Caring For Your Newborn

Wie zorgt voor de bevalling?

Gevraagd door: Sep Scholten  |  Laatste update: 7 februari 2024
Score: 4.3/5 (19 stemmen)

Verloskundige. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, je bevalling en je kraamperiode. Zij adviseert, ondersteunt en controleert je tijdens deze belangrijke periodes. Zij werkt in een verloskundigenpraktijk of kan ook in een ziekenhuis werken.

Hoe noem je iemand die helpt bij de bevalling?

Verloskundige in het ziekenhuis

Verloskundigen die in het ziekenhuis werken, worden klinisch verloskundigen of tweedelijns verloskundigen genoemd. Zij werken in de verloskamer, de polikliniek, de afdeling voor zwangeren of de kraamafdeling.

Wie zijn er betrokken bij een bevalling?

Tijdens je zwangerschap, je bevalling en na de geboorte van je baby zie je vaak verschillende zorgverleners: de verloskundige en de kraamverzorgende. De gynaecoloog doet de zwangerschapscontroles bij een medische indicatie.

Wat doet een vroedvrouw voor de bevalling?

Welke rol speelt de vroedvrouw bij de bevalling? "Ze checkt hoe je ontsluiting vordert, ze interpreteert de harttonen van de baby en ze verwittigt de arts op het juiste moment. Ze stelt je gerust en helpt je om je schaamte te overwinnen. Vooral bij een eerste kindje is er toch die schrik voor het onbekende.

Wat is het verschil tussen een gynaecoloog en een verloskundige?

Als je zwanger bent, begeleidt in principe een verloskundige je zwangerschap. Als er een medische indicatie is of als de moeder zwanger is van een meerling, dan begeleidt een gynaecoloog de zwangerschap.

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet een gynaecoloog tijdens bevalling?

Gynaecologen begeleiden en controleren, samen met de verloskundige en andere zorgverleners uit het ziekenhuis, vrouwen die (kans op) problemen hebben tijdens de zwangerschap of de bevalling.

Hoeveel keer moet je naar de gynaecoloog tijdens zwangerschap?

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Wat is het verschil tussen een vroedvrouw en een gynaecoloog?

Een gynaecoloog neemt de medische begeleiding van zwangerschappen en bevallingen op zich. Een vroedvrouw volgt je medisch en informatief op tijdens de zwangerschap en/of bevalling. Ze helpt je goed voorbereid te zijn op de bevalling en de periode nadien.

Hoe vaak komt vroedvrouw na bevalling?

Tijdens je zwangerschap kan je tot 12 keer een beroep doen op een controle of begeleiding door je vroedvrouw. Deze bezoekjes worden echter afgestemd met de controles die gebeuren door je gy- naecoloog en huisarts. Na je bevalling komt de vroed- vrouw de dag na je thuiskomst aan huis.

Wat is het verschil tussen verloskundige en vroedvrouw?

De term verloskundige is wat moderner, maar doet precies hetzelfde als de vroedvrouw. Vroedvrouw betekent van oorsprong 'wijze vrouw', de wijze vrouw die je door de hele zwangerschap begeleid, net zoals een verloskundige.

Hoe vaak gaat het mis tijdens bevalling?

Maar slechts ongeveer 15 procent van de vrouwen bevalt met een al dan niet geplande keizersnede. Die kans is nog kleiner als je al ooit vaginaal bevallen bent. En de - veel gevreesde - totaalruptuur komt maar in ongeveer 2-3 procent van alle bevallingen voor."

Welke 3 kenmerken kondigen het begin van de bevalling aan?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Waarom liggen vrouwen bij een bevalling?

Eén van de mooiste verschijnselen van de natuur waar we gebruik van kunnen maken, is de zwaartekracht. Als je liggend op je rug bevalt, maak je het je baby moeilijker om in te dalen en te draaien, waardoor de bevalling langer kan duren.

Wat doet het meest pijn bij een bevalling?

Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.

Wat is het verschil tussen een doula en een vroedvrouw?

De doula-begeleiding is een psychologische aanvulling op de medische zorg. Ze is geen vroedvrouw, wat een medisch beroep is. Ze voert nooit een medische handeling uit en neemt nooit medische verantwoordelijkheden. De doula is een soort bevallings-coach.

Doet persen pijn?

De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.

Wie moet je bellen als je gaat bevallen?

Bel je verloskundige wanneer:

Jij denkt dat de bevalling begonnen is. Je vliezen zijn gebroken (lees verder voor meer informatie). Je nog geen 37 weken zwanger bent en denkt dat de bevalling begonnen is. Je erg veel pijn ervaart en twijfelt; de verloskundige kan je dan advies geven.

Wat heeft de moeder nodig na de bevalling?

Thuis bevallen
  • Warme (lange) sokken.
  • IJskompressen.
  • Lippenbalsem.
  • Afvalemmer.
  • Vuilniszakken.
  • Haarelastiekje (voorkomt plakkerige haren vanwege een bezweet hoofd)
  • Voedingsbeha.
  • Ondersteek (te huur bij een thuiszorgwinkel)

Hoe lang na de bevalling mag je naar huis?

Wanneer mag je naar huis? Op de derde dag na de bevalling (bij een keizersnede op de vierde dag) ga je naar huis. Als er complicaties optreden, kan de opnameduur met goedkeuring van je gynaecoloog verlengd worden. De kinderarts en je gynaecoloog komen op de dag van ontslag bij je langs.

Wat doet de huisarts als je zwanger bent?

Je zult vooral bezoekjes brengen aan je verloskundige als je zwanger bent, maar voor sommige zaken kan je gewoon, net als buiten de zwangerschap, bij je huisarts terecht: Bij ziektes zoals een keelontsteking of een griepje. Bij ziektes waarvoor je antibiotica kan krijgen voorgeschreven door de huisarts.

Doet vroedvrouw een echo?

Controles en echografieën worden in het ziekenhuis uitgevoerd door een gynaecoloog (assistent of supervisor) of door de vroedvrouw.

Wat doet vroedvrouw tijdens zwangerschap?

Je vroedvrouw helpt je om de veranderingen in je lichaam beter te begrijpen. Ze leert je de verschillende stappen van een bevalling kennen en leert je te herkennen wanneer de bevalling op gang komt. Tijdens deze prenatale ontmoetingen ontdek je ook de ontwikkelingen die je baby doormaakt.

Hoe voorbereiden op gynaecoloog?

Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden. Ook helpt het als u een lijstje maakt met alles wat de gynaecoloog volgens u moet weten over uw klachten en een lijstje met alle vragen die u wilt stellen.

Welke gynaecoloog bij bevalling?

Doorgaans wordt uw bevalling uitgevoerd door uw gynaecoloog en een gynaecoloog in opleiding. Is uw gynaecoloog die dag niet aanwezig, dan zal uw bevalling worden uitgevoerd door de assistent-gynaecoloog en de gynaecoloog die op dat moment verantwoordelijk is voor het verloscomplex en de materniteit.

Vorige artikel
Wat doen autistische kinderen?