Erven: wie heeft recht op wat?

Wie erft van kinderloos echtpaar?

Gevraagd door: Benthe Keskin  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (73 stemmen)

Wanneer uw getrouwd bent (of geregistreerd als partner) dan bepaalt de wet dat uw partner automatisch erfgenaam is. Echter, als de laatste van beiden overlijdt, dan erven alleen de bloedverwanten van deze persoon. De erfenis gaat dan naar de ouders, broers en zussen van de laatst overgebleven echtgenoot.

Wie erft bij overlijden kinderloos echtpaar?

Bij kinderloze echtparen erft de langstlevende echtgenoot in principe de volle eigendom van het deel van de eerststervende in de gemeenschap én van de goederen die tussen de echtgenoten in exclusieve onverdeeldheid waren (art. 745bis, §1, lid 2-3 BW) .

Hoe kom je te weten of je erfgenaam bent?

In een testament staat wie de erfgenamen van de overledene zijn. Als u wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat is, kunt u of kan uw notaris contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR).

Heeft aangetrouwde familie recht op erfenis?

Aangetrouwde familieleden (met uitzondering van de echtgenoot/geregistreerd partner) zijn geen bloedverwanten, maar aanverwanten. Zij kunnen alleen erven als de overledene hen in zijn testament tot erfgenaam heeft benoemd. De wet verdeelt bloedverwanten in 4 groepen. Deze groepen erven ook in de navolgende volgorde.

Wie erft van jou als je geen kinderen hebt?

In deze reeks worden de kinderloze erflaters nader bekeken. Bijgevolg zijn er per definitie geen afstammelingen, en dus ook geen eerste orde. De nalatenschap van een kinderloze erflater zal, indien deze broer(s) en/of zus(sen) nalaat, vererven naar zijn broer(s), zus(sen) en ouders (i.e. de tweede orde).

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat is kleine Kloving?

Vooreerst is er het principe van de kleine kloving. Stel u hebt een broer, maar ook een halfzus. In dat geval moeten we onze heil zoeken in de kleine kloving. Dit wil zeggen dat de nalatenschap in twee gelijke delen wordt verdeeld, namelijk vaderlijke lijn en de moederlijke lijn.

Wat is een Kloving?

Als de erflater geen erfgenamen in eerste of tweede orde heeft, wordt zijn vermogen in twee gelijke delen verdeeld tussen vaderskant en moederskant. Dat heet "kloving". Hetzelfde gebeurt als hij halfbroers of halfzussen heeft.

Heeft schoonzoon recht op erfenis?

Bloedverwant betekent eigen familie: je deelt hetzelfde bloed. Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Kan ik erven van mijn schoonmoeder?

De erfgenamen van uw schoonmoeder zijn haar echtgenoot en haar kinderen. Als een van de kinderen is overleden, dan nemen zijn of haar kinderen de plaats in. Hebt u kinderen met uw vrouw of heeft uw vrouw kinderen uit een eerdere relatie, dan erven deze kinderen dus wel.

Kan een overleden persoon erven?

Als een erfgenaam is overleden, onwaardig is, is onterfd of de erfenis heeft verworpen, neemt iemand anders zijn/haar plaats in. Dit heet plaatsvervulling. De plaats van de erfgenaam kan alleen worden overgenomen door zijn of haar kinderen.

Wie informeert de erfgenamen?

Deze werkgroep hanteert als uitgangspunt dat de notaris die een verklaring van erfrecht afgeeft, de door hem vastgestelde erfgenamen aanschrijft en informeert.

Hoe weet je of er nog een erfenis is?

Informatie over erfenis

Als u informatie zoekt over een erfenis kunt u terecht bij de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats kunt u zien op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl. Bij de rechtbank kunt u gratis het boedelregister inzien.

Wie is erfgenaam bij overlijden broer?

Heeft je broer of zus een partner en/of kinderen, dan erven de echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. Kleinkinderen erven als moeder of vader al is overleden. De kleinkinderen komen dan in de plaats van hun overleden ouder.

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een volgorde in. De eerste groep zijn je echtgenoot en je kinderen. Heb je die niet, dan je ouders en broers en zussen.

Heb ik recht op erfenis schoonouders?

Wanneer uw ene schoonouder tijdens het huwelijk, en de andere (ex)schoon-ouder (de langstlevende) na de echtscheiding komt te overlijden, dan maakt u geen aanspraak op de erfenis van de langstlevende, maar maakt u mogelijk wél aanspraak op een deel van de erfenis van de schoonouder die tijdens het huwelijk overleed.

Kan een schoondochter erven van haar schoonmoeder?

Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Hoe lang duurt de afwikkeling van een erfenis?

Hoeveel tijd dat is, verschilt sterk per nalatenschap. In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Kan ik mijn schoonzoon onterven?

Alleen uw eigen kinderen en niet hun aangetrouwde partners zijn op grond van de wet uw erfgenamen. U hoeft 'de koude kant' dus niet specifiek te onterven. Toch kan uw (voormalige) schoondochter of schoonzoon recht hebben op een deel van uw erfenis.

Kan een gevangene erven?

A. OM TE KUNNEN ERVEN MOET U 'BESTAAN'

'Personen' die nog niet zijn verwekt, kunnen dus niet erven. Menselijke wezentjes in de moederschoot zijn gelijkgesteld met geboren personen, op voorwaarde dat ze leefbaar (levend en levensvatbaar) ter wereld komen.

Wat is een zachte uitsluitingsclausule?

Bij een zachte uitsluitingsclausule geldt de uitsluiting voor de partner van je kind alleen als het huwelijk eindigt door scheiding. Dus niet als het huwelijk eindigt door overlijden van je kind. Je zegt daarmee dat het schoonkind bij de familie hoort zolang de relatie in stand blijft.

Van wie is het huis na overlijden?

Wettelijk is vastgelegd wie jouw bezittingen en schulden erft. In de meeste gevallen zijn de erfgenamen de kinderen en de partner gezamenlijk. Bij de partner gaat het om de huwelijkspartner of een partner door een geregistreerd partnerschap. De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel.

Wie zijn de afstammelingen?

Afstammelingen zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van jezelf of van bloedverwanten. Je kinderen erven van je op grond van de wet.

Wie zijn de reservataire erfgenamen?

Dat minimale erfdeel, waarover je dus niet vrij kan beschikken om te voorkomen dat je je naasten zou benadelen, wordt de reserve genoemd. De wet voorziet een reserve voor je partner en je kinderen. Zij worden de reservataire erfgenamen genoemd.

Wie erft van ongehuwde?

Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.

Volgende artikel
Hoe baby laten slapen in camper?