Kinderarbeid - educatieve film 2016 | UNICEF

Doet only aan kinderarbeid?

Gevraagd door: Robin Ahmadi  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (65 stemmen)

Wat nog lang niet duurzaam genoeg is aan ONLY
Daarbij halen ze via hetzelfde onderzoek nét geen voldoende voor allerlei regels als het gebruik van biologisch katoen, de arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, het gebruik van zandstralen, uitbannen van giftige stoffen en het beperken van de CO2-emissies.

Welke winkels doen aan kinderarbeid?

Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.

Waar komt de kleding van de only vandaan?

Aan alleen de Only jeans kun je al zien waar het merk voor staat en vandaan komt. Met de roots in Scandinavië is iedere collectie clean, van hoge kwaliteit en gemaakt om te dragen. Niet om in de kast te hangen. Daarnaast zijn alle Only kledingstukken nog eens erg betaalbaar, waardoor je een bijna perfect merk hebt.

Waarom is de kledingindustrie zo vervuilend?

Om kleding te maken zijn fossiele brandstoffen nodig. Synthetische kledingvezels worden bijvoorbeeld gemaakt uit aardolie. Ook kunstmest – vaak gebruikt bij de teelt van niet-biologische gewassen– wordt vaak geproduceerd uit fossiele grondstoffen. Bovendien wordt energie nog vaak opgewekt uit fossiele brandstoffen.

Welke kleding kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

28 gerelateerde vragen gevonden

Welke merken nemen afstand van kinderarbeid?

Stop Kinderarbeid heeft als doel het uitbannen van álle vormen van kinderarbeid. Daarom roepen we schoenenmerken op om hun productieketens vrij van kinderarbeid te maken.

Doet Adidas aan kinderarbeid?

De Duitse sportgigant maakt zich sterk voor de bescherming van mensenrechten. Zo hanteert het een verbod op kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie bij de productie in landen als China, Vietnam en Indonesië. Verder is Adidas glashelder over omkoping en corruptie.

Hoe vervuilend is kledingindustrie?

Vervuiling van de oceaan door kleding

Door het wassen van kleding komen er jaarlijks ongeveer 500.000 ton aan microvezels vrij. Dit staat ongeveer gelijk aan 50 miljard plastic flesjes. Microvezels zijn kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn. Verreweg de grootste boosdoener hiervan is de stof polyester.

Wat zijn de gevolgen van de kledingindustrie?

We houden van veel voor weinig en zien graag regelmatig een nieuwe collectie. Dit terwijl de mode- & textielindustrie naast de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld is. Goedkope kleding heeft vaak grote gevolgen voor het milieu en kan leiden tot ongelijkheid en slechte werkomstandigheden.

Hoe duurzaam is de kledingindustrie?

De kledingindustrie een van de meest vervuilende en mensonterende industrieën ter wereld. Slechts 1% van alle kleding wordt eerlijk geproduceerd. Meestal komt maar 0,6% van de prijs van een kledingstuk terecht bij de persoon die het heeft gemaakt.

Hoeveel winkels heeft ONLY wereldwijd?

ONLY has turned its success into know-how and in-depth experience in both retail and wholesale and is sold in more than 4500 stores worldwide.

Welke merken verkoopt ONLY?

  • JdY.
  • NEON & NYLON.
  • ONLY.
  • ONLY CARMAKOMA.
  • ONLY MATERNITY.
  • ONLY PETITE.
  • Only Play.
  • ONLY SHOES.

Doet Zara aan kinderarbeid?

Bijna alle grote modemerken zijn betrokken bij Oeigoerse dwangarbeid. Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.

Heeft de Primark kinderarbeid?

Primark zegt zelf niet samen te werken met leveranciers waar kinderarbeid voorkomt. Dit staat ook duidelijk aangegeven op hun website. De kleding die verkocht wordt bij de keten moet voldoen aan hun gedragscode. Alle beschuldigingen die Primark krijgt, worden zeer serieus genomen.

