatieve en positieve eigenschappen. Met als doel: een reëel beeld over jezelf vormen.

Waar staat Comet voor?

De training is gebaseerd op Competitive Memory Training (COMET), een cognitief gedragstherapeutische methode die gebaseerd is op principes van contra-conditionering. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van positieve aandachtstraining.

Welke therapie bij laag zelfbeeld?

Behandelmethodes die zoal worden gebruikt bij een negatief zelfbeeld zijn: Competitive Memory Training (COMET), cognitieve gedragstherapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), schematherapie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Waarom heb ik een laag zelfbeeld?

Een negatief zelfbeeld ontwikkelt zich niet vanzelf. Het ontstaat naar aanleiding van ervaringen waarbij je negatieve gedachten over je uiterlijk of gedrag had. Een negatief zelfbeeld ontwikkel je ook niet opeens: er gaat vaak een langere periode aan vooraf. Ook aanleg speelt een rol.

Hoe krijg je een beter zelfbeeld?

We geven dan ook graag 8 tips om het zelfbeeld te verbeteren.
  1. Neem regie in eigen handen. ...
  2. Daag jezelf uit. ...
  3. Ben jezelf bewust van je gedachten. ...
  4. Verdriet is niet slecht. ...
  5. Zie je angsten onder ogen. ...
  6. Geef jezelf de tijd. ...
  7. Straal zelfvertrouwen uit. ...
  8. Accepteer complimenten.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je iemand met een laag zelfbeeld?

Als je voor uitdagingen komt te staan, twijfel je of het je gaat lukken, en misschien vermijd je ze. Mensen met een laag zelfbeeld hebben moeite om een goede eigenschap te noemen, en leggen de nadruk op hun negatieve eigenschappen, zoals 'Ik ben oninteressant', 'Ik kan helemaal niets' of 'Het lukt me toch niet'.

Hoe weet je dat je een laag zelfbeeld hebt?

Met een negatief zelfbeeld heb je weinig vertrouwen in jezelf. Je ziet alle sterke kanten van andere mensen en je vergelijkt jezelf daarmee. Van jezelf heb je niet zo'n hoge pet op en je bent vooral een kei in het opnoemen van je negatieve kanten.

Wat is de oorzaak van negatief denken?

Oorzaken van negatief denken, waaronder angst, persoonlijkheidstrekken, negatieve levenservaringen, depressie, negatieve zelfspraak, en invloed van de omgeving. Negativiteit over jezelf, met nadruk op zelfkritiek en zelfafwijzing. Het creëren van je eigen werkelijkheid en realiteit door middel van denken.

Wat zijn tekens van onzekerheid?

Onzekerheid is een vorm van angst. Het ontbreekt je aan zelfvertrouwen. Je piekert en voelt je gespannen. Je twijfelt over wat je doet, of over wie je bent.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen vergroten
  1. Leer je bewust te worden van je gedachten en je denkfouten. ...
  2. Oefen met zelfcompassie. ...
  3. Confronteer jezelf met je angsten en ga die uitdagingen aan. ...
  4. Stel realistische maar uitdagende doelen. ...
  5. Durf te falen. ...
  6. Probeer nieuwe dingen uit. ...
  7. Investeer in persoonlijke groei en ontwikkeling.

Kan EMDR klachten verergeren?

Verergering van symptomen na EMDR

Denk aan slapeloosheid die leidt tot concentratieproblemen, problemen met de motoriek of langdurige hoofdpijn. Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk.

Hoe kom je aan een minderwaardigheidscomplex?

Een minderwaardigheidscomplex ontstaat doordat u te weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt. Mensen die hun karaktereigenschappen echter accepteren zoals ze zijn, komen zeer zelfverzekerd over.

Hoe ziet schematherapie eruit?

Tijdens schematherapie praat je met je psycholoog over de schema's die je (onbewust) in de weg zitten. In schematherapie ligt dan ook veel nadruk op je opvoeding, omgeving, en ervaringen uit je jeugd. Ook al ben je je daar niet zo bewust van, de schema's uit je vroege periode beïnvloeden nog steeds je huidige leven.

