Warning signs of blood clotting

Doen bloedklonters pijn?

Gevraagd door: ir. Roos Hollander BA  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 5/5 (30 stemmen)

Bij een bloedklonter in het been kun je last hebben van pijn en zwelling. Meestal zit er ook vocht in je been, zodat je er putjes in kunt drukken (oedeem). Je been ziet er dikwijls dan ook wat glanzend uit en voelt soms warmer aan.

Hoe merk je dat je een bloedklonter hebt?

Als een bloedklonter de afvoer van het bloed naar het hart belemmert, kan het been zwellen, wat wel eens een trombosebeen wordt genoemd. Andere mogelijke symptomen zijn: een zwaar gevoel in het been. pijn die toeneemt bij het stappen (waardoor je moeite ervaart om te stappen)

Wat voel je bij een bloedstolsel?

Bloed of slijm ophoesten. Benauwdheid. Zwelling en pijn in het been. Bleekheid.

Kan een bloedprop pijn doen?

Bij een trombosebeen is een ader in uw been afgesloten door een bloedpropje. Hierdoor kan het bloed niet goed terugstromen en kan uw been opzwellen en pijn doen. Als u een wond heeft, ontstaat er een bloedstolsel zodat het bloed niet blijft stromen.

Wat zijn de eerste symptomen van trombose?

Trombose in uw been kan deze klachten geven:
  • Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen.
  • Uw been gaat pijn doen.
  • Uw been wordt vaak ook warm.
  • Bij een lichte huid wordt het been vaak ook rood. Bij een donkere huid is dat niet altijd te zien.

43 gerelateerde vragen gevonden

Kan een bloedprop vanzelf verdwijnen?

Vaak is er een bloedpropje aanwezig in uw lichaam waar u niks van merkt, doordat het lichaam het bloedpropje vanzelf oplost. Soms gaat het niet vanzelf over en stroomt het propje de bloedbaan in. Als het bloedpropje de doorgang van het bloed blokkeert, ontstaan er klachten.

Hoe gevaarlijk is een bloedklonter?

Een klonter in het oppervlakkig systeem noemen we een oppervlakkige veneuze trombose. Deze kan zeer uitgebreid maar is weinig gevaarlijk. Wanneer een klonter vormt in het diepe systeem, heb je een diepveneuze trombose. Dit is gevaarlijker omdat het kan leiden tot een longembolie.

Kan je een bloedklonter voelen?

Hoe kan je het herkennen? Als een bloedklonter een ader verstopt, ontstaat altijd een ontsteking van de bloedvatwand. Het gaat zeer dikwijls om een spatader. Je voelt dan een pijnlijke streng, en de zone rond de ontsteking wordt rood, warm en gezwollen.

Hoe kan je testen op trombose?

Bloedtest. Met een zogenaamde d-dimeertest kan de arts zien of er in uw bloed sprake is van stolselvorming. Op basis hiervan kan de arts vaststellen of er wel of geen verder onderzoek nodig is.

Hoe voelt trombose in kuit?

Trombose in uw been kan deze klachten geven: Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen. Uw been wordt vaak ook warm.

Wat voel je bij embolie?

Veelvoorkomende symptomen die horen bij een longembolie zijn een benauwd gevoel, pijn op de borst tijdens het ademhalen, een verhoogde hartslag en bloed ophoesten. De klachten bij een longembolie hangen af van een aantal dingen.

Wat is de oorzaak van een bloedklonter?

De bloedklonter is het gevolg van een trombose. Een trombose kan onder andere ontstaan door langdurig stilliggen of stilzitten, bijvoorbeeld na een operatie, tijdens een lange vliegtuigreis of als iemand een hele tijd in het gips moet. Maar meestal is er geen duidelijke oorzaak.

Hoe lang duurt het voordat trombose weg is?

Meestal krijgt u last binnen een jaar na de trombose. Soms gaan de klachten niet meer over. Ook heeft u na een trombosebeen een iets grotere kans dat u het weer krijgt.

Wat helpt tegen bloedklonters?

Levensbedreigende bloedstolsels worden soms behandeld door middel van trombolyse. Dan wordt een krachtig middel (van lichaamseigen enzymen urokinase, streptokinase en r-TPA) ingezet om de bloedsomloop zo snel mogelijk te herstellen. Meestal gebruik je heparine maar een korte periode.

Wat kun je doen tegen bloedklonters?

6 tips om een trombose te voorkomen
  1. vermijd te lang zitten. Je bloedsomloop wordt trager als je lang stilzit.. ...
  2. doe oefeningen. Met behulp van enkele eenvoudige oefeningen stimuleer je je bloedsomloop. ...
  3. behoud een gezond gewicht. ...
  4. stop met roken. ...
  5. draag loszittende kledij. ...
  6. praat met je dokter.

Waar zit de pijn bij longembolie?

pijn bij het ademen (op de borst of in de bovenrug) slijm met bloed ophoesten. hartkloppingen.

Waar zit trombose meestal?

Er zijn twee plaatsen waar trombose in een ader meestal ontstaat, namelijk de benen en de longen.

Kun je spontaan trombose krijgen?

Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat spontaan een stolsel. Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose.

Welke leeftijd komt trombose voor?

Trombose is zeker leeftijdgerelateerd, dus hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt. Als je jong bent is de kans op trombose ongeveer 1 op 10.000 en als je boven de 60 bent is het 1 tot 2 op 1000. Trombose is een volksziekte. De kans op een longembool ligt ongeveer ook in die orde.

Hoe voelt een ontstoken ader?

Bij een aderontsteking ziet u een soort dikke, harde kabel op uw been (of arm). Eromheen is het dik, rood en pijnlijk.

Hoe snel lost een bloedstolsel op?

Deze behandeling kan 6 uur tot een paar dagen duren. Meestal controleren we elke 6 à 8 uur of het stolsel al weg is. Als het bloedvat weer goed doorstroomt en het bloedvat helemaal is hersteld, stoppen we de behandeling. Het kan zijn dat de behandeling niet goed genoeg werkt.

Hoe weet je of je aders verstopt zitten?

Symptomen kransslagaderaandoening
  • onprettig gevoel of pijn op de borst (angina pectoris);
  • kortademigheid;
  • extreme vermoeidheid bij inspanning;
  • opgezette voeten;
  • pijn in uw schouder of arm;
  • Vrouwen kunnen last hebben van atypische pijn op de borst.

Wie heeft meer kans op trombose?

Ouderen (boven de 65 jaar), mensen die roken, mensen met overgewicht, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangeren, vrouwen in het kraambed en patiënten met bepaalde vormen van kanker hebben eveneens een verhoogde kans op trombose.

Kan trombose verdwijnen?

Trombose kan verdwijnen door middel van bloedverdunners, oefeningen en in het geval van trombosebeen: steunkousen. Maar ook dit verschilt per situatie. Een kwart tot de helft van de trombosepatiënten blijft na 2 jaar toch nog (lichte) klachten houden, zoals een zwaar gevoel in een been of arm.

Kan je oud worden met trombose?

Een trombosebeen of -arm of longembolie, en een groot deel van de hart- en herseninfarcten zijn vrijwel allemaal een gevolg van trombose. De impact van trombose is heftig: mensen kunnen er aan overlijden, moeten gedotterd worden, zijn de rest van hun leven beperkt of moeten langdurig medicijnen gebruiken.

Vorige artikel
Hoeveel kaneel per dag zwanger?
Volgende artikel
Wat is het nut van pijn?