Wie kan een melding doen bij veilig thuis?
Gevraagd door: dr.h.c. Laura Vink AD | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.6/5 (28 stemmen)
Iedereen kan een melding doen. Veilig Thuis praat uitgebreid met degene die de melding doet over de zorgen.
Wie mag melding maken bij Veilig Thuis?
Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen contact opnemen met Veilig Thuis als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen.
Kun je anoniem melding doen bij Veilig Thuis?
Tijdens het chatten kunnen wij wel adviseren over het maken van een melding. Het chatten met Veilig Thuis is 100% anoniem. Wij weten niet wie jij bent en dit hoef je ons ook niet te vertellen. Het chatgesprek is niet terug te herleiden naar jou als persoon.
Wat gebeurt er als er een melding komt bij Veilig Thuis?
Als je hulp nodig hebt, draagt Veilig Thuis de melding over aan het lokale team van de gemeente waarin je woont. Daarna stopt de betrokkenheid van Veilig Thuis. In het lokale team zitten professionals die jou verder kunnen helpen. Het team neemt contact met jou op om de melding te bespreken.
Wie doet zorgmelding?
Medewerkers en/of specialisten van het ziekenhuis maken zich zorgen over u en/of uw kinderen. Daarom hebben zij in het kader van de meldcode een verplichte zorgmelding gedaan bij Veilig Thuis.
Doet politie altijd melding bij veilig thuis?
Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.
Wie controleert veilig thuis?
Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Hoelang duurt melding veilig thuis?
Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is.
Welke meldingen worden door veilig thuis gemonitord?
Welke casussen worden gemonitord? Alle casussen waarbij Veilig Thuis de veiligheidsvoorwaarden heeft vastgesteld, worden gemonitord.
Kun je veilig thuis weigeren?
Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.
Wat wordt er gedaan met een anonieme melding?
Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Kloppen de gegevens in de melding en is er meer over een persoon of adres bekend? Nader onderzoek moet nieuwe feiten opleveren. Als die feiten de anonieme tip onderbouwen, kan de politie overgaan tot actie.
Wat gebeurt er bij een zorgmelding?
De melding komt terecht bij een zorginstelling of de gemeente. Als er kinderen bij betrokken zijn, gaat de melding naar Veilig Thuis. Daar wordt eerst gekeken hoe ernstig de situatie precies is. Dan kan Veilig Thuis zelf een onderzoek starten, maar een melding kan ook worden doorgestuurd naar een lokale hulpverlener.
Wat is een onveilige thuissituatie?
Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren. Misschien heeft uw kind ernstige gedragsproblemen of zijn er ruzies door schulden of een verslaving. Ook kan één van de of beide ouders last hebben van psychiatrische problemen.
Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?
- Stap 1: In kaart brengen van signalen.
- Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
- Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
- Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.
Wat gebeurt er als je een melding doet bij de politie?
Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.
Wat is een verontrustende situatie?
Er is sprake van verontrusting wanneer: de ontwikkelingskansen van een minderjarige bedreigd worden (de provisie-, protectie- of participatierechten van de minderjarige worden geschonden); de (psychische, fysieke of seksuele) integriteit van een minderjarige of van één of meer gezinsleden worden aangetast.
Wat is het verschil tussen een adviesvraag en een melding Veilig Thuis?
Anoniem melden
Professionals kunnen hun vragen en zorgen anoniem voorleggen. Bij een adviesvraag noteert Veilig Thuis geen gegevens van de betrokkenen. Een professional kan alleen bij hoge uitzondering anoniem blijven bij een melding: als open melden de veiligheid van het kind of de professional zelf in gevaar brengt.
Wie kan melding doen bij inspectie?
Als patiënt, cliënt of betrokkene kunt u een klacht melden via het Landelijk Meldpunt Zorg. Het Landelijk Meldpunt Zorg is een aparte afdeling van IGJ en werkt nauw samen met de inspecteurs.
Hoe anoniem is een anonieme melding?
De anonimiteit van de melder wordt verder beschermd door technische maatregelen en jurisprudentie. Alleen volledig anonieme meldingen worden doorgestuurd naar onze partners. Zo komen er geen gegevens van jou in het dossier van de verdachte terecht. Je hoeft dus ook niet te getuigen in een rechtzaal.
Wat is melding maken van?
gewag maken van, melding maken van, reppen over, reppen van. Iemand in kennis stellen van een feit. Iemand te kennen geven dat iets geschied is laat in het midden of dit door woorden of teekens geschiedt.
Wat is verschil tussen melding en aangifte?
Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.
Wat is een valse melding?
Als je een valse melding doet (dit betekent: zeggen dat er iets gebeurt, wat niet waar is), of misbruik maakt van 112 (alleen bellen en de verbinding verbreken of lachen, schreeuwen, schelden, etc.), dan pleeg je een misdrijf. Dat wil zeggen dat het als een zwaar vergrijp wordt gezien. De politie zal dus ingrijpen.
Welke gegevens moet je altijd doorgegeven bij een melding?
- Naam en telefoonnummer van de melder.
- exacte plaats van het incident (adres / kamer / etage)
- Welke huldienst er nodig is (brandweer / ambulance / poltie).
- Wat er aan de hand is (reanimatie gestart / benauwdheid / ernstige bloeding).
Hoe geef je iemand aan die zwart werkt?
Op Ik wil Fraude melden vindt u een online formulier, waarmee u de fraude kunt melden. U kunt hier ook meer informatie vinden over de FIOD. Grootschalige belastingfraude of financiële fraude door de georganiseerde criminaliteit? Neem dan contact op met het Team Criminele Inlichtingen.
Waarom anonieme aangifte?
Het verbergen van de identiteit van een slachtoffer kan alleen als er goede redenen zijn om bang te zijn voor wraakacties. De rechter-commissaris beslist uiteindelijk of iemand anoniem aangifte mag doen. Op deze pagina vind je alle informatie die je moet weten over het doen van aangifte.
Is fietsen zonder licht strafbaar?
Kunnen suikerbonen vervallen?