Dr. Wai Fan Lam - Wat doet een gynaecoloog als je onderzocht moet worden?

Wie betaalt gynaecoloog?

Gevraagd door: Thomas van de Ven  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (61 stemmen)

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Is de gynaecoloog vergoed?

Gynaecologie en de zorgverzekering

Wanneer u over een doorverwijzing vanuit de huisarts beschikt wordt gynaecologie vergoed door de basisverzekering, mits uw verzekeraar een overeenkomst heeft gesloten met de betreffende medisch specialist.

Hoeveel kost een consultatie bij gynaecoloog?

Bij de gynaecoloog betaal je 12 euro remgeld. Bij een niet-geconventioneerde arts betaal je vaak nog een supplement.

Kan je zonder verwijzing naar de gynaecoloog?

Je kunt zelf, geheel onafhankelijk, voor een gynaecologische check-up kiezen. Je hebt voor de gynaecologische check-up geen verwijzing van de huisarts nodig. Deze behandeling is daardoor ook geen verzekerde zorg, en komt daardoor geheel voor eigen rekening. De gynaecoloog zal je informeren over de kosten.

Wat wordt vergoed vanuit de basisverzekering?

De basisverzekering, of het basispakket, vergoedt de belangrijkste zorg. Dit is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In Nederland bepaalt de overheid welke vergoedingen in de basisverzekering opgenomen worden. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat zit in de basisverzekering 2023?

Zorg uit het basispakket wordt via deze polis 100% vergoed. Je kunt zelf kiezen naar welke dokter, behandelaar of ziekenhuis je gaat, zonder bij te hoeven betalen. Met een combinatiepolis heb je bij een groot aantal zorgverleners vrije zorgkeuze. Gecontracteerde zorgverleners worden 100% vergoed.

Wat wordt vergoed vanuit de basisverzekering 2023?

Geneesmiddelen. Psychologische hulp. Verloskundige zorg en kraamzorg. Tandheelkundige zorg tot 18 jaar.

Kan je zomaar naar een gynaecoloog?

U kunt zelf kiezen bij welke gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding u een afspraak wilt. Onder het kopje 'Het behandelteam' leest u wie dat zijn. Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent.

Hoe vaak moet een vrouw naar de gynaecoloog?

Dit kan jaarlijks, twee jaarlijks of drie jaarlijks zijn in het kader van een algemene 'routine' controle maar ook voor advies rond anticonceptie, fertiliteit, menopauze, zwangerschap, 'problemen' met de maandstonden, vaginale infecties en seksualiteit.

Waarom verwijst de arts je naar een gynaecoloog?

Er zijn verschillende redenen waarom een verloskundige doorverwijst naar de gynaecoloog. Als de zwangere vrouw bepaalde medicijnen gebruikt. Maar ook zwangeren met een hoge bloeddruk, epilepsie of suikerziekte worden tijdens hun zwangerschap begeleidt door een gynaecoloog.

Wat kost een uitstrijkje bij de gynaecoloog?

De kosten voor een cervix cytologisch onderzoek (baarmoederhals uitstrijk) op indicatie zijn € 71,11. Dat geldt ook voor een herhalingsuitstrijk. Afhankelijk van de cytologische bevindingen of de vraagstelling door de huisarts, kan daarnaast een aanvullend HPV onderzoek worden uitgevoerd.

Wat doet een gynaecoloog bij eerste afspraak?

Het eerste bezoek aan de gynaecoloog Het eerste bezoek aan de gynaecoloog begint met een gesprek waarin u uw klacht vertelt en de gynaecoloog u vragen stelt. Als dat nodig is, krijgt u hierna een uitwendig en/of inwendig onderzoek van de geslachtsorganen.

Hoe vaak moet je naar de gynaecoloog als je zwanger bent?

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Wat valt onder het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) (basispakket). Zoals een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Naast het eigen risico betaalt de verzekerde soms ook een eigen bijdrage.

Wie betaalt de verloskundige?

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Wat draag je naar de gynaecoloog?

De arts zal je vragen je onderlichaam te ontkleden. Je kan je bovenkleding aanhouden. De slip en broek moeten uit, een wijde rok mag je aanhouden. Je gaat zitten op een gynaecologische tafel, en plaatst elk been in één van de voorziene steunen.

Doet huisarts gynaecologisch onderzoek?

BIJ DE HUISARTS

U kunt voor uw gynaecologisch onderzoek en baarmoederhalsuitstrijkje zowel bij uw huisarts als bij uw gynaecoloog terecht.

Waarom geen uitstrijkje meer na 60 jaar?

Waarom geen bevolkingsonderzoek na je 60e? Boven de 60 jaar is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt en daar klachten door krijgt klein. Het kan dan zijn dat je baarmoederhalskanker tijdens het bevolkingsonderzoek ontdekt waar je anders nooit last van gehad zou hebben.

Hoe snel terecht bij gynaecoloog?

De maximale aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de zogenoemde 'Treeknorm'), bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek (onderzoek) 4 weken. Voor een behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Welke leeftijd naar gynaecoloog?

We raden aan om op uw 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen.

Is een gynaecoloog een arts?

Een gynaecoloog is een medisch specialist die zich bezighoudt met afwijkingen en stoornissen in de aanleg of functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Wat wordt niet meer vergoed door zorgverzekering?

Medicijnen met vitamine D worden niet meer vergoed

Vanaf 1 januari 2023 worden geneesmiddelen met vitamine D niet meer vergoed via de zorgverzekering. Het gaat om middelen met: alle doseringen vitamine D (colecalciferol);

Waarom wordt vitamine D niet meer vergoed?

Op advies van Zorginstituut Nederland is besloten dat vitamine D niet meer vergoed wordt via de zorgverzekering. Volgens het Zorginstituut is vitamine D niet noodzakelijk om te verzekeren vanwege de relatief lage kosten. En omdat het makkelijk aan te schaffen is. Daarom hoort het niet in de basisverzekering thuis.

Wat zit er in de aanvullende verzekering?

Een aanvullende verzekering is een verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Bijvoorbeeld voor brillen of lenzen. Of voor meer fysiotherapie dan het basispakket vergoedt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Wat kost bloedprikken eigen risico?

U betaalt géén eigen risico voor: Een bezoek aan de huisarts (bloedonderzoek in een laboratorium op verzoek van uw huisarts valt wel onder het eigen risico)

Volgende artikel
Hoe ziet Slaapregressie eruit?