ELBERT HELPT BIJ EEN BEVALLING - TOPDOKS EXTRA

Wie bellen bij baby?

Gevraagd door: Dana Polat  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (56 stemmen)

U kunt vragen stellen over uw baby aan de jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau (gratis jeugdgezondheidszorg). Bijvoorbeeld over omgaan met een huilbaby, overgaan naar vaste voeding of niet praten.

Welke leeftijd kind naar GGD?

Vanaf de 22-weken prik tot en met de middelbare school houden onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen contact met jou en jouw kind. In de eerste duizend dagen nodigen we jou en je kind heel regelmatig uit. Vanaf de tweede verjaardag zit er meer tijd tussen de afspraken.

Is CJG verplicht?

Ja dat kan. Een bezoek aan het consultatiebureau is niet verplicht. Toch kwam het niet bij mij op om zomaar verstek te laten gaan. Ik dacht altijd dat alleen types die later bij Jeugdzorg eindigen, het Consultatiebureau mijden.

Waar kan ik terecht met opvoedvragen?

Een opvoedingswinkel/-punt is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar. Want daar zit iederéén toch wel eens mee? Twijfels en vragen horen bij opvoeden, want je wil het graag zo goed doen!

Is de GGD verplicht?

De gemeenten zijn op basis van de WPG verantwoordelijk voor de uitvoering van de taken voor de publieke gezondheidszorg. Ook staat in deze wet dat gemeenten wettelijk verplicht zijn een gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in stand te houden voor de uitvoering van taken op het gebied van de publieke gezondheidszorg.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat betaalt de GGD?

En hoewel het een beetje verschilt hoeveel zij precies verdienen, en wat voor kwalificaties zij hebben, kun je ervan uitgaan dat de tijdelijke GGD-krachten zeker 12 euro per uur krijgen, exclusief toeslagen voor avond- en weekenddiensten. Vaak is het dus nog meer.

Is de schoolarts verplicht?

Uw kind wordt een aantal keren opgeroepen voor een bezoek aan de schoolarts of de schoolverpleegkundige. Deze kijkt naar de ontwikkeling van uw kind en draagt zorg voor eventuele vaccinaties. De gegevens van uw kind komen in een digitaal dossier. Het bezoek aan de schoolarts is niet verplicht.

Hoe kom je terecht bij jeugdzorg?

Waar kan je precies terecht? Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is.

Wat is het groeiboekje?

Na de geboorte van je baby krijg je van het consultatiebureau het Groeiboek plus andere nuttige brochures. Het Groeiboek wordt vaak het 'groene boekje' genoemd. Hierin worden alle aspecten van de gezondheid en ontwikkeling van je kind bijgehouden.

Wat is een opvoedingsvraag?

Het is normaal dat je als ouder vragen hebben rond opvoeding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld; drift en koppigheid, slapen, eten, druk gedrag, bijten, angsten, huilen, rouwen, scheiding en zindelijkheid. Ook ouders van pubers kunnen steun en begeleiding goed gebruiken.

Is jeugdzorg verplicht?

U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind. De gezinsvoogd gaat u daarbij verplicht begeleiden.

Waarom CJG?

Waarom zou ik naar het CJG gaan? Omdat het heel normaal is om vragen te hebben over het opvoeden en opgroeien van je kind. Dat gaat gewoon niet altijd vanzelf. Bij het CJG staat er altijd iemand voor je klaar.

Kunnen ze zomaar je kind afpakken?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.

Hoeveel inentingen krijgt een kind?

Tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar krijgt je kind meerdere vaccinaties. Ze beschermen tegen 11 ziekten. De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik.

Wat staat er in contactmomenten JGZ?

Contactmomenten
  • Bij elk bezoek doen we een gezondheidscheck.
  • < 2 weken - gehoortest en hielprik.
  • < 2 weken - huisbezoek.
  • 3 - 4 weken.
  • 2 maanden - 1 vaccinatie (bij geen 22 wekenprik moeder)
  • 3 maanden - 2 vaccinaties.
  • 5 maanden - 2 vaccinaties.
  • 6 maanden.

Hoeveel inentingen krijgt een baby?

Deelname Rijksvaccinatieprogramma

De vaccinaties die je baby krijgt, zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In dit programma zitten twaalf inentingen. Deze krijg je gratis aangeboden door de overheid. Wanneer je kindje ongeveer 4 weken oud is, ontvang je een uitnodiging om mee te doen aan het programma.

Wat valt er onder jeugdgezondheidszorg?

Wat is JGZ? Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor jeugd tussen 0 en 18 jaar. Doel van de JGZ is het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar, zowel individueel als op populatieniveau.

Wat is GroeiGids?

GroeiGids. Het platform dat (aanstaande) ouders inzicht geeft in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van hun kind. Vanaf het moment van een kinderwens tot jongvolwassenheid. Een lange tijd, waarin zich steeds nieuwe vragen over opgroeien voordoen.

Wie financiert de jeugdzorg?

Gemeenten zijn sinds 2015 (financieel) verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor de Jeugdhulp.

Hoe kan ik jeugdzorg inschakelen?

Iedereen kan contact opnemen: ouders en kinderen, maar ook buren, familie, leraar of huisarts. Professionals die met ouders en kinderen werken zijn gehouden aan een meldcode. Daarin staat beschreven wat de richtlijnen zijn voor professionals om met vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling om te gaan.

Welke jeugdinstellingen zijn er allemaal?

Welke jeugdinstellingen zijn er allemaal?
  • Ambulante jeugdhulp van het lokale team.
  • Begeleiding thuis bij problemen in het gezin (ambulante jeugdhulp)
  • Pleegzorg (hulp door pleegouders)
  • Jeugdzorgplus (hulp voor jongeren met ernstige problemen)
  • Hulp in een instelling voor jeugd- en opvoedhulp.

Wat controleert de schoolarts?

De schoolarts controleert lengte en gewicht, let op de spraak, houding en motoriek, controleert of je kind goed hoort en ziet en gaat meestal na of je kind mogelijk kleurenblind is.

Wat doet een schoolarts middelbare school?

Gezondheidsonderzoeken in het voortgezet onderwijs. In de 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs komen wij bij jou in de klas voor een gezondheidsonderzoek. We doen dit onderzoek zodat jij zo gezond mogelijk kunt opgroeien en wij je kunnen ondersteunen waar jij dit nodig hebt en wil.

Hoe wordt je schoolarts?

Om aan de slag te kunnen als Jeugdarts moet je eerst opgeleid worden tot basisarts. Hierna kan je een introductiecursus voor de opleiding tot Jeugdarts volgen om daarna de opleiding jeugdgezondheidszorg te kunnen doen.

Is 14 euro per uur veel?

Het gemiddelde uurloon van een werknemer in 2020 bedroeg 24 euro. Als we kijken naar gemiddelden van 5-jaars-leeftijdsgroepen verdienden jongeren tot 25 jaar 14 euro of minder per uur. Werknemers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar verdienden een uurloon dat ligt tussen 19 en 25 euro.

Volgende artikel
Welke problemen hebben kinderen?