Doet HEMA aan kinderarbeid?

HEMA controleert dat er geen kinderarbeid wordt gebruikt voor de productie van HEMA-artikelen doormiddel van eigen inspecties en wordt dit ook extern door BSCI gecontroleerd.

Welke problemen zijn er in de kledingindustrie?

De kledingindustrie, ook wel mode-industrie genoemd, is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. Er zijn veel uitdagingen. Overproductie, afval, (kinder)arbeidsomstandigheden, grondstoffen, chemicaliën, watergebruik, toeleveringsketens om er een paar te noemen.

Wat zijn de gevolgen van onze verslaving aan spotgoedkope kleding?

Waar kleding voorheen werd gezien als een luxeproduct waar je lang mee moest doen, begint het steeds meer te lijken op een wegwerpproduct. Dat gaat ten koste van het milieu. Dat er grote hoeveelheden water, chemicaliën en pesticiden nodig zijn voor de productie van kleding, weten veel mensen.

Wat is de impact van fast fashion op het milieu?

Fast fashion is milieuvervuiling

De kledingindustrie zorgt voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot en voor 20% van het wereldwijde afvalwater. Voor het oogsten van katoen is bijvoorbeeld al enorm veel water en chemicaliën nodig om te zorgen dat de katoenplant volgroeit is.

Hoeveel CO2 uitstoot kledingindustrie?

Alleen al het maken van een enkele spijkerbroek produceert zo'n 33.4 kg aan CO2. De voetafdruk van een standard paar sneakers levert al gauw 14 kg CO2 op, terwijl een volledig katoenen t-shirt ook al zo'n 15 kg CO2 produceert. In totaal kost een simpel driedelig outfit al 62.4kg aan CO2.

Hoeveel CO2 stoot de kledingindustrie uit?

De kledingindustrie stoot, op olie-industrie na, de meeste Co2 uit. De sector stoot in totaal meer dan 10% van de wereldwijde Co2 uit, daarbij is de sector de veroorzaker van de helft van het afvalwater probleem: voor de productie van één T-shirt en spijkerbroek samen, kun je 175 keer in bad.

Wat is de meest vervuilende industrie?

De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Tevens zijn de productieomstandigheden waaronder de kleding wordt gemaakt vaak problematisch. Wereldwijd werken zo'n 47 miljoen mensen in de kledingindustrie, waarvan 85% vrouw.

Wat doet Adidas voor het milieu?

Adidas maakt al sinds 2018 gebruik van enkel duurzaam verbouwde katoen, en werkt sinds 2015 samen met Parley for the Oceans om polyester te produceren van plastic dat op stranden en in kustgebieden is verzameld. Adidas-ontwerpers houden in het ontwerpproces rekening met de herbruikbaarheid van hun producten.

Hoe duurzaam is Adidas?

Het Duitse merk Adidas is het meest duurzame modebedrijf ter wereld. Dat is gebleken uit onderzoek van ´Corporate Knights´, een Canadees onderzoeksbureau. Het onderzoeksbureau maakt jaarlijks een overzicht van de 100 meest duurzame merken, ´The Global 100´, en Adidas neemt de vijfde plaats in op deze lijst.

Doet Nike aan kinderarbeid?

Nike fel tegen kinderarbeid

De talrijke demonstraties en acties hadden effect. In 1998 deed Phil Knight een belofte: Nike zou een einde maken aan kinderarbeid en de omstandigheden in fabrieken gingen radicaal verbeteren.

Welke merken maken zich schuldig aan kinderarbeid?

Internationale kledingmerken zoals H&M, C&A, Esprit en Marks & Spencer dragen indirect bij aan kinderarbeid in Bangladesh. Door de lage lonen in de textielsector zien veel ouders zich genoodzaakt hun kinderen uit werken te sturen, stelt een studie van Stop Kinderarbeid en SOMO.