Notaristip: samen met je partner een woning kopen als je niet getrouwd bent of wettelijk samenwoont

Wie erft als je niet getrouwd bent?

Gevraagd door: ds. Fleur Bosman  |  Laatste update: 16 januari 2024
Score: 4.7/5 (21 stemmen)

Als u samenwoonde, maar geen testament heeft, dan gaat de erfenis volgens de wet naar eventuele kinderen van de overledene en anders naar verdere familieleden. Zonder testament heeft de achterblijvende partner dus geen recht op de spullen of het spaargeld van de overledene.

Wat als partner overlijdt niet getrouwd?

Als je niet gehuwd of geen geregistreerd partner bent, word je bij overlijden van je partner geen (wettelijk) erfgenaam. En omdat er dus formeel geen 'langstlevende' partner bestaat, komt de nalatenschap van Ruud toe aan zijn ouders. Volgens de wet zijn zij de erfgenamen.

Wie erft bij samenwonen?

Is mijn partner erfgenaam? Als u samenwoont, erft uw partner niet vanzelf: samenwonende partners zijn geen erfgenamen volgens de wet, ook niet als u een samenlevingscontract heeft. Wel kunt u uw partner in een testament tot erfgenaam benoemen.

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Wie erft als je geen partner of kinderen hebt?

Maar wat gebeurt er als de laatste van jullie overlijdt? Er is dan geen wettelijke partner meer die van je erft en er zijn geen kinderen. De wet zegt dat dan de ouders, samen met broers en zussen, erfgenaam zijn.

20 gerelateerde vragen gevonden

Wie erft als je alleenstaand?

De wettelijke erfgenamen bij alleenstaanden

Als u als alleenstaande uw erfrecht zaken niet geregeld heeft, dan gaat uw erfenis naar uw kinderen. Heeft u die niet? Zonder testament gaat uw alleenstaande nalatenschap naar ouders, (half)broers of (half)zussen.

Wie erft bij overlijden alleenstaande?

Als de overledene geen testament had, dan gelden de bepalingen uit de wet: Had de overledene kinderen, dan zijn de kinderen erfgenaam (of de kleinkinderen) Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee.

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Erfgenamen en boedelvolmacht

Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.

Welk recht geldt als er geen testament is?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Waar heb je recht op na samenwonen?

Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen. Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag.

Wie erft bij gelijktijdig overlijden?

Degene van u beiden die het langste leeft, erft van degene die als eerste overlijdt. Stel dat u beiden bij een verkeersongeval om het leven komt, waarbij één van u op slag komt te overlijden en de ander enkele uren later in het ziekenhuis. In dat geval is het duidelijk wie er als eerste is overleden.

Waar heb je recht op als je partner overlijdt?

Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.

Wat bij overlijden zonder huwelijkscontract?

Erven. Als de overledene geen testament of huwelijkscontract heeft opgemaakt, wijst de wet de erfgenamen aan.

Wat zijn de gevolgen als je partner overlijdt?

Wanneer je partner overlijdt, eindigt een huwelijk automatisch. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Voor geregistreerd partners en getrouwde stellen is wettelijk al vastgelegd wat er met de nalatenschap gebeurt.

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Wat gebeurt er met geld na overlijden zonder testament?

Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. De erfgenamen moeten samen de nalatenschap afwikkelen. Komen jullie er niet uit, dan kan de kantonrechter een besluit nemen.

Van wie is het huis na overlijden?

In de wet staat wie jouw koophuis erven als je komt te overlijden. Wil je liever dat je koopwoning naar iemand anders gaat? Dan moet je een testament of een samenlevingscontract opstellen.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Kan je een erfenis zelf verdelen?

De verdeling van de nalatenschap kunt u zelf doen, maar u kunt ook een notaris vragen om te helpen. Als er meer schulden dan bezittingen zijn in de nalatenschap en u heeft beneficiair aanvaard, is het verstandig u te laten adviseren.

Hebben broers en zussen recht op erfenis?

De wet heeft erfgenamen in groepen verdeeld: Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen.

Heb je altijd recht op erfenis?

Een kind onterven

In Nederland is het niet mogelijk om een kind volledig te onterven, maar je kunt de erfenis van het kind wel beperken door middel van een testament. In de wet is geregeld dat een kind altijd recht houdt op een deel van de erfenis; dit wordt ook wel de legitieme portie genoemd.

Kan ik erven van een neef?

Volgens het wettelijk erfrecht erven neven en nichten nog steeds gewoon als u geen testament hebt en hun vader of moeder, uw broer of zus is vooroverleden. Deze nichten en neven erven dan door middel van het plaatsvervullingsrecht.

Heeft ex schoondochter recht op erfenis?

Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.

Heb je als alleenstaande een testament nodig?

Testament Alleenstaande

Zeker als alleenstaande heb je in Nederland een testament nodig. Heb je kinderen, dan wil je regelen wie de voogdij krijgt en wie het eventuele beheer heeft over de erfenis van je minderjarige kinderen.

Volgende artikel
Wat houdt ouderlijk toezicht in?