GESLACHT BEPALEN VOLGENS DE CHiNESE KALENDER 📆 💙💖 ( 18 wk zwanger) 🤰🏼 | Bellinga Vlog #1992

Wie vraagt kinderbijslag aan vader of moeder?

Gevraagd door: ds. Lina van der Strigt AD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (9 stemmen)

De ouder in wiens huishouden het kind woont heeft recht op kinderbijslag. Als de andere ouder het kind ook onderhoudt, bijvoorbeeld door alimentatie te betalen, heeft ook deze ouder ook recht op kinderbijslag.

Wie krijgt de kinderbijslag vader of moeder?

De ouder bij wie het kind woont krijgt de kinderbijslag. Woont uw kind om beurten bij u en uw ex-partner? Dan heeft u misschien co-ouderschap .

Kan vader kinderbijslag aanvragen?

Dat kan vader of moeder zijn. Ook al loopt de aanvraag meestal via de vader, de uitbetaling gebeurt in principe aan de moeder. Ook bij een scheiding gaat de kinderbijslag voor de minderjarige kinderen in de eerste plaats naar de moeder.

Wie moet de kinderbijslag aanvragen?

Kinderbijslag aanvragen 1e kind

De gemeente geeft de aangifte van de geboorte van uw kind door aan de SVB. Ongeveer 2 tot 4 weken na de aangifte krijgt u van de SVB een brief. Daarna kunt u de kinderbijslag aanvragen op de website van de SVB. Daarvoor heeft u DigiD nodig.

Kunnen beide ouders kinderbijslag aanvragen?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de kinderbijslag uit. Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder.

39 gerelateerde vragen gevonden

Heeft elke ouder recht op kinderbijslag?

Er is kinderbijslag voor alle ouders, en er zijn tegemoetkomingen die afhankelijk zijn van het inkomen. Ga na waar je recht op hebt, zo loop je geen geld mis.

Kan kinderbijslag gesplitst worden?

Kinderbijslag verdelen

Bij co-ouderschap wordt de kinderbijslag standaard verdeeld tussen jullie, tenzij jullie samen afspreken dat de kinderbijslag aan één van jullie toekomt. Als jullie de kinderbijslag willen verdelen, hoeven jullie dit niet aan te vragen bij de De Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wie regelt de kinderbijslag?

De instantie die bepaalt of u in aanmerking komt voor kinderbijslag en de instantie die deze kinderbijslag uitbetaald is de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wie krijgt de kinderbijslag?

Woont of werkt u in Nederland en heeft u kinderen jonger dan 18 jaar? Dan kunt u waarschijnlijk kinderbijslag krijgen. Kinderbijslag is een bijdrage in de kosten voor de opvoeding en verzorging van uw kind(eren).

Hoeveel kinderbijslag 10e kind?

Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar bedraagt de kinderbijslag 268,95 euro per kwartaal. Voor kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar bedraagt de kinderbijslag euro 316,41 per kwartaal.

Hoeveel bedraagt de Adoptiepremie?

Hoeveel bedraagt de adoptiepremie? Voor een eerste adoptie bedraagt de premie 1.190,64 euro per kind. Bij een tweede adoptie heb je recht op 541,20 euro.

Hoe kind ten laste wijzigen van vader naar moeder?

Je bent aan een aantal voorwaarden gebonden om je “kind ten laste” te veranderen:
  1. de kinderen moeten op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn als de ouder die ze ten laste heeft;
  2. de kinderen moeten op 1 januari van het aanslagjaar deel uitmaken het gezin van de ouder.

Kan ex domicilie kind veranderen?

Vroeger kon een kind waarvan de ouders gescheiden zijn op het adres van één ouder een “hoofdverblijf” hebben. Nu kan je een kind ook inschrijven op het adres van de andere ouder, waar het kind zijn hoofdverblijf dus niet heeft. Hierdoor is het kind op het adres van beide ouders ingeschreven.

Welke partner krijgt kinderbijslag?

U kunt kinderbijslag krijgen als u met uw partner bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap heeft of samenwoont. U bepaalt samen wie de kinderbijslag krijgt.

Heeft kinderbijslag invloed op kinderalimentatie?

Wordt er kinderalimentatie betaald, dan is het belangrijk om hier ook de onderlinge afspraken over de kinderbijslag in te betrekken. De kinderbijslag wordt namelijk verrekend bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie.

Waar moet het kind ingeschreven staan?

Kinderen kunnen op slechts één adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP): de hoofdverblijfplaats. Wanneer kinderen in een co-ouderschap bij beide ouders wonen, moet er een keuze gemaakt worden op welk van beide adressen ze staan ingeschreven.

Welke ouder vraagt kinderbijslag aan?

De ouder in wiens huishouden het kind woont heeft recht op kinderbijslag. Als de andere ouder het kind ook onderhoudt, bijvoorbeeld door alimentatie te betalen, heeft ook deze ouder ook recht op kinderbijslag.

Wie krijgt kinderbijslag bij uithuisplaatsing?

Als uw kind uit huis is geplaatst, bijvoorbeeld in een pleeggezin of een instelling, kunt u toch kinderbijslag krijgen. Dat kan als u minstens € 416 per kwartaal bijdraagt aan het onderhoud van uw kind, bijvoorbeeld door het betalen van een ouderbijdrage aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).

Kan een kind op twee adressen ingeschreven staan?

Kan een kind twee officiële adressen hebben? Een kind kan maar op één adres officieel worden ingeschreven. Bij een scheiding zal de keuze dus nog steeds gemaakt moeten worden. Wel is het mogelijk om in het bevolkingsregister een vermelding toe te voegen van het adres van de andere ouder.

Kun je kinderbijslag met terugwerkende kracht ontvangen?

Als uw aanvraag te laat is ingediend bij de SVB, dan kan kinderbijslag met terugwerkende kracht worden toegekend. De maximaal terugwerkende kracht bedraagt één jaar. Alleen bij zeer uitzonderlijke omstandigheden zal een langere terugwerkende kracht worden gehanteerd.

Kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen?

In geval van co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Ieder kan dit voor zijn eigen deel van de kosten aanvragen. Daarbij gaat de Belastingdienst er van uit dat de ouders hun eigen aandeel in de kosten contractueel regelen met de kinderopvanginstelling.

Hoe vaak krijg je kinderbijslag?

U krijgt 4 keer per jaar kinderbijslag. De kinderbijslag wordt betaald in de eerste week van januari, april, juli en oktober.

Wat is domiciliefraude?

Als de huurder zijn hoofdverblijfplaats niet heeft in de sociale huurwoning en/of daar niet gedomicilieerd is, dan heet dat domiciliefraude. Dit is ook het geval bij een onrechtmatige bijwoonst.

Wat nodig om domicilie te veranderen?

Je doet dat: persoonlijk aan het loket van je gemeente; online of via de telefoon, als de gemeente dat toelaat. Informeer bij je gemeente om te weten hoe je best je adreswijziging aangeeft. Normaal moet je je adreswijziging aangeven binnen 8 werkdagen na je verhuis.

Wat is het verschil tussen hoofdverblijfplaats en domicilie?

Je domicilie of hoofdverblijfplaats is de plaats waar jij (en je gezin) gedurende het grootste deel van het jaar effectief verblijft. Je domicilie wordt bepaald door een feitelijke situatie en de vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen: de plaats waar je na het werk naartoe gaat.