Common Behaviour Disorders In Children - Causes and Treatments

Hoe om te gaan met kind met gedragsproblemen?

Gevraagd door: Mike Turan  |  Laatste update: 9 februari 2024
Score: 4.7/5 (62 stemmen)

Hoe kunt u hulp regelen?
  1. Neem contact op met het jeugdteam of sociale wijkteam van uw gemeente. De gemeente bespreekt uw hulpvraag met u en eventueel met uw kind. ...
  2. Voor psychische behandeling kunt u terecht bij uw huisarts. De huisarts verwijst uw kind zo nodig naar de jeugd-ggz (psycholoog of psychiater).

Hoe begeleid je een kind met gedragsproblemen?

We geven graag 5 tips hoe om te gaan met kinderen met gedragsproblemen.
  1. Bied structuur. Zorg voor veel duidelijkheid en structuur in huis. ...
  2. Luister en praat. Luister en praat met je kind en neem emoties en gevoelens serieus. ...
  3. Onderscheid lastig en niet lastig gedrag. ...
  4. Samen dingen doen. ...
  5. Doe het niet alleen.

Hoe herken je een kind met gedragsproblemen?

We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.

Wat werkt bij jeugdigen met gedragsproblemen?

Wanneer er sprake is van gedragsproblemen of gedragsstoornissen bij kinderen tot 12 jaar, dan is een gedragstherapeutische oudertraining het meest effectief. Wanneer de problemen ernstig zijn dan kan dit vanaf 8 jaar worden aangevuld met cognitieve gedragstherapie.

Wat moet je doen als je kind onhandelbaar is?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

33 gerelateerde vragen gevonden

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Waar kan ik terecht met een onhandelbaar kind?

Neem contact op met het jeugdteam of sociale wijkteam van uw gemeente. De gemeente bespreekt uw hulpvraag met u en eventueel met uw kind. En bekijkt daarna welke hulp mogelijk is. Voor psychische behandeling kunt u terecht bij uw huisarts.

Hoe ontstaan gedragsproblemen bij kinderen?

De belangrijkste verklaring voor het ontstaan van gedragsproblemen is een negatieve spiraal tussen kenmerken of gedrag van een kind en de reactie van de omgeving daarop. Probleemgedrag roept een negatieve reactie van de omgeving op, die het probleemgedrag versterkt en zo opnieuw tot een negatieve reactie leidt.

Wat is de oorzaak van gedragsstoornis?

Een gedragsstoornis ontstaat door een combinatie van factoren. Het is een erfelijke afwijking, maar wordt niet altijd van ouders op kind doorgegeven. Daarnaast speelt het karakter van het kind ook een rol, maar ook de omgeving, zoals bijvoorbeeld de opvoeding.

Wat zijn de meest voorkomende gedragsproblemen?

Denk daarbij aan: driftig zijn en vaak ruzie maken, regels opzettelijk negeren, agressief zijn, hyperactief en impulsief gedrag vertonen, liegen, pesten, spijbelen en soms criminele dingen doen als stelen, slaan en spullen vernielen.

Wat is afwijkend gedrag kind?

Wanneer een kind zich langere tijd dwars en opstandig of agressief gedragen, snel gepikkeld is, driftig wordt, anderen ergeren, antisociaal gedrag laat zien en de omgeving daar hinder van ondervindt spreken we van een gedragsprobleem. Het hoort bij de normale ontwikkeling en zijn vaak tijdelijk van aard.

Hoe herken je een psychopatisch kind?

Zulke kinderen doen niet alleen dingen als vechten, pesten en intimideren, maar voelen daarnaast ook weinig wroeging als ze iets verkeerd doen, trekken zich niets aan van de gevoelens van anderen en tonen weinig emoties. Een ander kenmerk is dat het hen koud laat hoe ze presteren op school.

Welke gedragsstoornissen zijn er kind?

Er is sprake van een gedragsstoornis bij een kind als het gedurende langere tijd gedrag vertoont waar anderen erg veel last van hebben. Ook het kind zelf kan lijden onder zijn eigen gedrag. Er zijn twee gedragsstoornissen: een oppositioneel-opstandige gedragsstoornis of een antisociale gedragsstoornis.

Wat valt onder ernstige gedragsproblemen?

