Child Benefit in Belgium: questions and answers for those new to Belgium.

Wie betaalt kinderbijslag Belgie?

Gevraagd door: kand. Loek Hermans MA  |  Laatste update: 9 februari 2024
Score: 4.6/5 (44 stemmen)

Wie krijgt kinderbijslag? De kinderbijslag wordt uitgekeerd aan de bijslagtrekkende en dit volgens bepaalde regels: Als de ouders samenwonen, betalen we aan de moeder, of aan de oudste ouder bij ouders van hetzelfde geslacht.

Wie krijgt kinderbijslag vader of moeder België?

Elk kind dat in Vlaanderen is gedomicilieerd heeft recht op een Groeipakket. Vanaf 1 januari 2019 wordt niet meer gekeken of de personen, waarbij het kind is gedomicilieerd, een socioprofessionele activiteit hebben, noch of er een band van verwantschap is tussen het kind en het gezin waar het woont.

Wie betaalt het kindergeld?

Ben je statutair ambtenaar bij de overheid, dan krijg je kinderbijslag via de overheid zelf. Contractuelen in overheidsdienst krijgen hun kinderbijslag van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers. Voor werklozen wordt de kinderbijslag door het kinderbijslagfonds van de laatste werkgever betaald.

Wie regelt kinderbijslag België?

De Kinderbijslag (in Vlaanderen Groeipakket genoemd) is een voordeel dat voorzien wordt door de Belgische Sociale Zekerheid. Het is een financiële tegemoetkoming die er voor zorgt dat de kosten voor de zorg en de opvoeding van je kindje minder zwaar doorwegen op je gezinsbudget!

Hoe lang krijg je kinderbijslag in België?

25 jaar: einde van het recht op Groeipakket of Kinderbijslag

Er is maximum recht op Groeipakket en Kinderbijslag tot en met de maand van de 25ste verjaardag. De laatste storting zal dus plaatsvinden aan het begin van de maand volgend op de 25ste verjaardag.

19 gerelateerde vragen gevonden

Welke toeslagen zijn er in België?

Welke toeslagen en premies zitten er in de Belgische Kinderbijslag & Groeipakket?
  • Startbedrag.
  • Basisbedrag.
  • Sociale Toeslagen.
  • Zorgtoeslag.
  • Schoolbonus.
  • Kinderopvangtoeslag.
  • Kleutertoeslag.
  • Schooltoeslag.

Wie heeft recht op kinderbijslag vader of moeder?

De ouder bij wie het kind woont, krijgt de kinderbijslag. Heeft u co-ouderschap ? Dan heeft u samen afgesproken wie de kinderbijslag krijgt.

Heeft ieder kind recht op kinderbijslag?

Kinderbijslag. Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor kind(eren) tot 18 jaar en is onafhankelijk van je inkomen. Ouders die in Nederland wonen en/of in loondienst werken hebben meestal recht op kinderbijslag voor thuiswonende eigen kinderen, stief- en soms pleegkinderen onder de 18 jaar.

Waar wordt kinderbijslag gestort?

Wij maken uw kinderbijslag in euro's over naar de Citibank. Daarvandaan wordt het overgemaakt naar uw bank. De kosten hiervoor verschillen per land.

Hoeveel kinderbijslag Vlaanderen?

Afhankelijk van de geboortedatum van je kind(eren) schommelt het basisbedrag tussen 101,69 euro en 390,58 euro per kind. Als je kind in Vlaanderen woont, geboren is voor 1/1/2019 en recht had op kinderbijslag op 31/12/2018, dan behoud je het recht op de leeftijdsbijslag.

Welke ouder krijgt kindergeld?

In principe is het de moeder die de kinderbijslag ontvangt. Wanneer de (al dan niet gehuwde) ouders uit elkaar gaan, gaan we nog steeds uit van gedeeld ouderlijk gezag over het minderjarig kind. En dus blijft de moeder de kinderbijslag ontvangen.

Heb ik recht op kinderbijslag in België?

Elk kind dat zijn verblijfplaats in België heeft, heeft recht op kinderbijslag.

Welke partner krijgt kinderbijslag?

U bent co-ouder en heeft samen 2 of meer kinderen

U kunt 1 ouder kiezen of u kunt beiden aanvrager van de kinderbijslag worden voor de verschillende kinderen. Voldoet u beiden aan de voorwaarden? Dan kunt u beiden kindgebonden budget krijgen.

Hoeveel kinderbijslag co-ouderschap?

Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld.

Wie heeft geen recht op kinderbijslag?

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en hoger onderwijs volgt, heeft u geen recht op kinderbijslag voor uw kind. Uw kind heeft dan namelijk recht op studiefinanciering.

Wie heeft het meeste recht op het kind?

Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.

Kan een kind bij beide ouders ingeschreven staan?

Kunnen de kinderen staan ingeschreven op twee adressen? Kinderen kunnen op slechts één adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP): de hoofdverblijfplaats. Wanneer kinderen in een co-ouderschap bij beide ouders wonen, moet er een keuze gemaakt worden op welk van beide adressen ze staan ingeschreven.

Wat is een laag inkomen in België?

2.1.

Voor België was de armoedegrens in 2022 een inkomen van 16.388 euro netto per jaar, of 1.366 euro netto per maand voor een alleenstaande, of 34.415 euro netto per jaar of 2.868 euro netto per maand voor een huishouden bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen (<14 jaar).

Heeft België zorgtoeslag?

Ook als u in België woont kunt u zorgtoeslag krijgen. Dat is een bijdrage van de Nederlandse overheid in de kosten van een Nederlandse zorgverzekering. De Dienst Toeslagen betaalt de zorgtoeslag uit.

Heb je in België huurtoeslag?

De huursubsidie bedraagt 75% van de maximale huurprijs (referentiehuurprijs) verminderd met 1/55 van uw gezamenlijk jaarinkomen (eigen bijdrage). De huursubsidie bedraagt voor aanvragen in 2023 maximaal: 177,24 euro. Dat bedrag wordt verhoogd met 29,54 euro per persoon ten laste tot en met de 4de persoon ten laste.

Wat verandert er als je 18 wordt in België?

Wat houdt dat concreet in ? Zodra u 18 kaarsjes hebt uitgeblazen, bent u wettelijk bevoegd een contract te ondertekenen, te stemmen, te werken en zelfs de school te verlaten. En aangezien u niet langer minderjarig bent, zijn uw ouders of wettelijke voogden niet langer aansprakelijk voor uw daden.

Wie betaalt het Groeipakket uit?

Er zijn vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket: de publieke uitbetaler FONS en de private uitbetalers Infino, KidsLife Vlaanderen, MyFamily en Parentia. Veranderen van uitbetaler kan na één jaar aansluiting. Kies je voor een nieuwe uitbetaler, dan geldt die keuze voor alle kinderen in je gezin.

Hoe kindergeld behouden?

Zolang je secundair onderwijs volgt, blijft het recht op een Groeipakket/kinderbijslag behouden. Dus ook als je ouder bent dan 18. Je moet wel voor minstens 17 lesuren per week ingeschreven zijn in het secundair onderwijs.