Inheritance Rights of a Surviving Spouse and Children of a Deceased Parent

Wie erft van overleden zus?

Gevraagd door: bacc. Carlijn Coşkun  |  Laatste update: 28 november 2023
Score: 4.9/5 (60 stemmen)

Je bent de erfgenaam van jouw broer of zus als die zelf geen erfgenamen in de eerste graad had. Dus geen kinderen en geen echtgenoot (of geregistreerd partner). Je broer of zus moet ook geen testament hebben gemaakt, waarin hij of zij andere erfgenamen aanwees.

Wie zijn de erfgenamen bij overlijden zus?

Wie zijn de erfgenamen bij het overlijden van een broer of zus?
  • Kinderen en/of de echtgenoot (of geregistreeerd partner) van uw broer of zus zijn de eerst aangewezen erfgenamen, of (achter)kleinkinderen;
  • Daarna volgen ouders, broers en zussen en hun afstammelingen.

Wie erft van zus zonder kinderen?

Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet.

Wie erft eerst ouders of broers en zussen?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Wat erven broers en zussen?

Verdeling erfenis onder ouders, broers en zussen

Bij 5 of meer erfgenamen is het erfdeel per persoon kleiner dan 25%. Ouders krijgen dan toch 25% en het erfdeel van de broers en zussen wordt dan kleiner. Halfbroers en -zussen erven de helft van wat broers en zussen erven.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Wie is erfgenaam als je geen kinderen hebt?

Hebt u geen kinderen? Zonder testament erft uw partner na uw overlijden uw erfenis. Als die vervolgens ook overlijdt, gaat de erfenis naar diens bloedverwanten. Naar ouders, broers, zussen en hun kinderen.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Welke 4 Orden bestaan er bij erfgenamen?

Het erfrecht verdeelt de erfgenamen in 4 groepen:
  • echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
  • ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
  • grootouders.
  • overgrootouders.

Wat gebeurt er na overlijden zonder testament?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wat regelen als je geen kinderen hebt?

Iemand zonder kinderen kan baat hebben bij het maken van een testament. Zonder testament zijn familieleden gezamenlijk erfgenaam. Dit kunnen vader, moeder, broers en zussen zijn, maar als die al zijn overleden, kunnnen het ook neven en nichten zijn.

Kun je een broer of zus onterven?

Ja, al je familieleden kun je onterven. Alleen je eigen kinderen kunnen in beperkte mate iets tegen hun onterving doen. Alle andere familieleden, ouders, grootouders, broers, zusters, neven en nichten, hebben geen enkele mogelijkheid om zich tegen een onterving te verzetten.

Wie erft van een kinderloos koppel?

Op de nalatenschap zal het wettelijke erfrecht van toepassing zijn. Bij kinderloze echtparen erft de langstlevende echtgenoot in principe de volle eigendom van het deel van de eerststervende in de gemeenschap én van de goederen die tussen de echtgenoten in exclusieve onverdeeldheid waren (art. 745bis, §1, lid 2-3 BW) .

Wat is de volgorde van erfopvolging bij versterf?

Volgorde van erfopvolging krachtens de wet

b. de ouders van de erflater tezamen met diens broers en zusters; c. de grootouders van de erflater; d. de overgrootouders van de erflater; De afstammelingen van een kind, broer, zuster, grootouder of overgrootouder worden bij plaatsvervulling geroepen (art.

Is zus erfgenaam?

Wettelijke erfgenamen

Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten. Overgrootouders en hun afstammelingen.

Van wie is het huis na overlijden?

In de wet staat wie jouw koophuis erven als je komt te overlijden. Wil je liever dat je koopwoning naar iemand anders gaat? Dan moet je een testament of een samenlevingscontract opstellen.

Hoe worden erfgenamen verwittigd?

Als een van je erfgenamen vóór jou sterft, wordt zijn plaats in de erfopvolging ingenomen door zijn afstammelingen. Bij voorbeeld als je zoon vóór jou overlijdt, dan nemen zijn kinderen (je kleinkinderen) zijn plaats in. Zij nemen de rechten van je zoon over.

Wie mag niet erven?

Iemand die onwaardig is, erft niet.

Ook wanneer hij de erflater heeft gedwongen of verhinderd heeft een testament te maken of wanneer hij het testament van de erflater heeft weggemaakt of vervalst, is iemand onwaardig om te erven.

Kan een gemachtigde geld opnemen na overlijden?

Was jij of bij leven van de rekeninghouder gemachtigd voor toegang tot de rekeningen? De machtiging vervalt na overlijden. Dat betekent dat je geen geld op kunt nemen.

Hoe lang duurt het voordat je de erfenis krijgt?

Dit duurt in veel gevallen gemakkelijk een jaar. In ingewikkeldere situaties kan dat oplopen tot een meerdere jaren. Een legaat wordt meestal eerder uitgekeerd of uitbetaald. Als het gaat om een legaat van een specifiek goed, dan kan dat in de eerste maanden na het overlijden al het geval zijn.

Hoe kom je erachter of er een testament is?

Testament zoeken bij Centraal Testamentenregister

In het online register kunt u gelijk een notaris bij u in de buurt zoeken. Die kan het testament dan voor u opvragen. U kunt ook gratis schriftelijk vragen of een overledene een testament heeft.

Is een notaris nodig bij een erfenis?

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Kan je iedereen erfgenaam maken?

In uw testament kunt u iedereen tot erfgenaam benoemen. Als erfgenaam delen ze in uw hele nalatenschap, dus ook in eventuele schulden.

Volgende artikel
Kan tumor verdwijnen?