Wie erft van tante zonder kinderen?
Gevraagd door: ing. Guusje de Wit | Laatste update: 17 december 2023Score: 4.7/5 (36 stemmen)
Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.
Wie erft bij overlijden tante?
grootouders; ooms en tantes. Is een oom of tante verleden? Dan erven diens kinderen samen het erfdeel van hun ouder (en zo verder).
Wie erft van oom en tante zonder kinderen?
Wie zijn dit in het geval een alleenstaande zonder kinderen komt te overlijden? Dat zijn de ouders, broers en zussen. Ouders, broers en zussen erven voor gelijke delen, waar het deel van ieder der ouders tenminste 1/4e deel is.
Wie krijgt erfenis als je geen kinderen hebt?
Maar wat gebeurt er als de laatste van jullie overlijdt? Er is dan geen wettelijke partner meer die van je erft en er zijn geen kinderen. De wet zegt dat dan de ouders, samen met broers en zussen, erfgenaam zijn.
Hebben neven en nichten recht op erfenis?
Volgens het wettelijk erfrecht erven neven en nichten nog steeds gewoon als u geen testament hebt en hun vader of moeder, uw broer of zus is vooroverleden. Deze nichten en neven erven dan door middel van het plaatsvervullingsrecht.
Kan ik erven van een tante?
Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen. Dat zijn dus ooms, tantes en/of neven en nichten. Als ook in deze groep niemand meer leeft, gaat dit nog een generatie verder: naar overgrootouders en hun afstammelingen.
Hoeveel erfbelasting van tante aan nicht?
Over de volgende € 130.424 betaal je 10%. En daarboven 20%. Maar je zult maar een neef of nicht zijn. Dan geeft de fiscus maar een vrijstelling tot € 2.274 en de tarieven worden respectievelijk 30% en 40%.
Wat regelen als je geen kinderen hebt?
Iemand zonder kinderen kan baat hebben bij het maken van een testament. Zonder testament zijn familieleden gezamenlijk erfgenaam. Dit kunnen vader, moeder, broers en zussen zijn, maar als die al zijn overleden, kunnnen het ook neven en nichten zijn.
Wie verdeelt de erfenis zonder testament?
Erfgenamen en boedelvolmacht
Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.
Wie verdeelt de erfenis?
Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.
Wat ben ik van mijn oom en tante?
Neef (m.) en nicht (v.) zijn twee verschillende familierelaties: Een zoon respectievelijk dochter van iemands broer/zus, ook wel oomzegger of tantezegger.
Kan ik erven van mijn oom?
Onder het nieuwe erfrecht genieten enkel de langstlevende huwelijkspartner en de kinderen nog van een voorbehouden erfdeel. U en uw broer zijn, net als uw neven, wél 'wettelijke' erfgenamen van uw oom. Dat wil zeggen dat u volgens de wettelijke erfopvolgingsregels recht heeft op een deel van de erfenis.
Wie erft er als er geen testament is?
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Heb je recht op een vrije dag bij overlijden tante?
De overledene kan daarnaast de broer of zus van jou of je partner zijn. Dat heet ook wel de tweede graad van de zijlijn. Bij bijvoorbeeld het overlijden van een oom, tante, neef of nicht kun je dit verlof niet opnemen. Uiteraard kun je dan wel een vrije dag opnemen voor de begrafenis, maar dit kost je vakantie-uren.
Hoeveel erfbelasting betalen bij overlijden tante?
Erven van niet-familieleden/anderen
Wie erft van een ver familielid (zoals een neef, een tante, een oom...) of een andere persoon (bijvoorbeeld een goede vriend), wordt belast aan de hoogste belastingtarieven (25% tot 55%).
Wat gebeurd er als je dood gaat en geen familie hebt?
Afwikkeling van de nalatenschap als er geen erfgenamen zijn
Blijkt dat er geen erfgenamen zijn, dan zal de overheid de nalatenschap verder afwikkelen. Dit is ook het geval als de erfgenamen de afwikkeling niet oppakken of als alle erfgenamen besluiten de erfenis te verwerpen.
Is het erg als je geen testament hebt?
Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.
Heb je altijd recht op je legitieme portie?
Legitieme portie
Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft.
Wie betaalt de notaris bij erfenis?
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Wie zijn de wettelijke erfgenamen?
- echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
- ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
- grootouders.
- overgrootouders.
Waar wonen kinderen zonder ouders?
Kinderen die voor korte of langere tijd niet meer thuis kunnen wonen, gaan naar een pleeggezin, gezinshuis, leef- of behandelgroep, gesloten instelling of een crisisopvanggroep.
Kan je een huis erven zonder belasting te betalen?
Hoeveel erfbelasting u moet betalen, hangt af van uw relatie met de overledene. En van het bedrag dat u erft. Als de waarde lager of gelijk is aan een bepaald bedrag, betaalt u geen erfbelasting (een vrijstelling).
Hoe voorkom je dat je erfbelasting moet betalen?
- Schenken.
- Schenken op papier.
- Gebruik maken van de WOZ-waarde.
- Check jouw huwelijkse voorwaarden.
- Stel een goed testament op.
- Denk na over wie er erven.
- Verspreid jouw erfenis over zoveel mogelijk erfgenamen.
- Geef aan een goed doel.
Wat als er geen geld is om erfbelasting te betalen?
Wat als je deze erfbelastingen niet kan betalen? Dan heb je 2 opties: ofwel dien je een gemotiveerd verzoek in bij de ontvanger van het kantoor Rechtszekerheid. Deze ambtenaar kan beslissen of je uitstel van betaling krijgt. Maar ook hier bestaat de kans dat je nalatigheidsinteresten moet betalen.
Is rijst lactosevrij?
Waarom baby onrustig tijdens borstvoeding?