7. Wanneer moet je ons bellen tijdens de bevalling?

Wie moet je bellen na bevalling?

Gevraagd door: bc. Cas Elbertse B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (44 stemmen)

Als er een probleem is, belt ze met de verloskundige of met de huisarts. In de dagen na de bevalling komt je verloskundige een keer bij je thuis. Dit is om te kijken hoe het met jou en je baby gaat. Na ongeveer 6 weken heb je nog een controle bij je verloskundige of gynaecoloog.

Welke hulp na bevalling?

Kraamzorg kan je helpen om in alle rust te genieten van je baby. Kraamzorg bestaat uit medische zorgverlening waarmee je opgevolgd wordt door een vroedvrouw. Voor de niet-medische zorgverlening is er kraamhulp waar een kraamverzorgster het extra paar handen zijn die je nodig hebt in je huishouden.

Wie bellen na Kraamweek?

In principe hebben wij de zorg overgedragen aan de huisarts en het consultatiebureau. Heb je een verloskundige vraag, bel ons dan gerust. Wij geven je graag nog enkele tips en adviezen ter ondersteuning voor de komende weken. In dit informatieblad bespreken we wat je kunt verwachten van de komende weken.

Hoelang na bevalling verloskundige bellen?

De eerste 24 uur na de geboorte is dit een ruime menstruatie, daarna neemt het in de loop van de kraamweken af en hoort na zes weken gestopt te zijn. Als je maandverband binnen een half uur vol is of als je meerdere stolsels ter grote van een vuist verliest, is dit een reden om ons te bellen.

Hoe lang ben je kraamvrouw?

U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.

17 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang met bh slapen na bevalling?

Houd de bh een week lang dag en nacht aan. Drink de eerste dagen niet meer dan u gewend bent.

Hoeveel uur slaap na bevalling?

Veel kinderen slapen vanaf een maand of 8 pas beter door. Doorslapen voor een baby is 5 à 6 uur slaap achter elkaar. Bij borstvoeding zijn nachtvoedingen goed voor het op gang komen en blijven van de melkproductie. Na de eerste weken wordt een kind wakkerder en soms onrustiger.

Hoe lang s middags rusten na bevalling?

Zorg voor de moeder na de bevalling

Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan.

Wat doet de verloskundige na de bevalling?

In de eerste 7 tot 10 dagen na de geboorte bezoekt de verloskundige je een aantal keer thuis. Je verloskundige geeft (samen met de kraamverzorgende) advies en begeleiding voor jou en je baby. Natuurlijk wordt weer zoveel mogelijk rekening gehouden met jullie persoonlijke situatie.

Wat na de kraamweek?

Na de kraamweek dragen wij en de kraamverzorgster de zorg voor jullie baby over aan het consultatiebureau en de huisarts. Het consultatiebureau zal binnen enkele dagen na het afsluiten van ons en de kraamverzorgster telefonisch contact met jullie opnemen om een huisbezoek af te spreken.

Hoe vaak controles kraamvrouw?

Tijdens de kraamweek worden dagelijks controles gedaan bij moeder en kind door de kraamverzorgende en door de verloskundige. Bij de kraamvrouw: temperatuur, polsslag, borsten, hoogte van de baarmoeder, bloedverlies en hechtingen bij een wond.

Hoe vaak komt verloskundige in Kraamweek?

De verloskundige

Wij komen in de kraamweek een aantal keren bij jullie langs, zo ongeveer: dag 1, 2, 3, 5,7 en 9. Als verloskundige zijn wij medisch eindverantwoordelijk.

Wie belt de kraamzorg?

Je verloskundige geeft aan wanneer je kraamzorg moet bellen. Soms neemt de verloskundige zelf contact op, soms bel je zelf.

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten.

Wat moet partner doen na bevalling?

Iets wat je moet regelen nadat je bevallen bent, is de aangifte van je kindje bij de gemeente. Je partner moet binnen 3 dagen na de geboorte jullie kind aangeven bij jullie gemeente. Als je partner je kindje voor de geboorte heeft erkend, dan moet hij het bewijs hiervan meenemen naar de aangifte.

Wat doet kraamzorg wel en niet?

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Wat is het verschil tussen verloskundige en kraamzorg?

Het verschil tussen een kraamverzorgende en een verloskundige is dat de verloskundige de gehele zwangerschap en de bevalling begeleidt en bij complicaties/bijzonderheden een verwijzing doet naar een gynaecoloog of kinderarts.

Wat heeft een moeder nodig na de bevalling?

Checklist - Wat heb je nodig?
  • 2 pakken normaal maandverband.
  • 2 pakken kraamverband.
  • 5 celstof matjes.
  • 1 digitale thermometer.
  • zakjes voor het weggooien van maandverband.
  • 1 maatkan of fles met brede hals om te spoelen na toiletgebruik.

Hoe vaak komt verloskundige na bevalling?

Gemiddeld komen wij 3 keer langs voor een huisbezoek. Rond dag 8 komen wij langs om het kraambed af te sluiten. In sommige gevallen is verlenging van een kraambed wenselijk waarbij de kraamzorg tot en met dag 10 kan ondersteunen.

Hoe lang geen traplopen na de bevalling?

Adviezen voor het bekken in de kraamperiode

De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!

Wat mag je niet eten na de bevalling?

Na de bevalling mag je in principe alles weer eten en drinken. Geef je borstvoeding? Het veiligst is om helemaal geen alcohol te drinken. Eventueel kun je één glas drinken, liefst direct na een voeding en minstens 3 uur vóór de volgende voeding.

Hoeveel gewicht verlies je direct na de bevalling?

Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.

Waarom zo vooral bevalling s nachts?

Het komt regelmatig voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van voorweeën. Deze voorweeën komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Je voelt je baarmoeder hard worden, ze zijn ook wel wat pijnlijk, nog niet zo erg als ontsluitingsweeën, maar pijnloos zijn ze zeker niet.

Wat is golden hour bij bevalling?

Het eerste uur van contact tussen moeder en kind wordt ook wel 'sacred hour' genoemd. Een belangrijk uur voor een optimale band tussen moeder en kind. Na de geboorte droogt onze verloskundige de baby af, geeft hem een mutsje en legt hem direct bij u op de borst. Ook wordt uw kind afgenaveld, meestal door de vader.

Is de baby wakker tijdens bevalling?

In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.