Sibling Placement and Contact in Out-of-Home Care

Wie zijn er betrokken bij een uithuisplaatsing?

Gevraagd door: Ben van Velthoven Bsc  |  Laatste update: 24 december 2023
Score: 4.2/5 (4 stemmen)

Uw advocaat of de advocaat van de andere ouder of verzorger (een advocaat inschakelen is niet verplicht, maar kan soms wel verstandig zijn) Een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming (alleen als de Raad voor de Kinderbescherming het verzoek tot uithuisplaatsing heeft ingediend)

Wie heeft het gezag bij een uithuisplaatsing?

Tijdens de uithuisplaatsing behoudt u het ouderlijk gezag over uw kind. Uw toestemming is dus nog steeds nodig voor zaken als inschrijving op een school of doktersbezoek. Wel “deelt” u uw gezag met de instelling waar uw gezinsvoogd werkt, omdat er bij een uithuisplaatsing ook een ondertoezichtstelling is.

Waar gaat een kind heen bij uithuisplaatsing?

Sommige kinderen en jongeren gaan naar een pleeggezin binnen de familie, bijvoorbeeld bij een tante of bij opa en oma. Dat wordt ook wel netwerkpleegzorg genoemd. Anderen wonen in een pleeggezin buiten hun familie of in een gezinshuis. In principe worden broers en zussen samen ergens geplaatst.

Wat krijgt Jeugdzorg voor een uithuisplaatsing?

Ouders die in een complexe scheiding verkeren, worden door de rechter onder toezicht van een gezinsvoogd geplaatst. Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar.

Wat gebeurt er na een uithuisplaatsing?

Bij een uithuisplaatsing gaat je hulpverlener samen met jou na welke hulp jij en je kind verder nodig hebben. Deze hulp is er zo veel mogelijk op gericht om de relatie tussen jou en je kind te herstellen en andere problemen te verhelpen of verminderen, zodat je kind snel weer thuis kan wonen.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt een uithuisplaatsing?

Het uit huis plaatsen duurt maximaal 1 jaar. Daarna kan de organisatie van de gezinsvoogd aan de rechter vragen om het uit huis plaatsen te verlengen. De verlenging is steeds voor maximaal 1 jaar. De uithuisplaatsing stopt als uw kind 18 jaar wordt.

Hoelang duurt een uithuisplaatsing?

Uithuisplaatsing mag maximaal 12 maanden duren en is meestal gekoppeld aan de duur van de ondertoezichtstelling. Verlenging is mogelijk.

Wat gebeurt er als je kind uit huis geplaatst wordt?

Wat gebeurt er bij uithuisplaatsing? Als de ouders of rechter besluiten het kind uit huis te plaatsen, zal het kind tijdelijk ergens anders gaan wonen. Dit is altijd voor maximaal 1 jaar en na ieder jaar kan het met nog een jaar worden verlengd tot het kind 18 jaar oud is.

Wat is een spoed uithuisplaatsing?

Procedure spoed-uithuisplaatsing kind

Bij een spoed-uithuisplaatsing werkt het anders. Er is geen periode waarbinnen ouders een verzoek tot spoed-uithuisplaatsing kunnen aanvechten. De spoed-uithuisplaatsing is direct van kracht en het kind wordt direct overgeplaatst naar een tehuis of pleeggezin.

Is veilig thuis hetzelfde als jeugdzorg?

Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.

Kan de jeugdzorg je kind afnemen?

Wanneer mogen ze je kind afpakken? Een kind wordt pas weggehaald door Jeugdzorg, als de kinderrechter daartoe beslist heeft. Er bestaat een Richtlijn Uithuisplaatsing die gaat over kinderen of jongeren die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst.

Kunnen je ouders je zomaar op straat zetten?

Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.

Kan vader kind bij moeder weghalen?

Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.

Wat is het verschil tussen gezag en voogdij?

Gezag betekent dat er zorg wordt gedragen voor de verzorging en opvoeding van een minderjarig kind. Gezag, uitgeoefend door een ouder, heet ouderlijk gezag. Voogdij is gezag dat wordt uitgeoefend door een ander dan de ouders.

Welke ouder heeft gezag?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.

Hebben ouders nog gezag bij OTS?

Bij een OTS houden ouders het gezag over hun kind. Wel zijn ze verplicht om mee te werken met de adviezen en aanwijzingen van de jeugdbeschermer. De ondertoezichtstelling is erop gericht de thuissituatie te verbeteren. Als dat niet lukt, kan de kinderrechter als laatste middel beslissen tot een uithuisplaatsing.

Welk land meeste uithuisplaatsingen?

Nederland, het land met de meeste uit huis plaatsingen van Europa. ederland is het land waarin de meeste kinderen uit huis worden geplaatst van Europa.

Wat kost een uithuisplaatsing?

In Nederland is dat het absurde aantal van vierhonderdtwintig kinderen per vijf miljoen inwoners! En dat kost ongeveer honderdvijftigduizend euro per jaar per kind, exclusief nog de therapieën die de jeugdigen nodig hebben.

Waarom zit je in de gesloten jeugdzorg?

Het gaat om kinderen die zichzelf beschadigen, het leven niet meer zien zitten, vastzitten in mensenhandel of kinderprostitutie en/of drank en drugs gebruiken. Ze worden in de gesloten jeugdzorg geplaatst met een machtiging van de kinderrechter om hen tegen zichzelf of hun omgeving te beschermen.

Hoe ziet een uithuisplaatsing eruit?

Een uithuisplaatsing houdt in dat een kind of jongere – al dan niet tijdelijk – ergens anders verblijft dan in zijn eigen gezin, bijvoorbeeld in een pleeggezin, gezinshuis of residentiële instelling. Een uithuisplaatsing kan zowel vrijwillig als gedwongen plaatsvinden.

Waar let de Kinderbescherming op?

De Raad voor de Kinderbescherming wordt geraadpleegd of ingeschakeld wanneer er ernstige zorgen zijn over de opgroei- en opvoedsituatie van een kind tussen de 0 en 18 jaar. De RvdK komt op voor deze kinderen door hun (gezins)situatie te onderzoeken en te adviseren over wat de beste oplossing is voor het kind.

Kan kind mede eigenaar worden van een huis?

Mogelijkheden om een kind mede-eigenaar te maken:

Een veelgebruikte methode is door een schenking van een deel van de woning aan het kind te doen. Hierdoor wordt het kind mede-eigenaar van het pand. Een andere mogelijkheid is om het kind als mede-eigenaar op te nemen in de eigendomsakte van het huis.

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Wat als je kind niet meer thuis kan wonen?

Kinderen die voor korte of langere tijd niet meer thuis kunnen wonen, gaan naar een pleeggezin, gezinshuis, leef- of behandelgroep, gesloten instelling of een crisisopvanggroep.

Hoe oud gaan kinderen het huis uit?

Gemiddeld gaan jongeren rond hun 24e het huis uit. Maar de gemiddelde leeftijd wordt steeds hoger, vooral doordat jongeren steeds moeilijker woonruimte kunnen vinden op de krappe woningmarkt. Tegenwoordig werken de meeste jongeren al wanneer ze uit huis gaan.

Volgende artikel
Kan een baby boos kijken?