De verzekering wil de schade aan mijn auto niet betalen. Wat kan ik doen? | Het Juridisch Loket

Wie betaalt de schade als je je auto uitleent?

Gevraagd door: dr. Jenna Pauwels BA  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.6/5 (23 stemmen)

De persoon die uw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig is namelijk niet gedekt op deze verzekering. Dus als u de rekening bij de auto-lener neerlegt, betaalt hij/zij uit eigen zak.

Wat als je schade rijdt met iemand anders auto?

Wanneer je een autoverzekering afsluit, dan geldt deze dekking voor de auto. Niet voor de persoon. Zo ben je in andermans auto dan ook gewoon verzekerd. Dit neemt niet weg dat de eigenaar van de auto altijd wel aansprakelijk blijft voor alles wat er met de auto gebeurt.

Wie is aansprakelijk bij schade bestuurder of eigenaar?

De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de auto en de daarbij behorende verzekering. Als iemand anders in jouw auto rijdt, verandert dat niet. Je hebt deze immers zelf uitgeleend. Dat betekent dat jouw verzekering de schade vergoedt, en jij jouw schadevrije jaren verliest.

Wie is verantwoordelijk voor een geleende auto?

Een geleende of uitgeleende auto is in beginsel verzekerd onder de autoverzekering van de hoofdbestuurder (mééstal ook de verzekeringsnemer). Veroorzaak je een ongeval met de auto van iemand anders, dan word je dus gedekt onder andermans verzekeringsvoorwaarden.

Hoe zit het met de verzekering als je je auto uitleent?

Auto uitlenen verzekering

Degene aan wie jij je auto hebt uitgeleend is ook gewoon verzekerd volgens de dekking van je verzekering. Deze persoon moet vanzelfsprekend wel beschikken over een rijbewijs en toestemming van jou hebben gekregen om in jouw auto te rijden.

39 gerelateerde vragen gevonden

Wie is aansprakelijk bij uitlenen auto?

De persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend, kan een aanrijding krijgen met schade als gevolg. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw auto en alles wat er met uw auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor úw rekening.

Hoe ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd?

Ben ik verzekerd als ik in andermans auto rijd? Ja, u bent verzekerd als u in andersmans auto rijdt. Een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat u in andermans auto rijdt, bent u dus gewoon verzekerd.

Wie is verantwoordelijk bestuurder of eigenaar?

Als eigenaar van de auto bent u aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder uw naam geregistreerd bij uw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken.

Wie is er verantwoordelijk voor schade?

Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.

Wie is verantwoordelijk voor schade?

Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.

Is je auto verzekerd als je hem uitleent?

We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit. Welke schades precies wel en niet vergoed worden, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt.

Wie bepaalt aansprakelijkheid?

De politie bepaalt uiteindelijk wie er aansprakelijk is voor het verkeersongeval. Als er een conflict ontstaat tussen beide bestuurders zijn zij de partij die op basis van de wet, getuigenverklaringen en andere beschikbare middelen moeten bepalen wie er een fout gemaakt heeft.

Is uitgeleende auto verzekerd?

Leent iemand jouw auto? Dan is deze verzekerd met de autoverzekering die jij zelf hebt afgesloten. Een geleende auto verzekeren gaat dus automatisch. Je moet echter wel afspraken maken over wat je doet in geval van schade aan de geleende auto.

Wie moet schade melden bij aanrijding?

Hoe werkt het schadeformulier? Bij een ongeval of aanrijding vul je altijd een Europees Schadeformulier in, samen met de tegenpartij. Ook bij schade door een onbekende tegenpartij of door een dier waarvan de eigenaar onbekend is, vul je een schadeformulier in. Deze informatie is nodig voor de afhandeling van de schade.

Is mijn vriendin verzekerd in mijn auto?

Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades.

Is het verplicht schade te melden?

Geen probleem, het melden van autoschade is niet verplicht namelijk. Sterker nog, soms is het beter om het juist niet te melden. Wanneer je een schade claimt, ga je meer premie betalen en verlies je schadevrije jaren.

Is auto altijd schuldig?

Bescherming door de wet (artikel 185 Wegenverkeerswet)

De wet bepaalt dat de bestuurder van het motorrijtuig aansprakelijk is, tenzij hij overmacht kan bewijzen. Dit is een vorm van 'risicoaansprakelijkheid'. Daarbij hoeft men geen schuld te hebben aan het ongeluk, maar is men wel aansprakelijk.

Wie draait op voor de schade?

Als een werknemer een fout maakt onder werktijd, ben je als werkgever bijna altijd verantwoordelijk voor de aangerichte schade die hierbij is veroorzaakt. Behalve als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid, in die gevallen is de werknemer aansprakelijk.

Is bestuurder hetzelfde als eigenaar?

De aandeelhouders zijn de eigenaren van de BV. Zij hebben aandelen in het bedrijf en daarmee een stukje eigendom. Een bestuurder kan ook aandeelhouder zijn, maar dit hoeft niet. Een bestuurder is de persoon die de BV bestuurt en vertegenwoordigd.

Wie kan bestuurder aansprakelijk stellen?

Als u uw taak als bestuurder niet goed uitvoert, dan kan de rechtspersoon u aansprakelijk stellen voor de schade. Dit heet 'interne bestuurdersaansprakelijkheid'. En kan alleen bij een 'ernstig verwijt'. Bijvoorbeeld als u uw vereniging of bv in de problemen brengt doordat u uw administratie ernstig verwaarloost.

Wie mag er met mijn auto rijden?

Kan ik zomaar de auto van iemand lenen? Hebt u een geldig rijbewijs, dan mag u, uiteraard na toestemming van de eigenaar, rijden met de auto van iemand anders. Controleer wel of de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (de vroegere groene kaart) nog geldig is voor u met de wagen de weg op gaat.

Wat te doen bij ongeval met blikschade?

Bel 112 voor een ambulance of politie. Dit is in Nederland niet nodig bij lichte blikschade. Verlaat de plaats van het ongeval niet zonder al je gegevens achter te laten. Het is strafbaar om de plek van het ongeluk te verlaten zonder je gegevens uit te wisselen of gewonden te helpen.

Kan mijn partner in mijn auto rijden?

Jazeker, samenwonende partners mogen altijd in elkaars auto rijden. Het maakt niet uit hoe vaak dat is. Zorg wel dat degene die het meeste in de auto rijdt bij ons bekend is als de hoofdbestuurder. Houd er bij het delen van één auto rekening mee, dat er ook maar één persoon schadevrije jaren kan opbouwen.

Hoeveel no claim kwijt na aanrijding?

Elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je er één schadevrije jaar bij. Claim je geen, één of meer schades in een verzekeringsjaar? Dan val je terug naar het aantal schadevrije jaren zoals in de tabel staat. Bij 4 of meer schades val je altijd terug naar -5 schadevrije jaren.

Kun je zomaar iemand aansprakelijk stellen?

Wettelijk is het geregeld dat als een andere partij schade heeft geleden door het toedoen van een ander, diegene daar aansprakelijk voor kan worden gesteld. Dat gebeurt meestal per aangetekende brief. Voor degene die aansprakelijk wordt gesteld, is het zaak dit zo snel mogelijk juridisch af te handelen.

Vorige artikel
Hoeveel kost 2e kind?
Volgende artikel
Hoe lang duurt sprongetje 6 weken?