Gebruik de term 'ernstige gedragsproblemen' wanneer er sprake is van dwars en opstandig gedrag, prikkelbaar en driftig gedrag, anderen ergeren, antisociaal gedrag en/of agressief gedrag en wanneer dit gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind, de jongere en/of de omgeving en gedurende minstens enkele maanden ...

Hoe reageer je op ongewenst gedrag?

Buig ongewenst gedrag om: leer nieuw gedrag aan
  1. Ga naar de ander toe, zeg zijn naam en maak oogcontact.
  2. Zeg wat de ander wel goed doet.
  3. Zeg wat de ander niet goed doet of nalaat.
  4. Benoem de waarde die je beoogt met het gewenste gedrag.
  5. Sluit af.

Welke school voor kind met gedragsproblemen?

Basisscholen voor kinderen met extra ondersteuning

Als uw kind door een beperking of gedragsproblemen extra ondersteuning nodig heeft, kan het naar: een school voor speciaal basisonderwijs (sbo); een school voor speciaal onderwijs (so).

Is gedragsstoornis te genezen?

Een gedragsstoornis is aangeboren en niet te genezen; iemand vertoont gedrag dat voortkomt uit een aandoening, zoals autisme, ADHD, een verstandelijke beperking of een persoonlijkheidsstoornis. Een gedragsstoornis kan voorkomen bij kinderen, jongeren en volwassenen.

Hoe herken je gedragsstoornis?

Als je een gedragsstoornis hebt dan reageer je anders op bepaalde zaken dan anderen. Je wordt bijvoorbeeld driftig of boos of je liegt, je zet je af tegen anderen, je luistert niet of je begint te schelden. Andere mensen vragen zich dan gauw af waarom jij je op die manier gedraagt en dat zorgt voor een hoop ellende.

Hoe herken je een gedragsstoornis?

Als jouw boosheid wel heel vaak je dag verpest, dan kan het zijn dat je een gedragsprobleem hebt. Gedragsproblemen kunnen in verschillende vormen voorkomen en ze zijn bij de een groter dan bij de ander. Als je een gedragsprobleem hebt, dan kun je je herkennen in deze kenmerken: Ik ben vaak driftig en maak vaak ruzie.

Hoe herken je een ongelukkig kind?

Somberheid bij kinderen en jongeren is te herkennen aan volgende zaken: Ze gaan zich terugtrekken uit contacten, spreken niet meer zo vaak als vroeger met vrienden, hebben geen zin meer om naar hun buitenschoolse activiteiten en hobby's te gaan, zonderen zich thuis vaak af in hun kamer.

Hoe krijg ik mijn kind in een internaat?

U kunt bij veel hulpverleners terecht

Vaak behandelen zij dezelfde problemen, maar tijdens een andere periode in het leven van uw kind. Daarom staan de instellingen die hier besproken worden, bij elkaar op basis van leeftijd. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin en het sociaal wijkteam/jeugdteam kunt u altijd terecht.

Wat heeft invloed op het gedrag van kinderen?

De ontwikkeling van je kind en de manier waarop je kind later in het leven staat, wordt beïnvloed door heel wat factoren: erfelijke aanleg, temperament, invloeden uit de omgeving en maatschappij. Dit zijn factoren waar je vaak weinig of geen invloed op hebt.

Heb je een verwijzing nodig voor een kinderpsycholoog?

De psychologische zorg in Nederland voor jeugd tot 18 jaar wordt geregeld vanuit de jeugdwet. In de meeste gevallen is er een verwijzing van de gemeente en/of huisarts/ jeugdarts nodig.

Hoe kun jij op gaan met kind met psychische problemen?

Als je kind psychisch kwetsbaar is, vraagt het om extra zorg. Die toewijding zal je vaak de rest van je leven blijven koesteren. Nochtans is het ook belangrijk om die zorg af te begrenzen en je kind aan te moedigen om zelfstandig keuzes te maken en een eigen leven uit te bouwen.

Is jeugdzorg gratis?

Pedagogen, maatschappelijk werkers, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen zijn aangesloten bij deze centra. Je kunt er terecht met opvoedkundige vragen, cursussen en het vinden van de juiste hulpinstanties. Ook veel consultatiebureaus zijn opgenomen in de centra. Jeugdhulp is gratis.

Volgende artikel
Wie betaalt kinderbijslag Belgie?