Voorlichtingsfilm 'Kraamzorg'

Wat is de visie van de kraamzorg?

Gevraagd door: prof. Lotte Oosterhout Bsc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (31 stemmen)

Kraamzorg is de zorg die nodig is tijdens de (ongecompliceerde) bevalling ter ondersteuning van de kraamvrouw en haar partner. De kraamverzorgende biedt ondersteuning bij de medische zorg die wordt verleend door verloskundige, huisarts of gynaecoloog tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.

Wat is de doelstelling van de kraamzorg?

Kraamzorg begint bij de geboorte. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige of huisarts bij de bevalling. Ze is er dus vanaf het eerste moment om je te begeleiden en te adviseren. Je baby zelfstandig kunnen verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer oppakken is het doel van kraamzorg.

Waaruit bestaat de ketenzorg rondom een zwangere barende en kraamvrouw?

Wanneer een zwangere vrouw ervoor kiest haar kind poliklinisch onder begeleiding van de eigen verloskundige te krijgen, zal een kraamverzorgster het echtpaar begeleiden tijdens de bevalling en de verloskundige assisteren. De kraamverzorgster neemt daarna de zorg voor moeder en kind in de thuissituatie op zich.

Hoe is de prenatale zorg voor zwangeren in Nederland geregeld?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

20 gerelateerde vragen gevonden

Wie kijkt erop toe dat alles goed gaat in de kraamzorg?

Zij kijkt wat er nodig is en wat het beste is voor moeder en kind. Zij staat klaar met adviezen en kijkt ook naar oplossingen wanneer jullie er samen niet uitkomen. Ten alle tijden houdt je kraamverzorgende rekening met wat jullie nodig hebben. Borstvoeding is heel natuurlijk, maar het gaat niet altijd vanzelf.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Hoeveel uur krijg je kraamzorg?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49.

Hoeveel uur per dag komt de kraamzorg?

De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Wie controleert zorgaanbieders?

Toezicht door Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

De NZa houdt toezicht op het gedrag van zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Dit gebeurt op basis van bijvoorbeeld de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).

Wat kun je verwachten van de kraamzorg?

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Wat te verwachten in de kraamweek?

Kort door de bocht kun je concreet de volgende zaken verwachten in de kraamweek: De kraamverzorgster komt in huis en leert je partner en jou hoe je je baby verzorgt: voeden, luiers verschonen, in bad doen, temperatuur opmeten, etc. Jij rust uit en herstelt lichamelijk van de bevalling.

Wat is lekker om te eten tijdens de kraamweek?

Eet ijzerrijk

Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.

Wat doet de verloskundige in de kraamweek?

Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen. de verloskundige is medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Zij komt een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby.

Hoe lang duurt kraambed?

De kraamperiode duurt ongeveer 6 weken en de eerste 8-10 dagen daarvan wordt het kraambed genoemd. Tijdens het kraambed komen wij regelmatig langs om controles te doen bij moeder en kind.

Wat mag een kraamverzorgster niet doen?

Zij is absoluut geen huishoudelijke hulp. Ze hoeft dus niet de ramen te zemen, de keuken te dweilen of je keukenkastjes schoon te maken. Sommige kraamverzorgsters doen zonder problemen een extra klusje in huis, als ze daar tijd voor hebben. Maar ze mag deze taken dus ook weigeren.

Welk niveau is kraamzorg?

De branche-erkende opleiding of MBO-opleiding Kraamzorg (of: Kraamverzorgende) op MBO-niveau 3 is de perfecte studie voor jou als je wilt werken met pasgeborenen, hun moeders en het gezin. Deze studie leert hoe je hulp, adviezen en begeleiding geeft.

Waar moet je op letten bij kraamzorg?

De kwaliteit van zorg natuurlijk erg belangrijk, vraag je verloskundige of zij ervaring heeft met het kraamcentrum waar jij voor wilt kiezen. Er zijn verschillende vormen van kraamzorg, jij kiest wat het beste bij jullie past. Natuurlijk moet je dan wel weten wat je van een kraamverzorgster mag verwachten.

Wie vallen onder zorgaanbieders?

Een zorgaanbieder is: een zorginstelling die voldoet aan de criteria uit de Kwaliteitswet Zorginstellingen; Een beroepsbeoefenaar als bedoeld in de artikel 3 en 34 van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG).

Waar moet een zorginstelling aan voldoen?

Alle zorginstellingen moeten zorg leveren die voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Ze moeten bijvoorbeeld het zorgplan met cliënten bespreken, medezeggenschap regelen en een klachtenregeling hebben. Dit staat in de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz).

Wie controleert jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Hoe vaak komt kraamzorg?

Ieder gezin in Nederland heeft recht op minimaal 24 uur kraamzorg, verdeeld over 7 of 8 dagen. De kraamverzorgende komt dan bij je langs voor haar belangrijkste taken zoals de medische controles en hulp bij borstvoeding.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je Lunavi?

Je hebt maximaal recht op 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Geef je kunstvoeding (flesvoeding), dan heb je recht op maximaal 45 uur kraamzorg.

Hoeveel uur kraamzorg Na ziekenhuis?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Volgende artikel
Hoelang persen eerste kind?