Wie kan een OTS aanvragen?
Gevraagd door: drs Yassin de Haan | Laatste update: 1 februari 2024Score: 4.4/5 (64 stemmen)
aanvragen. Mensen die dit wel kunnen zijn de ouders van het kind, iemand anders die het kind verzorgt en opvoedt, de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie*. Deze mensen kunnen bij de kinderrechter een verzoek voor O.T.S. indienen, waarna de kinderrechter een onderzoek zal laten verrichten.
Wie kan OTS opleggen?
U en uw kind zijn verplicht deze hulp te accepteren. Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van een ots die de kinderrechter oplegt. Gemeenten maken hiervoor afspraken met gecertificeerde instellingen die in hun regio de maatregel uitvoert.
Wat zijn de gronden voor een OTS?
- Een kind zodanig opgroeit dat hij in zijn ontwikkeling ernstig wordt bedreigd;
- Ouders de zorg die nodig is om die bedreiging op te heffen niet voldoende accepteren;
- Verwacht wordt dat ouders binnen een voor het kind aanvaardbare termijn hun opvoedingsverantwoordelijkheid zullen waarmaken.
Hoe komt een OTS tot stand?
Een ondertoezichtstelling (hierna: ots) is een verzoek dat de Raad voor de Kinderbescherming indient bij de rechtbank. Dit gebeurt nadat zij onderzoek heeft gedaan en zij van mening is dat er ernstige zorgen zijn over de ontwikkeling van een kind.
Wie heeft het gezag bij een OTS?
Bij een OTS behouden beide ouders het ouderlijk gezag. Zij zijn wel verplicht om de aanwijzingen van de gezinsvoogd op te volgen. De gezinsvoogd krijgt zelf geen gezag over het kind waarop hij toeziet. Daarin verschilt een gezinsvoogd van een voogd.
Kun je OTS weigeren?
U mag ervoor kiezen helemaal niets te doen. Alleen beslist de kinderrechter dan over een OTS zonder te weten wat u vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post.
Hebben ouders nog gezag bij OTS?
Bij een OTS houden ouders het gezag over hun kind. Wel zijn ze verplicht om mee te werken met de adviezen en aanwijzingen van de jeugdbeschermer. De ondertoezichtstelling is erop gericht de thuissituatie te verbeteren. Als dat niet lukt, kan de kinderrechter als laatste middel beslissen tot een uithuisplaatsing.
Wat doet een gezinsvoogd bij OTS?
De gezinsvoogd helpt ook om problemen bij de opvoeding op te lossen. U bespreekt belangrijke beslissingen over uw kind eerst met de gezinsvoogd. Bijvoorbeeld het zoeken van een andere school. Het doel van ondertoezichtstelling is dat u na een tijd weer zelf verantwoordelijk bent voor de opvoeding.
Wat kost een OTS?
Voor een procedure over ondertoezichtstelling betaalt u geen kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter: griffierechten.
Wat zijn je rechten bij een OTS?
Bij ondertoezichtstelling krijgt u verplicht hulp bij het opvoeden van uw kind. Bijvoorbeeld omdat de ontwikkeling van uw kind in gevaar is. U krijgt een gezinsvoogd die samen met u beslissingen neemt over uw kind. U houdt zelf het ouderlijk gezag.
Wat mag je verwachten van een gezinsvoogd?
Wat is de rol van de gezinsvoogd? De gezinsvoogd begeleidt het kind en helpt ouders bij het oplossen van opvoedingsproblemen. Hij of zij geeft zo nodig aanwijzingen die ouders moeten opvolgen. Het is de taak van de gezinsvoogd om het welzijn van het kind in de gaten te houden en in te grijpen wanneer dat nodig is.
Wat gebeurt er als OTS niet werkt?
Wat gebeurt er als OTS niet werkt? Jeugdzorg kan de rechter telkens verzoeken om de OTS met een jaar te verlengen. Als u het als ouder niet eens bent met deze verlenging, dan kunt u hiertegen in verweer gaan bij de rechter.