Wat doen ze bij cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag.

Wat is reëel zelfbeeld?

De kern van een reëel zelfbeeld is dat je weet waar je goed en minder goed in bent; dat je zowel je positieve en negatieve eigenschappen reëel kunt inschatten; en ook dat je kunt lachen om jezelf.

Wat is contra conditionering?

Bij contra-conditionering in engere zin wordt getracht de intrinsieke emotionele betekenis te beïnvloeden van zich aan de patiënt opdringende meer of minder bewuste herinneringen, terwijl het er bij het stopmechanisme om gaat de patiënt controle te geven over het optreden zelf van zulke herinneringen.

Is onzekerheid psychisch?

Onzekerheid is een bekend psychisch fenomeen. Iedereen heeft er wel eens last van. Als je je onzeker voelt, ga je twijfelen aan je zelfbeeld. Je gaat twijfelen aan wat je kunt of aan je eigenwaarde.

Wat helpt er tegen onzekerheid?

Met de volgende 5 tips werk je aan een zekerder gevoel én aan een mildere blik op jezelf:
  • Verleg je focus. ...
  • Denk minder en doe meer. ...
  • Onderzoek je eigen wensen. ...
  • Deel je onzekerheid met anderen. ...
  • Schrijf erover.

Waarom heb ik zo weinig zelfvertrouwen?

Een gebrek aan zelfvertrouwen wordt meestal geassocieerd met angst. Onzekere mensen hebben de neiging om veel angsten te hebben, zoals angst om risico's te nemen, angst voor kritiek, faalangst, angst dat mensen hen wel of niet leuk vinden, bang zijn dat ze iets verkeerds doen, enzovoort.

Hoe kan ik weer positief denken?

10 tips om positief te leren denken
  1. Focus je op wat goed gaat. ...
  2. Zie negatieve zaken als een leermoment. ...
  3. Wees lief voor jezelf. ...
  4. Wees dankbaar. ...
  5. Omring je met de juiste mensen. ...
  6. Lees positief nieuws. ...
  7. Herken je negatieve gedachten. ...
  8. Zeg hardop waar je tevreden over bent.

Hoe noem je iemand die altijd negatief denkt?

Een pessimist: Gaat uit van slechte of ongunstige ontwikkelingen of resultaten in de toekomst. Heeft weinig vertrouwen in het leven en neemt aan dat er altijd wel iets fout zal gaan.

Hoe kan ik mijn gedachten loslaten?

Lees snel verder!
  1. Word je bewust van de negatieve gedachten. ...
  2. Schrijf ze op en gooi ze weg. ...
  3. Buig negatieve gedachten om naar positieve gedachten. ...
  4. Realiseer je dat het tijd kost. ...
  5. Begin met affirmeren. ...
  6. Focus je op iets anders. ...
  7. Oefen om in het 'hier en nu' te leven. ...
  8. Trek je gedachten in twijfel.

Wat is een negatief lichaamsbeeld?

Een negatief lichaamsbeeld gaat gepaard met ontevredenheid over het eigen lichaam en een kwalijke beoordeling van bijvoorbeeld lichaamsgewicht, lengte, vorm, houding, en zichtbare spiermassa.

Hoeveel mensen hebben een negatief zelfbeeld?

💭 Er wordt nog niet zo lang onderzoek naar BDD gedaan. Hoeveel mensen in Nederland hiermee te maken hebben, is dan ook moeilijk in te schatten, omdat het niet altijd wordt herkend. Naar schatting is dit minstens 1 à 2 procent van de bevolking.

Wat is het verschil tussen zelfbeeld en zelfvertrouwen?

Zelfbeeld is de manier waarop je over jezelf denkt. Dit is medebepalend voor hoe je je voelt en welke acties je onderneemt. Het zelfbeeld heeft een grote invloed op het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf of op jezelf hebt, dat je jezelf de moeite waard vindt.