Hoe voorkom je OTS?
- Tip 1: Hou de betrokken instanties te vriend. ...
- Tip 2: Regel concrete hulp in een vrijwillig kader. ...
- Tip 3: Ontken niks, maar praat mee. ...
- Tip 4: Schakel een gespecialiseerde jeugdrecht advocaat in.
Wat is het verschil tussen OTS en voogdij?
Bij een OTS ligt het gezag bij de ouders, maar dat is meestal wel beperkt. De gezinsvoogd neemt samen met de ouders de beslissingen, maar de gezinsvoogd kan ook beslissingen nemen als de ouders het daar niet mee eens zijn. Een voogd heeft ook het gezag over een kind. De ouders hebben dan geen gezag meer.
Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?
ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind. te zware zorg vanwege een handicap of ernstige gedragsproblematiek bij het kind.
Wat is het verschil tussen OTS en Vots?
De voorlopige ondertoezichtstelling, die ook wel VOTS genoemd wordt, en de doorsnee ondertoezichtstelling, die ook wel OTS genoemd wordt. Beide kinderbeschermingsmaatregelen worden in beginsel op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming door de kinderrechter over uw kind(eren) uitgesproken.
Wat kan de kinderbescherming doen?
In Nederland beschermt de Raad voor de Kinderbescherming dat recht voor kinderen die in hun ontwikkeling worden bedreigd. En voor hen die worden verdacht van of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit. Daarnaast voeren we taakstraffen uit en geven we advies bij adoptie, pleegzorg en complexe scheidingen.
Wat is onder toezicht stellen?
Wat is ondertoezichtstelling? Een ondertoezichtstelling is een vorm van gedwongen hulp. Een kind krijgt dan een gezinsvoogd (ook wel jeugdbeschermer genoemd) toegewezen voor de periode van maximaal één jaar. Soms gaat het om meer kinderen in een gezin.
Hoe lang duurt een onderzoek van Raad van kinderbescherming?
Hoe lang duurt een ondertoezichtstelling (OTS)?
Een ondertoezichtstelling (OTS) duurt maximaal 1 jaar. De rechter bepaalt hoe lang de OTS nodig is. Hij kijkt daarbij hoe ernstig de problemen zijn in uw gezin en/of met uw kind en welke doelen er gehaald moeten worden.
Kan ik een andere gezinsvoogd krijgen?
- gemotiveerd vragen om een andere gezinsvoogd. De gecertificeerde instelling beslist hierover zelf; - een verzoek indienen bij de rechtbank voor een andere gecertificeerde instelling; - een bemiddelingsgesprek vragen bij de rechter.
Kan moeder omgangsregeling weigeren?
De moeder is tegenwoordig niet meer verplicht om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader.
Hoeveel verdiend een gezinsvoogd?
Als gezinsvoogd verdien je een bruto maandsalaris van ongeveer € 2.720,- exclusief 8 procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Je salaris loopt maximaal op tot €4.095,- per maand. Daarnaast mag je rekenen op een vergoeding voor onregelmatige diensten.
Hoe krijg je een moeder uit ouderlijke macht zetten?
Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.
Waar heeft een vader zonder gezag recht op?
Toelichting. De niet-gezagdragende ouder is geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind (meer). Dit betekent dat hij geen beslissingsrecht (meer) heeft over behandelingen van het kind. Ook heeft hij er geen recht meer op om het dossier van het kind in te zien.
Kan de jeugdzorg je kind afnemen?
Wanneer mogen ze je kind afpakken? Een kind wordt pas weggehaald door Jeugdzorg, als de kinderrechter daartoe beslist heeft. Er bestaat een Richtlijn Uithuisplaatsing die gaat over kinderen of jongeren die gedwongen of vrijwillig uit huis worden geplaatst.
Hoe lang krijg je Borstvoedingsverlof?